• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.10.2023

12:30

Povećajte vlažnost vazduha u stanu! Grejanje isušuje vazduh, a to može prouzrokovati probleme s organima za disanje

Shutterstock

Dom i porodica

Povećajte vlažnost vazduha u stanu! Grejanje isušuje vazduh, a to može prouzrokovati probleme s organima za disanje

Podeli vest

Suv vazduh u kući, posebno u spavaćoj sobi, može da bude uzrok problema organa za disanje, upozoravaju stručnjaci.

 Začepljen nos, suva usta, bolno grlo, suv kašalj - sve to su posledice previše suvog vazduha. To se uglavnom ponavlja s početkom grejne sezone. Da biste imali dovoljno kiseonika u stanu, pokušajte da ovlažite vazduh na jednostavne načine.

Otvarajte prozore

Ma koliko vam se činilo da je hladno, otvorite prozore. Dovoljno je da provetrite kuću desetak minuta, a ako je potrebno, možete osvežiti vazduh sprejovima koji će neutralisati bakterije i uneti svežinu.

Foto: Shutterstock

 

 

Stavite ovlaživač

Ako se opredelite za ovu varijantu, važno je da ovlaživač postavite tako da osigurate dovoljan protok vazduha oko uređaja. Idealno bi bilo da ga postavite na mesto gde je prosečna temperatura vazduha. Možete na radijator da zakačite keramičku posudu sa vodom koja će vlažiti vazduh u toku dana. Ovu vodu treba menjati svaki dan.

Kupite sobne biljke

Sobne biljke pomažu da se održi vlažnost vazduha u stanu jer vlaga isparava kroz listove. Stručnjaci preporučuju biljku cyperus, tj. vodenu palmu i što je palma veća, oslobodiće više vlage u vazduh. Najveće biljke mogu da oslobode i do dva litra vode dnevno.

Kako da odredite vlažnost vazduha

Postoji jednostavan način za određivanje vlažnosti u prostoriji. Namokrite čašu vode i stavite je u frižider preko noći. Ujutro izvadite čašu iz frižidera i posmatrajte njenu površinu. Ako se za pet minuta čaša osuši, to znači da je vazduh u sobi suv. Ako sa čaše teku kapljice vode, znači da je u prostoriji visoka vlažnost.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija