• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

23.06.2023

18:50

(JEZIVE FOTO) NAMEŠTAJ OPASAN PO ŽIVOT! BEOGRAĐANKA IGROM SUDBINE IZBEGLA TRAGEDIJU Ormar "Forma ideale" umalo unakazio ženu

Zaštitnik potrošača

(JEZIVE FOTO) NAMEŠTAJ OPASAN PO ŽIVOT! BEOGRAĐANKA IGROM SUDBINE IZBEGLA TRAGEDIJU Ormar "Forma ideale" umalo unakazio ženu

Podeli vest

S. G. je samo splet okolnosti spasao povreda nakon što je veliko ogledalo sa garderobera koji je tek kupila palo i slomilo se na njenom krevetu

Beograđanku S. G. samo je splet okolnosti spasao od srče nakon što je veliko ogledalo sa ormara koji je tek kupila u lancu salona nameštaja "Forma ideale" palo i slomilo se na njenom krevetu. Veliki komadi stakla samo su se sručili u kasne sate na vrlo malom prostoru između kreveta i garderobera. Šokirana S. G. podelila je svoju priču na društvenim mrežama, očajna što je uopšte odlučila da pazari celu spavaću sobu u "Formi ideale".

Kako je objasnila, nakon svega deset dana ormar nove spavaće sobe počeo je da se raspada. Da situacija bude gora, sve se dogodilo baš kada ima običaj da ode na spavanje.
- Sam Bog me je pogledao što nisam bila u krevetu u vreme kada gotovo svako veče jesam, jer bih verovatno bila nova zvezda filma "Skarfejs". Oni su zalepili staklo za drvo ormara selotejpom. Mogla sam da stradam - napisala je očajna S. G.

Nije prvi put

Da ovaj salon nameštaja kupcima uvaljuje bofl robu, koja očigledno može da bude opasna po bezbednost, pokazuje i slučaj Nišlijke Radane Jović, koja je, nakon što je papreno platila nameštaj u salonu nameštaja "Forma ideale", dobila oštećene proizvode, a potom je mesecima pokušavala da ostvari svoja prava. Kako je ispričala, nakon što je shvatila da je prevarena, od ove firme dobila je odgovor koji je "prelio čašu".

- Salon nameštaja "Forma ideale" ne samo da potrošačima dostavlja oštećene artikle već nakon uložene reklamacije, umesto da ispravi svoje propuste za evidentne fabričke i greške majstora okrivljuje ni manje ni više, nego kupce. Iskeširala sam čak 5.000 evra za proizvode kupljene u prodavnici "Forma ideale" i prošla pravi pakao. Umesto novog nameštaja, dobila sam rasklimane, razbijene i izbušene artikle. Da stvar bude gora, oni nemaju nikakvu nameru da nezadovoljnom potrošaču vrate novac ili nameštaj zamene novim - kazala nam je tom prilikom čitateljka.

Foto: facebook.com

 

Prema podacima potrošačkih udruženja, žalbe na kvalitet nameštaja i montažu su u vrhu liste po broju prigovora kupaca u Srbiji. Potrošači se uglavnom žale na neispoštovane rokove isporuke, oštećenja i lošu montažu, a kada pokušaju da ostvare pravo na reklamaciju, uglavnom budu odbijeni, a krivica se svaljuje na njih "da nisu adekvatno koristili pokućstvo". Uglavnom, ovaj razlog za odbijanje je neverovatan jer kupci oštećenja uoče neposredno nakon isporuke, odnosno montaže.

Foto: facebook.com

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" za Zaštitnik potrošača navodi da ako "Forma ideale" odbije reklamaciju, potrošač ima pravo da podnese tužbu.

Foto: facebook.com

- U tom slučaju kupac nije dužan da plati majstoru. Sledeći korak je da ode u prodavnicu "Forma ideale", u kojoj je i kupio ormar, i da uloži reklamaciju. Prodavac je dužan da mu da novi ormar ili da mu vrati novac, zavisi šta potrošač zatraži od trgovca. Ukoliko "Forma ideale" odbije reklamaciju, potrošač treba da se obrati nekom od udruženja za zaštitu potrošača kako bi mu pomogli da ostvari svoja prava - kazao je Gavrilović.

Pravo na odštetu

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograd za Zaštitnik potrošača navodi da S. G., po Zakonu o zaštiti potrošača, ima pravo i na obeštećenje. Kako objašnjava, propisi kažu da u ovakvim slučajevima građani mogu da zahtevaju materijalno i nematerijalno obeštećenje.
- Ne treba ni da angažuje advokata, već da se obrati nekom od regionalnih savetodavnih centara za potrošače. Oni imaju svoje advokate koji potpuno besplatno daju savete i zastupaju potrošače u ovakvim slučajevima. Zakon nije jasno definisao kako potrošači mogu biti obeštećeni. Svakako, potrošač treba jasno da navede u pisanoj formi svoje zahteve za materijalno i nematerijalno obeštećenje. Kada se misli na ovo drugo, u pitanju je pretrpljeni strah zbog proizvoda koji je mogao da ga povredi i slično - navodi Bogosavljević.
Redakcija Zaštitnika potrošača više puta je pokušala da stupi u kontakt sa kompanijom "Forma ideale" kako bismo dobili odgovore na mnoge pritužbe potrošača, ali do sada nam oni nikada nisu odgovorili.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 10 meseci

Tamo je uvek bila najjeftinija i najgora roba.

Izbori 2024

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!
Preigrali se

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

20.05.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija