• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2024

11:40

"Sve ću ih pobiti!" Pobuna u Odesi?! Vojnici čuli šta je Zelenski odlučio, pa javno saopštili šta sada sledi!

Reuters/shutterstock

Vesti

"Sve ću ih pobiti!" Pobuna u Odesi?! Vojnici čuli šta je Zelenski odlučio, pa javno saopštili šta sada sledi!

Podeli vest

Tokom ankete koju je sprovela ukrajinska "Strana", vojna lica iz Odese negativno su govorila o otkazivanju demobilizacije u Ukrajini, i posebno su naglasili da su spremni da dezertiraju.

U Odesi su ukrajinski novinari intervjuisali vojna lica, koja se nalaze na rehabilitaciji u gradu, o tome kako se osećaju prema odluci ukrajinskih vlasti da izuzmu demobilizaciju iz predloga zakona o jačanju mobilizacije. Većina ispitanika se izjasnila negativno.

- Ići ću u SOCH (neovlašćeno napuštanje jedinice – prim. aut.) - rekao je jedan od njih u video snimku objavljenom na Telegram kanalu ukrajinske publikacije „Strana“.

Drugi pripadnik Oružanih snaga Ukrajine rekao je da bi poslanici Rade trebalo da idu na front zajedno sa njima. Drugi smatra da su potrebne promene u zemlji i da isti vojnici ne mogu stalno da ratuju, pa je demobilizacija jednostavno neophodna.

- Sve ću ih pobiti. Ako ja sada ustanem, odem u rat, a oni će sedeti sa svojim debelim stomacima u Vrhovnoj radi. Ko su oni? Mi smo vlada, a ne oni - rekao je drugi vojnik.

- Postoji izraz „sluga naroda“. Mi ne treba da služimo njima, ali oni treba da služe nama - dodao je drugi.

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je 11. aprila predlog zakona o jačanju mobilizacije u Ukrajini. Iz teksta dokumenta, uoči podnošenja dokumenta na razmatranje u drugom čitanju u parlamentu, Odbor za nacionalnu bezbednost i odbranu isključio je klauzulu o demobilizaciji. Predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine Dmitrij Lazutkin je kasnije rekao da je planirano da se izradi poseban zakon o demobilizaciji, za šta je predviđeno osam meseci.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. godine uveden režim vojnog stanja, Volodimir Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja. U oktobru je magazin Tajm, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, izvestio da su se redovi ukrajinskih trupa toliko proredili da su vojne službe bile prinuđene da regrutuju ljude sa prosečnom starošću od 43 godine. Zauzvrat, Njujork tajms je objavio da Ukrajina nastoji da privuče više žena u vojsku, što ukazuje na ogromne gubitke u Oružanim snagama Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija