• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2024

10:20

Poslanica nemačkog Bundestaga ističe: Priština godinama sistematski promoviše zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosmetu

Kosovo onlajn

Politika

Poslanica nemačkog Bundestaga ističe: Priština godinama sistematski promoviše zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosmetu

Podeli vest

Poslanica Saveza „Sara Vagenkneht“ u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić okarakterisala je današnju odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo, kao ozbiljnu grešku.

- Današnja odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči 'Kosovo' za članicu Saveta Evrope je ozbiljna greška i ne doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana - napisala je Nastić na društvenoj mreži "X".

Ona je istakla da upravo institucija koja se obavezala na zaštitu ljudskih prava i međunarodno razumevanje u Evropi, svojom odlukom dodatno deli kontinent.

- Od 46 država članica Saveta Evrope, 12 ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Nikada do sada u istoriji Saveta Evrope nije se dogodilo da u članstvo bude primljena država koja nije u potpunosti međunarodno priznata - podsetila je Nastić.

Ona je ukazala da Priština i Aljbin Kurti gaze sva manjinska prava na tzv. Kosovu, da nisu primenili nijedan dogovor Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

- Uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja je bila glavni uslov za za dijalog sa Beogradom, Priština ne sprovodi već 11 godina. Istovremeno, Priština godinama sistematski promoviše zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosovu i Metohiji. Odmazde i nasilje policijskih snaga kosovskih Albanaca nad Srbima i Romima su uobičajena pojava na Kosovu - podvukla je Nastić.

Primanjem tzv. Kosova u Savet Evrope, smatra, Zapad nagrađuje njegovu veštački stvorenu državu i tako minira dijalog Beograda i Prištine.

Srbija je, podseća, najavila da će napustiti Savet Evrope ako tzv. Kosovo zaista bude primljeno kao 47. članica Saveta Evrope na Komitetu ministara 17. maja.

- To bi otvorilo Pandorinu kutiju. Tako se stvara međunarodni presedan - upozorila je Nastić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija