• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2024

10:10

Ludnica u Kijevu, Rusi van sebe! Zar su ovo odlučili?! Ni Zapadu se neće svideti: Nemamo o čemu da pričamo...

Reuters/Beta/printscreen

Vesti

Ludnica u Kijevu, Rusi van sebe! Zar su ovo odlučili?! Ni Zapadu se neće svideti: Nemamo o čemu da pričamo...

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izneo je svoju sugestiju o tome kako Zapad može da izdejstvuje ukrajinsku saradnju nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin ranije ovog meseca izrazio zabrinutost da bi ukrajinski udari dronovima na ruske rafinerije i skladišta nafte mogli da izazovu skok međunarodnih cena energenata.

- Treba da razmišljate o svojim interesima. Ako vaši partneri kažu: 'Dajemo vam sedam baterija 'patriot', ali imamo zahtev za vas, nemojte da radite to i to' - onda ima o čemu da razgovaramo - rekao je Kuleba za TV "Rada".

S druge strane, dodao je, ako "nema baterija, nema paketa pomoći" onda nema o čemu da se priča.

- Svako preživljava najbolje što može - dodao je on.

Isporuke oružja iz Vašingtona, najvećeg sponzora Kijeva usporile su poslednjih meseci usred pokušaja američkog predsednika Džozefa Bajdena da obezbedi odobrenje Kongresa za dodatnu pomoć Ukrajini.

Republikanski poslanici odbili su Bajdenov zahtev za više od 60 milijardi dolara dodatne potrošnje nakon što je njegova administracija potrošila 113 milijardi dolara ranije odobrenih sredstava.

Donatori Kijeva su ranije izrazili zabrinutost da bi ukrajinski udari duboko na rusku teritoriju oružjem koje su obezbedile članice NATO-a mogli da izazovu širi sukob. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije ovog meseca da Vašington ne podržava ukrajinske napade na rusko tlo. Ostin je kasnije sugerisao da bi Kijev mogao da se fokusira na vojne ciljeve jer bi udar na naftnu infrastrukturu mogao da uzdrma međunarodna tržišta.

Kuleba je rekao da je slušao Ostina, ali ne vidi "uzročno-posledičnu vezu u ovoj stvari". Kada rafinerija u Rusiji "eksplodira", nastali problemi su ograničeni na rusko energetsko tržište, tvrdi on, a u svakom slučaju, Ukrajina mora dati prioritet sopstvenim interesima.

Ukrajinski napadi dronovima ciljali su nekoliko ruskih rafinerija od početka marta. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sugerisao je da je Kijev pribegao terorizmu i dalekosežnim udarima protiv ruskog civilnog stanovništva u pokušaju da "ubedi svoje zapadne sponzore u svoju sposobnost da se odupre ruskoj vojsci". To je uprkos činjenici da Kijev nije imao nikakav stvarni uspeh na bojnom polju, dodao je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija