• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2024

16:02

Čadež: Zajedničko tržište rada O.Balkana odgovor na potrebe privreda regiona

Zoran Sinko

Društvo

Čadež: Zajedničko tržište rada O.Balkana odgovor na potrebe privreda regiona

Podeli vest

Tehnički protokoli danas potpisani u Skoplju omogućiće uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana i najbolji su odgovor na potrebe privrede regiona, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje startuje 1. marta, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.

"Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera", objasnio je Čadež.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, predsednik tog udruženja privrednika je naglasio da mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, a ublažiće i ogroman problem odliva kadrova.

U Skoplju su danas u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola - Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokol o sprovođenju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržštu rada na Zapadnom Balkanu.

Sporazume je u ime srpske strane potpisao držvni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija