• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.11.2023

19:00

Zašto tokom novembra muškarci širom sveta puštaju brkove? Mesec solidarnosti sa...

Freepik.com

Zdravlje

Zašto tokom novembra muškarci širom sveta puštaju brkove? Mesec solidarnosti sa...

Podeli vest

Nebrijanjem u ovom mesecu pripadnici jačeg pola međusobno se hrabre i podstiču na brigu o zdravlju i razgovor o rizicima od raka prostate i testisa.

Muškarci širom sveta obeležavaju "movembar" ili novembar bez brijanja, mesec muške solidarnosti i podsticanja na preventivne preglede! Od 2003. godine, kada je u Australiji započeta ova praksa, muškarci u svetu puštanjem brkova nastoje da podignu svest o muškom zdravlju i rizicima od raka prostate, testisa i drugih oboljenja koja pogađaju jači pol.

- Tražimo od muškaraca da promene izgled jer to podstiče na razgovor. Poenta je u bradi i brkovima. Kada muškarci svojim poznanicima kažu zašto su pustili bradu i brkove, mogu da prošire razgovor i na zdravlje, kada su poslednji put išli na pregled, kako se osećaju i da ih podstaknu da više vode računa o svom zdravlju - kaže direktor američke organizacije "Movembar" Mark Hedstrom.

Foto: Shutterstock

Kada ste poslednji put oišli na pregled?

On podseća da rak prostate nema jasne rane simptome i da se javlja u procentu od pet do sedam odsto muškaraca starijih od 50 godina, te da je u ranoj fazi otkrivanja sasvim izlečiv.

- Kada je reč o raku testisa, koji pogađa mlađe muškarce, prvi znak može da bude uvećanje testisa ili pojava čvorića na tom delu tela. Izraslina može da bude veličine graška kada se tumor tek otkrije, ali i znatno veća ukoliko je bolest već uznapredovala. Bol ili nelagodnost, sa otokom ili bez njega, takođe mogu da budu simptomi ovog oblika kancera i znak da bi trebalo da se javite lekaru - naglašava Hedstrom.

Zubi, glavobolja

U mnogim zemljama organizuje se i humanitarna pomoć za udruženja koja se bore protiv raka tako što se novac koji bi muškarci dali na proizvode za brijanje i posle brijanja tokom novembra, doniraju njima.

Osim raka prostate i testisa, prema istraživanju u Velikoj Britaniji muškarci najčešće imaju zdravstvenih problema sa zubima i glavoboljom, i to mnogo više nego žene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija