• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. S.

19.06.2023

19:46

UŽAS! MIŠEVI ŠETAJU PO HRANI, SUNĐERI I KRPE PUNE BUĐI... NEMA PROZORA I VRATA... Inspekcija zatiče horor prilikom kontrole!

Zaštitnik potrošača

UŽAS! MIŠEVI ŠETAJU PO HRANI, SUNĐERI I KRPE PUNE BUĐI... NEMA PROZORA I VRATA... Inspekcija zatiče horor prilikom kontrole!

Podeli vest

Poljoprivredni inspektori zatvorili 15 pekara

Poljoprivredna inspekcija je zbog loših higijenskih uslova od početka godine zatvorila čak 15 pekara, a do kraja godine ta cifra će sigurno biti znatno veća. Primeri sa kojima se susreću inspektori na terenu su dramatični - od prljavih plehova, korpi za hleb, do katastrofalnog stanja radnih površina i pribora za rad. Čak su i sredstva za održavanje higijene u užasnom stanju - sunđeri i krpe su buđavi i neprijatnog mirisa, a često se dešava da se ne koriste nikakva sredstva za dezinfekciju.

Na magacinskim prostorijama nedostaju vrata i prozori, što omogućava da glodari neometano uđu, tako da nije ni čudo što inspektori u brašnu i drugim sirovinama pronalaze mišji izmet. Sankcije za ovako neodgovorno poslovanje su jasno određene - svim onim objektima koji ne ispunjavaju zahteve propisane zakonima i pravilnicima izriče se mera zabrane rada sve dok se ne ukloni uočena nezakonitost.

Foto: Tanjug

Zatečeno stanje

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je poljoprivredna inspekcija redovno prisutna u pekarama i da nadzor obavlja prema planu izrađenom na osnovu analize koja ukazuje gde postoji najviše rizika.
- Zbog prirode svog poslovanja, važnosti proizvoda koje prodaju, kao i brzine otvaranja novih objekata pekare su objekti povećanog interesovanja i nadzora inspekcije, a naravno, i potrošača i javnosti uopšte. Kontrola se obavlja prema Nalogu za inspekcijski nadzor, koji važi za celokupnu teritoriju Republike Srbije. Češće kontrole se usmeravaju prema objektima gde su u prethodnim kontrolama postojali određeni problemi i propusti, a naglasak je na preventivnom delovanju da se ispune potrebni uslovi za bezbednost hrane - navode iz ministarstva.
Kontroliše se celokupni sistem bezbednosti hrane, pre svega, higijena u objektima kao jedan od najvažnijih uslova. Objekti koji su zatvoreni nisu ispunjavali uslove potrebne za bezbedan nastavak rada.

Foto: Pixabay

- Često se radi o propustima vezanim za nečistoću opreme i sredstava za proizvodnju, kao i samih sredstava za održavanje higijene, ali i neodgovarajuću infrastrukturu. Jedan od primera je nepostojanje odgovarajuće zaštite u vidu vrata i prozora, pa je mogućnost kontaminacije iz unutrašnje ili spoljašnje sredine znatno veća. Objekti nemaju adekvatnu zaštitu od štetočina, što znači da nemaju sklopljen ugovor sa ovlašćenim preduzećima za deratizaciju i dezinsekciju - upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede i dodaju:

- Vlasnici zatvorenih pekara u kojima su uočeni higijenski propusti obično se pravdaju da je u pitanju samo trenutno stanje, da je rešavanje problema u toku, da ih je napustio zaposleni koji je bio zadužen za određene poslove i slično.

Svakodnevne kontrole

Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede kaže da 3.000 inspektora kontroliše kvalitet hleba i peciva u pekarama i drugim prehrambenim objektima.
- Što više inspektora imamo, to je bolje. Svakodnevno se kontrolišu pekare, prodavnice prehrambene robe i svi koji učestvuju u lancu ishrane. Kontrole mogu da budu redovne, planirane, vanredne, kao i po prijavama potrošača, a usmerene su tamo gde se očekuju najveći problemi. Znači, oni koji rade dobro i koji su se u prethodnim kontrolama pokazali kao odgovorni i organizovani i nemaju nikakvih problema. One pod lupom češće kontrolišemo i oni su predmet našeg nadzora - kaže Vujović i dodaje da se prema statistici u proseku godišnje zatvori oko 25 pekara.
Pored higijene samog objekta, kontroliše se i sam proizvod, ali i sirovine, deklarisanje, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.
- Propisi su veoma striktni, to znači sve ono što može da bude mikrobiološka, hemijska kontaminacija, pa i fizička - to je sve ono što ne sme da se nađe i to mi pokušavamo da preveniramo u svojim kontrolama, da proverimo koje su sisteme nadzora upravo ti proizvođači uspostavili da se ne desi tako nešto - istakao je Vujović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 10 meseci

A šta je sa HACCP sistemom koji je obavezan za sve koji se na bilo kakav način bave preradom, proizvodnjom, prodajom, transportom, skladiščenjem hrane. Bez HACCP sistema i stručnog inspekcijskog nadzora nema sigurne hrane.

cc

pre 10 meseci

...pa gde su i sanitarne inspekcije...nekad su znali sve ,,cesljati ,, svaki mesec a sada??...nema aaih

Pera

pre 10 meseci

Miševi po hlebu i pekarskim proizvodima ????? Dali ti ljudi jedu sopstvene proizvode ????? Pozatvarati ih odmah i doživotno oduzeti dozvolu za rad. Sramota treba da se stide svojih postupaka.

kostadin

pre 10 meseci

Prema objavljenim godišnjim izveštajima o radu Poljoprivredna inspekcija nema zadovoljavajuće rezultate. Premalo kontrola a izrečene mere su smešne. Glavni razlog je zapošljavanje nestručnih partijskih kadrova i nerazumevanje trenutne situacije u radu privrednih subjekata.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija