• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

20.05.2024

16:52

Novi susret Putina i Sija u julu u Astani! Moskva i Peking spremaju nešto veliko - za Zapad ovo je horor vest!

EPA

Vesti

Novi susret Putina i Sija u julu u Astani! Moskva i Peking spremaju nešto veliko - za Zapad ovo je horor vest!

Podeli vest

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping sastaće se u julu u Astani na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Van Jijem u prestonici Kazahstana.

- Raspored nam je veoma intenzivan. Čekamo vas, dragi prijatelju, na sednici ministara spoljnih poslova BRIKS za manje od mesec dana u Nižnjem Novgorodu. Naši lideri će se sastati tokom samita ŠOS u julu ovde u Astani - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, državna poseta Putina Kini  16 i 17. maja, potvrdila je poseban strateški karakter bilateralnih odnosa dveju zemalja.

S tim u vezi, šef ruske diplomatije je napomenuo da je zajednička izjava lidera Rusije i Kine o produbljivanju bilateralnih odnosa „izazvala širok odjek u svetu, uključujući i u UN, i zacrtala nove zadatke" u kontekstu dovođenja dijaloga Moskve i Pekinga na još viši nivo.

On je dodao da se pripremaju manifestacije povodom 75. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Kine.

- Danas je veoma dobra prilika da vidimo kako možemo, bez pauza i bez oklevanja, da iskoristimo tempo, podsticaj koji je dat našim odnosima usled pregovora u Pekingu i Harbinu, kao i da dajemo odgovarajuće instrukcije našim zaposlenima - konstatovao je diplomata.

U saopštenju MIP-a Rusije navodi se da je Lavrov pozdravio predlog Sija u vezi sa organizacijom mirovne konferencije o Ukrajini uz ravnopravno učešće Moskve i Kijeva.

U isto vreme, MIP Rusije istakao je da su Moskva i Peking osudili mešanje trećih zemalja u unutrašnje stvari Kine po pitanju Tajvana.

Kako se dodaje, Lavrov je potvrdio privrženost Rusije principu „jedne Kine" u svetlu stupanja na dužnost novog tajvanskog predsednika Laj Čing-tea.

- Strane su jednoglasno osudile mešanje trećih zemalja u unutrašnje stvari Kine u tajvanskom pitanju. U kontekstu ceremonije stupanja na dužnost 'predsednika' Tajvana Laja Čing-tea, šef ruske diplomatije potvrdio je čvrstu privrženost Moskve principu 'jedne Kine' - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija