• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

16.04.2024

07:14

Bivši defanzivac nema dilemu: Partizanu sezona zavisi od ovog derbija!

ATA Images

Partizan

Bivši defanzivac nema dilemu: Partizanu sezona zavisi od ovog derbija!

Podeli vest

Crno-beli su, nakon poraza od Čukaričkog u nedelju veče (3:2), dozvolili lideru Crvenoj zvezdi da im pobegne na sedam bodova razlike.

Zbog toga bi jedino trijumf nad komšijama u predstojećem 173. večitom derbiju (subota, 18.00) mogao da podigne ekipu Igora Duljaja pred sam finiš sezone, koju mogu da spasu samo osvajanjem Kupa Srbije.

Porazi od Napretka i "brđana" i remi u Lučanima doveli su do toga da tim iz Humske pređe put od jesenjeg prvaka do otpisanog u trci za titulu pre početka plej-ofa.

Ipak, nekadašnji prvotimac "parnog valjka" Milan Obradović (46) veruje da bi pobeda na "Marakani" mogla mnogo toga da promeni, pre svega, na psihičkom planu.

- Partizan je bio na dobrom putu, ali se taj valjak negde zaglavio. Poraz od Čuke je neprijatan, pogotovo na onakav način. Šok je to veliki, ali ovakav klub i traži da budeš izdržljiviji i spremniji, kako fizički, tako i mentalno. Svaka utakmica se igra kao da je za titulu, moraš da teraš sebe do krajnjih granica. A derbi je meč sam za sebe, nešto posebno i drugačije. I bez obzira na bodovnu razliku, uvek je sve otvoreno. Siguran sam da će crno-beli ići na pobedu, tražiće svoju šansu. Ukoliko uspeju u tome, smanjiće razliku na četiri boda, vratiće koliko-toliko neizvesnost, ali će se ekipa psihički podići - kaže Obradović u razgovoru za Informer.

Foto: Starsportphoto

Milan Obradović

Bivši defanzivac priznaje da ne može da prognozira koji bi igrač mogao da bude junak, ali se zato prisetio 145. derbija iz 2013. i svog neprijatnog iskustva.

- Uvek može da zablista pojedinac, da napravi neki potez, bravuru, zato i ne mogu nikoga posebno da izdvojim. Ako odigraš dobro i daš gol onda si pukovnik, mada može da se desi kao i meni, da postigneš pogodak, a budeš pokojnik. Šalu na stranu, taj autogol je došao u zrelim igračkim godinama, bio sam u tom trenutku jedan od boljih pojedinaca Partizana i da se to nije dogodilo, za mene bi sigurno bilo sve mnogo drugačije - iskren je Obradović.

Foto: Starsportphoto

Obradović na jednom od večitih derbija

On dodaje da je svestan toga da navijače boli to što dugo nema nijednog trofeja u Humskoj, još od 2019. godine.

- Partizan je još u igri i daleko od toga da je nešto izgubljeno. Trijumf nad Zvezdom promenio bi mnogo toga. Ekipa je na korak od finala Kupa i tu će borba biti žestoka. Bitan je i način na koji se igra i pobeđuje, moraju crno-beli da pronađu onaj ritam koji ih je krasio jesenas. Pokazali su da mogu, imaju kvalitet, samo da ih zaobiđu povrede i da ostanu jaki kao grupa - poručuje Obradović, a potom nastavlja u istom dahu:

Zvezda nije u formi

Kada je reč o Crvenoj zvezdi, bivši selektor mlađih selekcija Srbije i Azerbejdžana smatra da ne blista.
- Zvezda ima širok roster, kvalitetne igrače, ali nije baš u najboljoj formi. Mučila se protiv Radnika, koji se bori za opstanak, pa i prvo poluvreme sa Železničarom... Opet, sad sledi derbi, a tu sigurno neće srljati. Igraće onu svoju igru, karakterističnu kada ih vodi Miloje i ukoliko crveno-beli slave, to će praktično i rešiti pitanje prvaka - jasan je Obradović.

- Svaki poraz, pa čak i remi, sa sobom nosi i lavinu emocija, kako navijačkih, tako i svih ostalih. Ne znam šta se dešava unutar samog kolektiva, video sam da je bilo puno kadrovskih problema, da su najbolji igrači bili povređeni. Naravno, to nije alibi i ne skida odgovornost sa ljudi u klubu, jer nikome nije lako kada se istopi bodovna prednost. Oni najbolje znaju u kom pravcu su postavili ciljeve pred start sezone. Svi mi koji gledamo sa strane najviše bismo voleli da ta jedna utakmica, večiti derbi, rešava pitanje šampiona. Dešavalo se to mnogo puta u prošlosti, da ode na jednu ili na drugu stranu i to je ta posebna draž. Takvi mečevi rađaju neke nove junake, reprezentativce, velike igrače...

Foto: Starsportphoto

Povreda Mateusa Saldanje usporila crno-bele

Ipak, utisak je da je povreda najboljeg strelca tima i Superlige, Mateusa Saldanje, bila ključna stvar koja je usporila "parni valjak".

- Partizan je tu bio u ogromnom deficitu. Kada je igrač u takvom usponu, sluša ga lopta i sa onakvom lakoćom daje golove ili asistira, a dovoljno mu je samo malo prostora da jednim potezom reši meč, onda je jasno koliko nedostaje. Izuzetno je važan šraf, nosilac ekipe i bez njega je baš teško išlo. Ne mogu da kažem da nema nikakvu zamenu, jer i Samed Baždar je igrao, upisao nekoliko pogodaka, ali ipak... Brazilac se nametnuo kao lider - objašnjava Obradović.

Foto: Starsportphoto

Igor Duljaj

Srpski stručnjak se osvrnuo i na svog kolegu Igora Duljaja, ali i kompletnu situaciju u Humskoj.

- Napravila se takva klima da je Duljaj praktično ostao sam u borbi. Poznajem ga dugo, on što misli, to otvoreno kaže, takav je. Kod njega je proradio inat, nizao je sjajne rezultate ove sezone i odradio odličan posao za klub. Došao je u teškom trenutku, kada je možda i nezahvalno biti trener Partizana, zbog finansijske i kadrovske situacije. Uspeo je iz igrača da izvuče maksimum, a to je doprinelo da ekipa bude konkurentna za oba trofeja. Verujem da će faliti igračima u derbiju. Fudbal je živa igra, nekad se reaguje u momentu, donose se odluke, menja sistem... On će te instrukcije moći da im da tek na poluvremenu. Neće biti kraj aut-linije protiv Zvezde, ali možda će momcima baš to biti dodatni motiv - zaključuje Obradović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija