• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2024

09:24

Dačić: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Tanja Andric

Politika

Dačić: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj bi danas trebalo da se raspravlja u UN ne doprinosi pomirenju i konsenzusu i istakao da to što se dogodilo u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid jer se zna šta podrazumeva definicija tog pojma.

Dačić je za TV Pink rekao da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid, jer po definiciji taj pojam podrazumeva da je neko imao plan o uništenju jednog naroda, što nije bio slučaj.

- Imate jedan zločin koji je naravno stravičan i mi sami kao srpski narod insistiramo na tome da svi odgovorni za to odgovaraju, zato što je naneta šteta srpskom narodu u celini. Genocid je krivično delo koje podrazumeva da je imao plan o uništenju jednog naroda - naveo je Dačić.

Ministar je ukazao i da Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi pomirenju i da to pitanje, o kome će se raspravljati u UN, treba skinuti sa dnevnog reda.

- Ako smo doneli opštu Rezoluciju protiv genocida, čemu sada to da se donosi pojedinačna rezolucija i da se Srbi pored Huta proglase jedinim genocidnim narodima, pored svih zlotvora koji su bili na ovoj planeti. Pa čekajte, pored Nemaca, Turaka i ostalih mi da budemo označeni kao genocidni - naveo je Dačić.

Dačić je istakao i da to što se dogodilo u Srebrenici ne može da se označi kao genocid jer se odigralo na teritoriji samo jedne opštine u Bosni i Hercegovini.

- Ali ako imamo nešto što se desilo na teritoriji samo jedne opštine u Bosni i Hercegovini, pa dajte, kako nešto možete onda proglasiti za genocid? Kako, kada imate situaciju da to nije prisutno na celoj teritoriji. Čak i u presudi stoji da je to samo na toj opštini - ukazao je on.

Dačić je dodao i da je potrebno da postoji jedinstvo među srpskim narodom, jer vremena nisu laka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija