• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.09.2023

08:58

Nove dramatične vesti iz Maroka, saopštena strašna brojka!

EPA

Vesti

Nove dramatične vesti iz Maroka, saopštena strašna brojka!

Podeli vest

Raste broj poginulih! Najmanje 632 osobe su stradale, a 329 je povređeno u razornom zemljotresu koji je u noći između petka i subote pogodio Maroko.

Marokanski geofizički centar saopštio je da se potres, inače najjači u poslednjih 120 godina, dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2 po Rihteru. Geološki institut SAD-a procenio je magnitudu potresa na 6,8 i objavio da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara. Zemljotres se dogodio nešto posle 23 sata po lokalnom vremenu, a američki institut izvestio je o naknadnom udaru jačine 4,9 stepeni Rihterove skale koji se dogodio 19 minuta kasnije.

Ighil, planinsko područje s malim poljoprivrednim selima, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Lokalni zvaničnik ustvrdio je da se većina smrtnih slučajeva dogodila upravo u planinskim područjima do kojih je teško doći. 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka pozvalo je danas stanovništvo da ostane mirno i da "ne paniči". U obraćanju na državnim medijima, Rašid Al-Khalfi, zvaničnik ministarstva, rekao je da je vlada već aktivirala sve raspoložive resurse za saniranje posledica ove tragedije.

Potres se osetio i u glavnom gradu Rabatu, oko 350 kilometara severno od planinskog venca Visoki Atlas, a čak i u Portugalu i Alžiru, prema portugalskim i alžirskim agencijama za reagovanje u vanrednim situacijama. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija