• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

20.05.2024

17:52

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Podeli vest

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

Podsetimo, Fico je i pre atentata najavio zaokret u spoljnoj politici, a na toj priči je i dobio većinsku podršku slovačkog naroda. 

Putin se ne prašta

Kako se ekonomski problemi u Evropi pogoršavaju i gubici od ukrajinskog sukoba rastu, ne samo u Slovačkoj već i u drugom zemljama Unije partije i pokreti koji brane politiku bespogovorne pomoći Kijevu slabe, a jačaju oni koji u Putinu ne vide "đavola lično", a Rusiju ne smatraju neprijateljskom. Na takvim porukama je i Fico četvrti put postao premijer.

Podsetimo, pre nego što se Fico vratio na mesto premijera, Slovačka je bila jedna od najlojalnijih saveznika Zapada i Ukrajine. Konkretno, postala je druga zemlja NATO, nakon Poljske, koja je prebacila lovce u Kijev - čak 13 aviona MiG-29. Između ostalog, Bratislava je Ukrajini prenela PVO sistem S-300, osam samohodnih haubica "zuzana-2" i sisteme za uklanjanje mina, a ukupan obim vojne pomoći Kijevu iz Slovačke dostigao je 700 miliona evra.

Napad na Fica je imao političku pozadinu, što je i sam atentator Juraj Cintula jasno stavio do znanja policiji i tužilaštvu. Za analitičare i eksperte bezbednosti dileme nema, atentat na Fica je dobro osmišljena i organizovana akcija centara moći koji žele da spreče započete procese u Slovačkoj.

- Činjenica da napad nije rezultirao smrću omogućiće Ficu da se vrati sa jačom pozicijom i učini mnogo više za približavanje Rusiji i Putinu, ali i Pekingu - analizira portal Insomi.

Pandorina kutija

Marija Butina, član Komiteta Ruske državne dume za međunarodne poslove i bliska saradnica Vladimira Putina, ističe da niko od evropskih lidera koji se suprotstavljaju agendi Zapada sada nije bezbedan.

- Svaki njihov postupak koji je u suprotnosti sa željama SAD, Brisela i Kijeva dovodi ih u opasnost. Evropski lideri trebalo bi da znaju da su otvorili Pandorinu kutiju. Malo je verovatno da će ovo biti poslednji slučaj ove vrste - ističe Butina.

Foto: EPA/printscreen

 

Bugarski ekonomista i političar Kuzman Ilijev podseća da su Fico i mađarski premijer Viktor Orban od početka kritikovali stav Evropske unije u vezi sa ukrajinskim sukobom, a Fico je nakon stupanja na dužnost odlučio da obustavi pomoć Kijevu, što ga je gotovo pretvorilo u "putinistu".

- Fico je političar koji ni po koju cenu neće prihvatiti sve što od njega traže velike svetske sile i Evropska unija. Za Zapad i tamošnje medije nije bitno što on realno gleda na stvari i nastoji da brani interese svog naroda. On je za njih Putinov igrač - istakao je on.

Fico stabilno, ali teško, prognoze pozitivne

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica je teško, ali stabilno i prognoze su pozitivne, ističe zamenik predsednika Vlade i ministar odbrane Robert Kalinjak. Lekari su, takođe, odlučili da Fico za sada ne bude prebačen iz bolnice u Banskoj Bistrici.
Podsetimo, slovački pisac i opozicionar Juraj Cintula, ispalio je u sredu pet hitaca u Roberta Fica. On tvrdi da nije hteo da ubije premijera, ali i da je pucao jer "mrzi vladu". Uhapšen je na mestu pucnjave i preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija