• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.10.2023

09:05

Tragedija na "večitom derbiju": Mladog "deliju" ubila brodska raketa ispaljena sa južne tribine!

printscreen youtube

Vesti

Tragedija na "večitom derbiju": Mladog "deliju" ubila brodska raketa ispaljena sa južne tribine!

Podeli vest

Aleksandar Aca Radović (17). navijač Crvene zvezde, ubijen je pre tačno 24 godine na "večitom derbiju" kada ga je pogodila signalna raketa u vrat. Osumnjičeni za ubistvo odgovarale samo za remećenje javnog reda i mira, jer od 12 osoba koje su ispalile raketu nije pronađen odgovoran baš za onu koja je pogodila tinejdžera.

Nime, tog kobnog dana, sa južne tribine svog stadiona, navijači Partizana "grobari" ispalili signalnu raketu koja je mladića koji je bio na severnoj strani stadiona, pogodila u vrat.

Ubistvo Radovića jedino je koje se kod nas ikada dogodilo na nekom od fudbalskih stadiona i to tokom utakmice. A tog 30. oktobra 1999. godine igrao se 113. "večiti derbi".

Kako su kasnije ispričali očevici, Radović je ubrzo preminuo, jer mu je pogođena glavna arterija, a lekari su rekli da nisu mogli da ga spasu. Neposredno pre nego što su navijači Partizana ispalili signalne brodske rakete pao je prvi gol kojim je Partizan poveo u "večitom derbiju".

Foto: Printscreen/You Tube

 

- Posle prvog gola čuli smo gadno šištanje i imao sam utisak da mi je nešto prošlo pored uveta, ali nismo videli jer smo bili okruženi dimom - ispričao je kasnije za medije Marko Lovrić, drug ubijenog Radovića i navijač Partizana.

On je ispričao da je na severnoj tribini video rupu među navijačima Zvezde i da je pomislio da su se međusobno potukli. Pročulo se potom da je neko ubijen, ali se, kako je objasnio, nije brinuo, jer su svi mislili da se zločin dogodio u tuči. Znao je, kaže, da Aca, kako su svi od milošte zvali Radovića, nije iz te priče.

Kad je stigao kući Lovrić je saznao da mu je ubijen prijatelj. Sahrani Radovića u Opovu, pored mnogobrojnih rođaka i prijatelja ubijenog mladića i njegovog fudbalskog kluba Omladinac, prisustvovao je čitav prvi tim Crvene zvezde.

Foto: Printscreen/You Tube

 

Posle ubistva sina, Tomislav Radović, otac stradalog mladića, rekao je novinarima:

Ljudi iz Partizana, policije, pravosuđa i zdravstva učinili su sve da se smrt mog sina zataška. Policajci i lekari su tvrdili da je Aca umro na ulici, iako su svedoci rekli da je stradao na stadionu JNA. Bio je mrtav kad su ga kola Hitne pomoći preuzela na atletskoj stazi  - ogorčeno je izjavio otac ubijenog mladića.

Policija je posle ubistva Radovića privela i saslušala 154 osobe. Tokom istrage utvrđeno je da su "grobari" u Grčkoj kupili brodske rakete i da su uspeli da ih prokrijumčare u Srbiju. Na "večiti derbi" rakete su stigle autobusom kluba i to u torbama prvog tima, a kroz prozor svlačionice crno-belih kasnije su bile dodate navijačima.

Ubica jedan od 12

Istraga je utvrdila da je rakete tada ispalilo 12 navijača Partizana, ali nikad nije utvrđeno ko je ispalio baš onu raketu koja je usmrtila Radovića. Svi ti navijači kasnije su osuđeni, ali ne za ubistvo nego za remećenje javnog reda i mira.

Na optuženičkoj klupi našao se i tadašnji ekonom Partizana koji je potom otpušten sa posla. Osmorici optuženih navijača izrečene su zatvorske kazne od osam do 23 meseca zatvora.

Takvim sudskim epilogom Radovićeva porodica nije bila zadovoljna. Oni se i danas nadaju da bi slučaj mogao ponovo da se pokrene budući da je reč o ubistvu koje ne zastareva.

"Večiti derbi" na kome je ubijen Aleksandar Radović nastavljen je posle zločina kao da se ništa nije dogodilo. Partizan je pobedio sa 2:0, ali to više nikome i nije važno, jer je uništen život jednog mladića.

Ono što je posle zločina uznemirilo javnost bila je činjenica da je mladić iz Opova bio običan momak koji je voleo fudbal i svoj klub i nije pripadao nijednoj grupi huligana na utakmicama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija