• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

29.04.2024

16:37

Doktor otkriva sa koliko godina treba da prestanemo da pijemo alkohol: "Tada stopa smrtnosti raste"

Shuterstock

Društvo

Doktor otkriva sa koliko godina treba da prestanemo da pijemo alkohol: "Tada stopa smrtnosti raste"

Podeli vest

Veliki broj ljudi s vremena na vreme uživa u alkoholnim pićima. Ipak, neki vrlo često znaju da preteraju, što nije dobro za celokupno zdravlje. Međutim, ako želite da očuvate svoje zdravlje, poznati neurolog je otkrio kada treba trajno prestati da pijete alkohol.

U svojoj knjizi „Kako sprečiti demenciju“ iz 2023. godine neurolog i neuropsihijatar Ričard Restak otkrio je vezu između alkohola i šanse za dobijanje određenih bolesti.

On je naveo da je alkohol „direktni neurotoksin“, što bi značilo da redovna konzumacija ili pijenje alkohola u velikim količinama može da šteti funkciji mozga, uključujući i druge organe.

- Zapitajte se: "Zašto pijem?" Zato što mi alkohol pomaže da podižem raspoloženje i smanjuje mi anksioznost, a verovatno je najbolje da prestanem sa tim.

Kada treba da prestanemo sa konzumiranjem alkohola

Prestanak je predložio da bi trebalo ozbiljno da razmislimo o odustajanju od alkohola nakon što navršimo 65 godina.

- Uopšte ne pijem. Mislim da morate stati sa oko 65. U tom uzrastu, vaš mozak je verovatno konzumirao onoliko alkohola koliko je vašem telu potrebno.

Nekad je srednja škola bila sinonim za eksperimentisanje sa alkoholom i cigaretama, danas se počinje, u najekstremnijim slučajevima, već od petog osnovne.

Alkohol je i dalje supstanca koju najčešće konzumiraju adolescent - 57 odsto 15-godišnjaka je popilo alkoholno piće bar jednom, a od njih deset, skoro četvoro je konzumiralo alkohol u poslednjih 30 dana, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

To je baš onako visoka cifra, visok broj. Kod nas, kaže Batut, oko 50% dece konzumira alkohol u tom uzrastu. Poslednjih 30 dana na primer 20 odsto dece. Ono što je interesantno je što se broj dečaka i devojčica približava. Ranije su dečaci bili dominantni, a sada je broj konzumenata obe populacije skoro isti - kaže Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

Podsetimo, sredinom februara čak 12 dečaka mlađih od 15 godina primljeno je na VMA nakon što su se otrovali alkoholom u jednom beogradskom klubu. Prema navodima lekara, neka deca su imala čak 2,8 promila alkohola u organizmu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija