• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

04.01.2024

21:51

Šta sada! Otpečaćeni tajni britanski dosijei: SAS i Naser Orić pripremali Srebrenicu! London je ovo krio trideset godina!

Reuters/Tanjug

Balkan

Šta sada! Otpečaćeni tajni britanski dosijei: SAS i Naser Orić pripremali Srebrenicu! London je ovo krio trideset godina!

Podeli vest

Pripadnici britanskog SAS, zajedno sa Naserom Orićem, pripremali "teren" za srebrenički "scenario" pre i u toku jula 1995. godine, otkriva novinar Kit Klarenbeg iz nedavno otpečaćenog dosijea britanskog Ministarstva odbrane o ratnim dešavanjima u zoni enklave Srebrenica.

Nakon što je pre tri godine otkriveno da, uprkos drugačijim navodima u brojnim haškim i drugim presudama, vrh Republike Srpske nije imao plan da osvaja Srebrenicu, najnoviji deklasifikovani tajni dosijei sugerišu značajnu ulogu obaveštajaca britanske službe MI-6 i njene jedinice SAS u kreiranju ratnih dešavanja u Srebrenici i okolini.

"Špijuni" SAS-a zajedno sa Naserom Orićem nekako su "znali" mnogo pre srpskog rukovodstva, da se planira oslobađanje Srebrenice.

"Teren" su pripremali, navodi novinar Klarenberg i za "nešto užasno", a sve kako bi isprovocirali vazdušne NATO udare na srpske položaje i objekte, što je prethodno bio cilj i Alije Izetbegovića.

Očigledno je, ukazuje RTRS, da su lokalne muslimanske snage očekivale vazdušne napade NATO-a kada Vojska Republike Srpske stigne.

U dopisu britanskog Ministarstva odbrane od 11. jula, naime, kako navodi ovaj istraživački novinar, navedeno je da je "nedavni napad VRS na Srebrenicu bio podstaknut stalnim (muslimanskim) napadima".

Klarenberg smatra da postaje očigledno da su lokalne muslimanske snage očekivale vazdušne napade NATO-a kada VRS stigne, a Britanci su im očigledno dali dovoljno osnova da veruju da će do njih doći.

On to sve, prema pisanju "Glasa Srpske", povezuje sa izjavama generala Filipa Moriona, koji je komandovao mirovnim snagama UN, koji je tvrdio da je Alija Izetbegović namerno sabotirao napore za evakuaciju, jer nije bio u poziciji da strateški dobije bitku: "Njegov cilj je bio da osigura intervenciju međunarodnih snaga".

Britanska obećanja, ukazuje Klarenberg, mogu objasniti nedostatak otpora muslimana protiv upada Vojske Republike Srpske.

Prema rečima Klarenberga, osim aktivnog učešća u događajima u vezi sa Srebrenicom, britanski obaveštajci su, kako ukazuju dokumenta u koje je imao uvid, odigrali značajnu ulogu i u prikupljanju dokaza o navodnim ratnim zločinima.

- Britanske vlasti, uključujući SAS, preuzele su vođstvo u hvatanju optuženih Srba. Jedan od osuđenih za genocid bio je i Radovan Karadžić. Ali, ni u jednom trenutku tokom suđenja nije pomenuta tajna jedinica SAS, koja je delovala u Srebrenici, a kamoli pozvana da svedoči - ističe Klarenberg za "Grejzon", a prenosi "Glas Srpske".

Zapadnjačke "arhitekte" balkanske istorije, skrivanjem dokaza i svedočanstava, skoro četiri decenije, čine zločin prema istini i pravdi u BiH, navodi RTRS, podsećajući da se to dešava još od 1992. godine, kada se u tajnim fiokama Saveta bezbednosti "zagubio" izveštaj generalnog sekretara UN Butrosa Galija o potpunom povlačenju JNA sa teritorije BiH.

Godinu dana kasnije, navodi medij, u sedištu UN u Njujorku, naprasno je nestao, pa tek četvrt veka kasnije "pronađen" dokument tzv. međunarodnih mirovnjaka o masakru nad, već tada više od 1.000 Srba oko Srebrenice.

Među "skrivačima", konstatuje RTRS, prednjače američke i britanske službe, a posebno Britanci koji su, posredstvom Specijalne vazdušne službe SAS u Srebrenici bili sveprisutni i delovali su mimo lanca komandovanja međunarodnih mirovnjaka i račune polagali samo Londonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija