• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.05.2024

15:00

4 glavna razloga zašto vam pas liže stopala! Veterinar otkriva istinu koja će vas šokirati

Shuterstock

Ljubimci

4 glavna razloga zašto vam pas liže stopala! Veterinar otkriva istinu koja će vas šokirati

Podeli vest

Ako za kućnog ljubimca imate psa, sigurno vam se često dešava situacija da vam priđe i liže stopala.

Stručnjaci i veterinari objašnjavaju da je ovakvo ponašanje uobičajeno za pse i navode četiri glavna razloga zbog kojih to rade.

U slučaju kada pas živi u porodici, stopala članova iste su mu privlačna jer imaju niz mirisa koji su intrigantni za životinju. Mora se priznati i da je u pitanju deo tela koji je psima lako dostupan.

Pas može da liže stopala osobe iz različitih razloga, a ovo su glavni:

Foto: Shuterstock

 

Osećaj zaštite i pokazivanje naklonosti

Psi instinktivno ližu svoje štence, neprestano brinući o njima i dajući im osećaj udobnosti i zaštite.

Dakle, lizanje stopala može biti prirodan gest ljubavi psa prema svom vlasniku, pokazivanje naklonosti i dubokog odnosa.

Traženje pažnje

Pas bi mogao da liže noge osobe jer je shvatio da na taj način može da privuče pažnju.

Možda su u pitanju milovanja ili minuti igre, ali jedno je sigurno. Pas zna da lizanjem nogu dobija odgovor, skoro uvek pozitivan.

Foto: Shutterstock

 

Anksioznost

Takođe bi mogao da liže stopala vlasnika ili onih oko njega jer prolazi kroz posebno stresan period. Muči ga anksioznost, a strepnju pokušava da ublaži lizanjem nogu članova porodice, ali i sopstvenih šapa.

Obično se ponašanje predstavlja kao opsesivno.

Zabava

Ne može se isključiti da pas liže noge vlasniku jer se zabavlja i smatra da je to zabavno ometanje, pod uslovom da se vlasnik tome ne protivi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija