• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

24.01.2024

07:59

Evo šta se dešava sa dečacima ubicama: Kako su ponovo izmakli kontroli države

printscreesn 192

Vesti

Evo šta se dešava sa dečacima ubicama: Kako su ponovo izmakli kontroli države

Podeli vest

Jedan od dečaka ubica iz Novog Sada V. N. (11) konačno je smešten u ustanovu u Knjaževcu, ali je odatle ponovo pobegao, dok je njegovom bratu Z. N. (13) odobren smeštaj u ustanovi zavodskog tipa u Beogradu, ali se on još uvek nalazi u bekstvu.

Da je jednom od braće odobren smeštaj u ustanovi zavodskog tipa potvrđeno je i iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Ipak, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, stariji Z. N. (13) još uvek nije smešten u zavodsku ustanovu koja je pristala da ga primi.

Reč je o Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.

Svemu ovome je prethodila potraga za obojicom dečaka koja je trajala više od dve sedmice, a kako saznajemo, još uvek traje jer su u međuvremenu ponovo pobegli.

Foto: V.B.

 

 

Kako je za "Blic" potvrdila i pokrajinska ombudsmanka doc. dr Dragana Ćorić, svim institucijama su ruke vezane dokle god su Z. N. (13) i V. N. (11) van njihovog domašaja.

- U stalnom sam kontaktu sa direktorkom Centra za socijalni rad i svim nadležnim službama. Najveći problem je u tome što ta deca stalno beže, a sa njima se mora raditi, mora im se pružiti šansa - navela je nedavno ombudsmanka.

Dok je sada izvesno da će se, kako je nadležni Pokrajinski sekretarijat ranije najavio, tražiti sistemsko rešenje za obojicu, valja napomenuti da oni i dalje ne mogu biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa. To znači da postoji mogućnost ponovnog bekstva.

Međutim, razmatranja takvog scenarija još uvek je daleko s obzirom na to da su braća još uvek u bekstvu.

Razdvajanje po svaku cenu?

Podsetimo, u konkretnom slučaju braće Z. N. (13) i V. N. (11) iz Novog Sada, u Centru za socijalni rad bio je pojačan vaspitni nadzor, vaspitači i drugo osoblje dežurali su 24 sata čak i dok deca spavaju, ali su oni ipak nalazili način da pobegnu. I pored toga što su vrata smeštaja i spoljna kapija zatvoreni, oni pobegnu kroz prozor, preskoče ogradu i ponovo su na ulici.

Još od njihovog smeštanja u Centar za socijalni rad nakon što su nasmrt prebili Todora Šunjku (75) u Tovariševu taj problem je bio izražen ali da je nakon više od 40 krađa koje su počinili potpuno kulminirao.

Institucije su došle do zaključka da je razdvajanje braće i smeštanje u različite smeštaje jedina opcija kako bi se stalo na put krivičnim delima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Doneta odluka o obrazovanju radne grupe za unapređenje izbornog procesa!
Politika

Doneta odluka o obrazovanju radne grupe za unapređenje izbornog procesa!

Na današnjoj sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneta je odluka o obrazovanju radne grupe za unapređenje izbornog procesa, koja je rezultat konsultacija koje je vodila predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sa poslaničkim grupama vlasti i parlamentarne opozicije, izjavila je danas za Tanjug predsednica tog odbora Jelena Žarić Kovačević.

29.04.2024

13:15

Još dvojica srpskih mladića pretučena na KiM! Oglasila se Srpska lista: Kurti nastavlja progon svih onih koji su protiv njegove strahovlade!
Politika

Još dvojica srpskih mladića pretučena na KiM! Oglasila se Srpska lista: Kurti nastavlja progon svih onih koji su protiv njegove strahovlade!

Srpska lista saopštila je danas da sa preko 500 etnički motivisanih napada na Srbe i ostale nealbance na Kosovu i Metohiji režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nastavlja progon Srba, Bošnjaka, Goranaca, Roma i svih onih koji se protive njegovoj strahovladi i žele u miru da žive na ovim prostorima.

29.04.2024

13:03

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija