• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

27.04.2024

19:31

Objavljen nedeljni brifing ruske vojske! Rusi gađali Herson! Naftogaz: Rusi oštetili nekoliko objekata!

Reuters

Vesti

Objavljen nedeljni brifing ruske vojske! Rusi gađali Herson! Naftogaz: Rusi oštetili nekoliko objekata!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 794. dan.

Trese se cela Rusija! Putin doneo odluku koja menja sve! Tajkuni drhte zbog istorijskog poteza ruskog lidera!

 

Brifing Ministsarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu

Jedinice ruske vojne grupacije „Jug“ zauzele su Novomihalovku i Bogdanovku u Donjeckoj Narodnoj Republici i nastavili sa ofanzivom u dubinu ukrajinske odbrane. Takođe, odbila je i 19 kontranapada ukrajinskih snaga, a tom prilikom likvidirano je preko 3.890 vojnika. Uništena su i četiri tenka, 22 artiljerijske baterije uključujući američki „paladin“ i M777.

Jedinice vojne grupacije „Istok“ su za minulu sedmicu poboljšali taktičke položaje i naneli gubitke ukrajinskim brigadama u kojima su snage Kijeva izgubile do 825 vojnika.

Grupacija „Zapad“ je tokom protekle sedmice odbila devet kontranapada ukrajinske vojske i zauzela povoljnije položaje, a tom prilikom likvidirala je 255 ukrajinskih vojnika i uništila 27 artiljerijskih baterija

Ruska vojska je od 20. do 27. aprila, kao odgovor na pokušaje Kijeva da granatira rusku teritoriju, izvela 35 grupnih napada na ukrajinske vojne, energetske i logističke objekte. U napadima su, između ostalog, korišćene i rakete tipa „kindžal“

Protekle nedelje se predalo 15 ukrajinskih vojnika
 

Rusija gori! Objavili su nam rat, sada će da plate! Medvedev kipti od besa, odgovor će biti stravičan!

 

Ruska vojska napala Herson

Ruska vojska napala je položaje ukrajinskih snaga u mestu Malodjožno u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske snage 60 puta gađale oblast tokom noći. Povređenih nema.

 

(FOTO) Drama! Povlači se Ukrajina! Sve opkoljeno, nemaju kud: Kreće bežanija na zapad, pukla cela linija odbrane!

 

Naftogaz: Više objekata oštećeno tokom ruskog napada

Ukrajinska kompanija "Naftogaz" saopštila je da je više njenih energetskih objekata oštećeno u ruskim napadima tokom jutra.

 

Rusi hitno upozorili Ukrajinu! SAD će ovo uraditi vojsci Zelenskog?! Vojna pomoć ima veoma mračnu pozadinu...

 

Nema preduslova za pregovore!

Nema nikakvih preduslova za pregovore sa Kijevom zbog njihovog stava o tome i zato se specijalna vojna operacija nastavlja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
"Za sada u ovom trenutku nema nikakvih preduslova za pregovore, jer svima je dobro poznata pozicija Ukrajini o neprihvatanju bilo kakvih pregovora. Zato se specijalna vojna operacija nastavlja", rekao je Peskov novinarima.
Portparol Kremlja je rekao i da je pritisak Londona bio glavni razlog zbog kojeg Kijev 2022. godine nije potpisao sporazum sa Moskvom na pregovorima u Istanbulu.
"Znate da je dokument bio praktično parafiran i svima je bilo poznato na osnovu onoga što su govorili učesnici tih pregovora sa ukrajinske strane šta je tačno razlog zbog kojeg su Ukrajinci odbili da nastave pregovore i da završe rad na dokumentu. To je bio direktan pritisak Londona. O tome je govorio David Arahamija, sve ostalo su spekulacije. Predlažem da se usredsredimo na prvobitne izvore", rekao je on.

 

6 milijardi za "patriote"


SAD će Ukrajini obezbediti rakete "patriot" namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete su namenjene za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema "patriot" i deo su paketa koji takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena, prenosi AP.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Španski El Pais je preneo da će Španija poslati mali broj raketa namenjenih sistemu "patriot", dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za "patriot", kao ni rakete S-300.

 

Probijena ukrajinska odbrana u pravcu Kupjanska!

Ruska armija je probila ukrajinsku odbranu u Kislovki u pravcu Kupjanska, izvestio je ukrajinski telegram kanal Deep State.

Prema pisanju kanala, u petak 26. aprila, u 10 časova, Rusi su započeli masovne protivofanzivne operacije u Kislovki, a do kraja dana su formirali uporište u selu.

"Bez podrške teškog naoružanja situacija bi se mogla značajno pogoršati", piše Deep State.

O ofanzivi u ovom pravcu pišu i ruski vojni telegram kanali.

Ranije je Deep State izvestio da ruske trupe nastavljaju da razvijaju ofanzivu u Avdejevskom pravcu nakon proboja kod Očeretina. Sada je na udaru selo Solovjevo, južno od Očeretina.

Momentalna osveta Ukrajine, krenuli su u 4 jutros! Žestok udar na Rusiju nakog noćašnjeg napada! (VIDEO)

 

Oštećene 4 termoelektrane!


U ruskim napadima na energetska postrojenja u Ukrajini oštećene su četiri termoelektrane i povređen najmanje jedan radnik, saopštio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
On je na Telegramu naveo da je na meti ruskih napada bio Dnjepropetrovski region u centralnoj Ukrajini, kao i regioni Lavova i Ivano-Frankovsk, prenosi Rojters.
Prema podacima energetskog holdinga koji upravlja termoelektranama, oprema preduzeća je u napadima ozbiljno oštećena.

 

Napad na aerodrom!

Ruske oružane snage napale su skladište municije na vojnom aerodromu Martinovka u oblasti Nikolajev, rekao je za RIA Novosti lokalni koordinator podzemlja Sergej Lebedev.

Martinovka je, kako se pretpostavlja, pripremljena kao aerodrom za za napade na nove ruske regione i Krim. Pre nekoliko nedelja tamo i blizu vojne baze na salašima Bug počele su da se postavljaju mete-mamci.

Tokom noći napadnuti su i Krivoj Rog, grad Strij u oblasti Lavov i železnička stanica u Hersonu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine . Eksplozije su zabeležene u Žitomirskoj, Nikolajevskoj i Ternopoljskoj oblasti. Napadnute su termoelektrane.

Ruska vojska napada energetsku, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte širom Ukrajine. Kako je naglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov , vojska ne pogađa stambene zgrade ili društvenu infrastrukturu u borbama sa Oružanim snagama Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05