• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K

29.04.2024

13:22

Advokat porodice nastradalih rudara podnosi žalbu Ustavnom sudu: Ako ne bude pravde u Srbiji, idemo u Strazbur

Informer

Vesti

Advokat porodice nastradalih rudara podnosi žalbu Ustavnom sudu: Ako ne bude pravde u Srbiji, idemo u Strazbur

Podeli vest

Advokat Bratislav Stojanović, punomoćnik porodica osam rudara koji su smrtno stradali 1. aprila 2022. u nesreći u rudniku „Soko" najavio je da će sutra podneti žalbu Ustavnom sudu na odluku OJT Aleksinac o odbacivanju krivične prijave protiv JP „Resavica".

Kako je rekao Stojanović u žalbi će se pozvati na povredu člana 32. Ustava koji garantuje pravo na pravično suđenje, a u vezi člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

- Smatram da je prikupljanje dokaza pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Aleksincu i Višim javnim tužilaštvom u Nišu, vođeno na nezakonit način jer mi nije omogućeno da koristim svoja procesna ovlašćenja koja se prvenstveno odnose na dopunsko veštačenje komisije Rudarsko geološkog fakulteta - rekao je advokat i dodao:

Ovo iz razloga što nije prihvaćen moj predlog da se utvrdi kolika je bila koncentracija metana tokom rada treće smene u periodu od 23 do četiri sata ujutro, s obzirom na to da su tokom tog vremena mašine za eksploataciju uglja četiri puta isključivane, jer je koncentracija ovog gasa bila veća od propisane- dodao je advokat. 

Foto: Informer

 

Prema njegovim rečima, veštačenje se odnosilo samo na koncentraciju metana u 4.10 sati kada je ustanovljeno da je nastupilo naglo povećanje prisustva ovog opasnog gasa.

- Smatram da su tokom prethodnog vremena bili ispunjeni uslovi za evakuaciju rudara kao što je to učinjeno prethodne noći - saopštio je Stojanović.

Advokat je objasnio da žalbom od Ustavnog suda traži da se ukine odluka tužilaštva o odbacivanju krivične prijave i predmet vrati na ponovni postupak ili da se pravnim sledbenicima stradalih rudara zbog pretrpljenih duševnih bolova, isplati nematerijalna šteta u iznosu od 50.000 evra po porodici.

Imam poverenja u domaće pravosudne organe, smatram da postoje procesni uslovi da Ustavni sud usvoji moju žalbu. Ukoliko se to ipak ne desi, krajnja instanca nam je Evropski sud za ljudska prava jer je Srbija član Saveta Evrope i kao takva priznaje nadležnost ove pravosudne institucije. Takođe, sa porodicama smo postigli dogovor da podnesemo i novu krivičnu prijavu i tužbu za naknadu nematerijalne štete u gradanskoj parnici protiv JP „Resavica" jer je građansko pravna odgovornost šira u odnosu na krivičnu - istako je advokat i dodao:

- To je veoma složen postupak ali će porodice biti u privilegovanom položaju jer je vršilac opasne delatnosti JP „Resavica" dužan da dokazuje da nije odgovoran  za propuste koji su doveli do nesreće. Pre pokretanja ovog postupka predložicemo novo veštačenje, ali od strane rudarske komisije van Srbije, najverovatnije iz Bosne i Hercegovine jer nam je ono potrebno i radi podnošenja krivične prijave. S obzirom da krivično gonjenje zastareva za četiri godine imamo nameru da je podnesemo protiv dežurnog dispečera koji kritične noći, iako su za to bili ispunjeni uslovi, nije sproveo evakuaciju radnika - zaključio je Stojanović.

Foto: D.K.

 

Podsetimo, istragu rudarske nesreće preuzelo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu koje je jula 2022. godine saopštilo da da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje.

Nakon reagovanja porodica nastradalih, Ministarstvo rudarstva i energetike je avgusta iste godine podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

OJT u Aleksincu je ponovo sprovelo predistražni postupak i odbacilo i ovu krivičnu prijavu sa obrazloženjem da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Advokat Stojanović je na ovo rešenje uložio prigovor koji je Više javno tužilaštvo u Nišu usvojilo u februaru 2023. godine te naložilo OJT u Aleksincu da sasluša dodatne svedoke te da tek onda odluči o krivičnoj prijavi.

Foto: Tanjug

 

OJT Aleksinac je postupilo po nalogu VJT, sprovelo dokazne radnje i naložilo dodatno veštačenje Rudarsko geološko fakulteta u Beogradu ali krivičnu prijavu januara ove godine  ponovo odbacilo.

U nesreci u rudniku Soko poginuli su Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu u toku je postupak zbog privrednog prestupa protiv JP "Resavica" , aktuelnog direktora Saše Spasića i bivšeg vršioca dužnosti direktora Marka Vukovića. 

Oni se terete da su rudarski radovi izvodeni nakon isteka dozvole Ministarstva rudarstva i energetike koja je prestala da važi 31. marta 2019. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!
Politika

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se nastavlja talas nasilja, provokacija i ugrožavanja sloboda srpskog stanovništva zahtevom redakciji "Jedinstva", jedinog lista u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku, da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici u kojima se nalaze od 2003. godine.

15.05.2024

15:35

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

TAKO ONI TO RADE! Prva reakcija iz Moskve nakon atentata na Fica
Planeta

TAKO ONI TO RADE! Prva reakcija iz Moskve nakon atentata na Fica

Premijer Slovačke je ranjen, onaj koji je rekao da je Specijalna vojna operacija nastala kao rezultat divljanja ukrajinskih neonacista, navela je glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan, komentarišući pucnjavu u kojoj je ranjen premijer Slovačke Robert Fico.

15.05.2024

15:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19