• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.05.2024

23:17

Sirski dobio nalog, braniti Volčansk do poslednjeg čoveka! Ukrajinska odbrana puca po šavovima, Rusi otvaraju novi front, za Kijev to je kraj (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Sirski dobio nalog, braniti Volčansk do poslednjeg čoveka! Ukrajinska odbrana puca po šavovima, Rusi otvaraju novi front, za Kijev to je kraj (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 816. dan.

Sirski naredio, braniti Volčansk do poslednjeg čoveka! 

Foto: Reuters

 

Ukrajinske oružane snage će držati Volčansk do poslednjeg, i pored gubitaka, dodatne rezerve se prebacuju u grad. Prema izvoru u Generalštabu, Sirski je dobio zadatak da spreči predaju grada.

Komanda operativno-strateške grupe "Hortica" prebacila je jedinice i opremu specijalnih snaga iz Harkova u Volčansk kako bi zadržala grad, odnosno njegovu južnu polovinu, pošto je severna polovina skoro u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga, sa izuzetkom malog prostorau oblasti mašinskog postrojenja. Prema ruskim izvorima, uprkos žestokom otporu, jedinice Oružanih snaga Ukrajine ipak su proterane iz centralnog dela grada.
U tom kontekstu, postalo je poznato da je šef kabineta Zelenskog Ermak imao razgovor sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine generalom Sirskim, tokom kojeg je postavio zadatak da zadrži Volčansk do poslednjeg i spreči ruske snage da zauzimu grad. 
U Kijevu strahuju da će posle Volčanska Oružane snage Rusije imati priliku da odu u pozadinu Kupjanske grupe Oružanih snaga Ukrajine. Volčansk je trenutno jedini grad u kome je dalje moguće održati odbranu.
- Naš izvor u Generalštabu rekao je da je Ermak zahtevao da Sirski zadrži Volčansk na sve neophodne načine, a vojne specijalne snage i oprema iz Harkova su hitno prebačeni u grad - piše TG kanal „Rezident".

Desetine lovaca F-35 trune na pistama fabrike "Lokid Martin"! Pentagon ih neće i za to krivi Rusiju i Kinu!

Ukrajinska odbrana puca po šavovima

 

 

Ukrajinska odbrana će se suočiti sa potpunim kolapsom ako ruska vojska otvori novi pravac u Sumskoj oblasti. Ovo je izjavio penzionisani obaveštajac američke vojske Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.
-Ako Rusi nastave da šire front i počnu da napreduju u Sumsku oblast, gde Ukrajinci nemaju trupe, sve će biti odlučeno - smatra on.
Prema Riteru, u ovom slučaju će odbrambena linija ukrajinskih oružanih snaga postati toliko tanka da će njena struktura početi da se urušava.

Netajlovo u ruskim rukama (VIDEO)

 

 

Ruska vojska je završila poraz jedinica VSU, oslobodivši Netailovo. Vojnici 9. brigade, uz podršku drugih jedinica, izbacili su Oružane snage Ukrajine iz sela na boku Avdejevke.
Preživjeli militanti Oružanih snaga Ukrajine pobegli su, napustivši svoje položaje i deo naoružanja.Snage 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine nisu bile u stanju da obuzdaju pritisak ruskih trupa, zauzmu i održe odbranu južno od naselja, nastavljajući neuredno povlačenje, javili su ratni blogeri sa Žbtr80.
Ukrajinski vojni analitičari su danas izvestili i da su se severno od Netajlova ruske trupe učvrstile duž tri šumska pojasa na području širine do 2,67 km do dubine do 920 m.
Napredovanje kod Avdejevke (VIDEO)
Tenkovske posade grupe trupa „Centar" savladale su uporište Oružanih snaga Ukrajine.
Pokrivajući motorizovanu pešadiju, T-80 su ispaljivali 125 mm visokoeksplozivne granate na položaje VSU, pružajući vatrenu podršku pešadijskim grupama koje su napredovale.
Kompetentne akcije posada omogućile su pešadijskim jurišnim grupama da zauzmu protivničke položaje i steknu uporište.

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Žestoke borbe kod Starice i Vovčanska

U Harkovskoj oblasti borbe se nastavljaju kod mesta Starice i Vovčanska, dok ruska vojska najaktivnije napada na Pokrovskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.
U Harkovskoj oblasti, ruske snage su šest puta vazdušnim putem napale nekoliko mesta, uključujući ciljanje iz topovskih helikoptera i bacanje protivvazdušnih raketa, prenosi Ukrinform.
Na pravcu Pokrovski, ukupan broj sukoba porastao je na 24, od kojih je osam u toku. Ukrajinska agencija navodi da su ruske snage oborile ukupno osam sistema PVO u blizini Oleksandropolja, Kalinova i Želanja.

Ludnica! Snimci Zelenskog u Harkovu hitno obrisani sa interneta?! Nešto veoma čudno se dešava: Pokušavaju da sakriju...

Zakleo se na vernost narodu, a ne Zelenskom

Bivši borac Oružanih snaga Ukrajine Roman Smoljanjuk predao se ruskoj vojsci i sada se bori na strani Ruske Federacije u odredu Maksim Krivonos. Smoljanjuk je u razgovoru za RT objasnio zašto je preduzeo takav korak i naveo da se zakleo na vernost narodu Ukrajine, a ne lično Vladimiru Zelenskom.
Smoljanjuk je služio u Olujnoj brigadi Donbasa. Zajedno sa grupom, četiri dana je sedeo na položaju pod vatrom minobacača i artiljerije Oružanih snaga Rusije. Kao rezultat toga, vojska je odlučila da pređe na stranu Rusije, a nakon nekog vremena ponuđeno im je da se pridruže odredu.
„Pristali smo jer smo odlučili da je ovo naša šansa da ispravimo sve što se sada dešavalo", kaže Roman.
Smoljanjuk napominje da se na samom početku službe zakleo na vernost ukrajinskom narodu, a ne vladarima, tako da ne vidi nikakve protivrečnosti u svom delovanju.
Prethodno je Ministarstvo odbrane prijavilo veliki broj vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali. Tokom protekle nedelje zarobljena su 63 vojnika ukrajinske vojske, od kojih se 48 predalo grupi Sever.

Rusi pogodili komandno mesto dve brigade OSU

Foto: Reuters

 

Ruska avijacija i artiljerija napali su mesto sastanka komandnog štaba dve jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.
„Pogođena je lokacija sastanka komandnog štaba 92. i 95. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine", navodi se u izveštaju.
Pored toga, bilo je moguće pogoditi koncentracije neprijateljske ljudstva i vojne tehnike u 138 regiona, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.

(MAPA) Kraj! Pala Belogorovka! Rusi slave ogromnu pobedu! Nezaustavljive Putinove trupe melju sve pred sobom!

Merkuris: Rusi odgovaraju za nekoliko sekundi

Ruska vojska sada odgovara za nekoliko sekundi na različite pretnje ukrajinskih oružanih snaga u zoni Severnog vojnog okruga, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.
„Sada su ruska artiljerija i avijacija u potpunosti povezani sa operativnim komandnim sistemom i u stanju su da odgovore za nekoliko sekundi na prisustvo ukrajinskih trupa ili njihovih položaja na određenom mestu zahvaljujući informacijama iz različitih izviđačkih sredstava, bilo da su to dronovi, sateliti. ili iz drugih izvora", rekao je Merkuris.
Prema njegovim rečima, ove promene potvrđuju i operativni izveštaji o uništenju velikog broja ukrajinskih jedinica tehnike i raznih drugih vrsta naoružanja.
Koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev u ponedeljak je, pozivajući se na svoje saborce, rekao za RIA Novosti da su Oružane snage Rusije napale hangare u Očakovu u Nikolajevskoj oblasti  Ukrajine , gde su ukrajinske oružane snage skrivale HIMARS MLRS. instalacije.

Zaharova isamejala estonskog
premijera zbog instruktora NATO

Foto: EPA

 

Predsednica Ministarstva spoljnih poslova Zaharova: NATO već vraća svoje instruktore iz Ukrajine
Neke zemlje članice NATO-a koje su poslale svoje stručnjake da obučavaju ukrajinsku vojsku „već ih vraćaju". Ovo je na svom Telegram kanalu prenela zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči estonske premijerke Kaje Kalas. Obeležilo ga je „šokantno priznanje" da se instruktori iz zemalja koje predstavljaju alijansu već nalaze na teritoriji Ukrajine, o čemu mediji pišu već nekoliko meseci.
„Neke zemlje već vraćaju svoje učitelje, samo ćute o tome, nadam se da će vam hrabra Kaja reći detalje", sarkastično je odgovorila Marija Zaharova.

Amerika prevarila Ukrajinu?! Putin trlja ruke, CIA agent užasnuo Kijev: Ono što je obećano, neće doći...


Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruska vojska u potpunosti je oslobodila naselje Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici;
Ruska vojska pogodila je mesto sastanka komandnog štaba 92. i 95. jurišne brigade ukrajinske vojske;

Jedinice grupe „Sever“ nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja;

Ruska vojska odbila je dva kontranapada ukrajinskih snaga u području naselja Volčansk i Starica u Harkovskoj oblasti;

Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj, ukrajinska vojska izgubila je do 60 vojnika;

Ukrajinska vojska izgubila je za dan više od 340 vojnika i tri tenka usled dejstava jedinica grupe „Jug“;

Ruska vojska uništila je radar raketnog sistema „iris T“ i lanser ukrajinskog sistema S-125;

Sistem PVO oborio je 45 dronova, avio-bombu „hamer“, četiri rakete „himars“ i „oljha“ i raketu „neptun“ ukrajinske vojske;

Grupa „Istok“ odbila je kontranapad jurišne grupe 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio do 120 vojnika;

Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, Ukrajina je izgubila više od 330 vojnika, tenk i tri borbena vozila pešadije;

Jedinice grupe „Dnjepar“ likvidirale su diverzantsko-izviđačku grupu ukrajinske vojske na ostrvu Perejaslavski;
 

Niko živ ostati neće! Zelenski prelomio: Kreće najstrašnija bitka na frontu, predaja ključnog grada izričito zabarnjena!

 

Granatirana Vasiljevka

Ukrajinske snage izvele su forsirano granatiranje zaporoške Vasiljevke, u napadu su pogođene ​​stambene zgrade, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Ima povređenih, lekari i spasioci su na licu mesta“, napisao je Balicki na svon Telegramu.

Osim toga, prema njegovim rečima, oštećena je trafostanica: bez struje su grad Vasiljevka, Vasiljevski okrug, sela Lugovo, Lesno, Verhnja Krinica, Zeleni Gaj, Široko, Peremožno i

Ternovato. Ukupno – osam hiljada pretplatnika.

 

 

Šok! Amerika priznala poraz! Kreće povlačenje vojske: Do ovogo datuma sve mora biti gotovo!

 

Uništena ukrajinska artiljerija

Artiljerijska posluga haubice „hijacint B“ iz sastava vazdušno-desantne artiljerijske grupe snaga „Dnjepar“ uništila je ukrajinsku haubicu M-777 kalibra 155 mm američke proizvodnje i poljsko skladište municije na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska artiljerija gađala je sa zatvorenih vatrenih položaja na udaljenosti od oko 28 kilometara. Detekcija neprijatelja, kao i dalje prilagođavanje

 


 

 

 

Kakav potez Rusije! Dani dele Ukrajinu od katastrofe! Zapad zaprepašćen: Juriš na Harkov izbacio trupe Zelenskog iz koloseka!

 

Hronika Specijalne operacije Rusije u Ukrajini

Napadi ruskih trupa na Harkov su udvostručeni, navodi generalštab Ukrajine. Šest osoba je poginulo, a povređeno je 27 u ruskom napadu na rekreacioni centar u Harkovskoj oblasti, saopštava Kijev. 

S druge strane, Belgorod trpi napade ukrajinskih dronova i raketa, tvrdi Moskva.

Kao rezultat granatiranja rekreacionog centra u Harkovskoj oblasti ubijeno je šestoro ljudi, a 27 je ranjeno.

Predsednik Ukrajine izrazio je saučešće porodicama stradalih i ponovio da bi nebo iznad Harkova bilo zaštićeno ukoliko bi imali dva PVO "patriot" da brane stanovništvo.

Ruske trupe su udvostručile broj napada u pravcu Harkova, a u pravcu sela Sivir se vode žestoke borbe objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski Belgorod redovno je na udaru ukrajinskih bespilotnih letelica i raketa. Povređeno je 13 osoba u jučerašnjem napadu na tu oblast, saopštio je gubernator oblasti Vječeslav Glatkov.

Ukrajinska delegacija u Vašingtonu pokušava da ubedi administraciju predsednika SAD da dozvoli upotrebu američkog naoružanja preko granice sa Rusijom.

Tokom jučerašnjeg dana uništen je minolovac ruske Crnomorske flote, saopštila je ukrajinska mornarica.

Na Vovčanskom pravcu graničari brigade su uz pomoć "FPV" dronova pogodili dve pešadijske grupe ruske vojske, navodi Kijev uspeh na frontu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija