• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2024

13:42

Ludilo mozga! Brnabić: OPOZICIJA IMA NOVI ZAHTEV koji nema nikakve veze s dosadašnjim!

printscreen

Vesti

Ludilo mozga! Brnabić: OPOZICIJA IMA NOVI ZAHTEV koji nema nikakve veze s dosadašnjim!

Podeli vest

Predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić obraća se javnosti povodom izbornih uslova i razgovora sa parlamentarnim strankama.

- Ozbiljno sam se bavila predlozima i pokušala još jednom da budem dovoljno otvorena kako bi našli neki dogovor i počeli zajedno da radimo na primeni ODHIR preporuka. Moj odgovor je da sam prihvatila sve predloge, posebno ove koji su dolazili od opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja osim da obustavimo sve izborne radnje za izbor odbornika u Skupštini Beograda i da odložimo izbore, to je direktno suprotno Ustavu - navela je Brnabić.

Ona je dodala da je prihvatila predlog SDA i PDD da se izbori pomere između 29. septembra i 13. oktobra ukoliko se svi ostali slože i formiranje radnog tela za izmene i dopune zakona u skladu sa ODHIR preporukama.

Za neverovati je neodgovornost "Srbije protiv nasilja", njihov novi predlog nema nikakve veze sa prethodnim zahtevima

- Neverovatna vrhunska neodgovornost opozicije. Meni je danas od Srbije protiv nasilja stigao novi zahtev koji nema nikakve veze sa dosadašnjim. Puj pike ne važi, imamo novi zahtev - da NS Srbije dvotrećinskom većinom usvooji Ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sporevođenje Ustava  kako bi se svi lokalni izbori u Srbiji održali u istom danu 2024. godine.  Nema veze što smo imali lokalne izbore, nema veze kad im je vreme i koliko je Ustavom zagarantovan mandat, skraćujemo mandate i kažemo kada će biti lokalni izbori. Nije prošlo ni 7 dana od kada sam vam rekla zašto to neću da prihvatim. Prvo su tražili da nekom na silu skratimo mandat, a sada predlažu da se određenim lokalnim samoupravama skrate mandati za više od 3 godine - pojasnila je Brnabić.

Foto: printscreen

 

Ona je dodala da je opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja zahtevala da se nekima produži mandat i do godinu dana, dok bi se drugima skratio za čitave tri godine.

Ona je rekla da je to tražila opozicija grupisana oko Srbije protiv nasilja: Dodala je da to politika kakvu oni žele u državi.

Ona je dodala da je prihvatila predlog SDA i PDD da se izbori pomere između 29. septembra i 13. oktobra ukoliko se svi ostali slože i formiranje radnog tela za izmene i dopune zakona u skladu sa ODHIR preporukama.

- Nema ni Ustava, ni zakona, nego kako Đilas hoće - dodala je ona.

- Nema ustava, zakona, demokratskih normi... To je najnoviji zahtev od ovog jutra. Da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona, a to što oni predlažu podrazumeva prethodnu promenu ustava. Mi ustav menjali nismo, ne prelazimo sa starog na novi, pa ne znam u skladu sa kojim pravilima bismo menjali ustavni zakon. 

Opozicija pozvala OEBS da posreduje?!

- Druga stvar, političke stranke i pokreti oko Đilasove liste obavestili su me danas da su pre 4 dana da su se obratili OEBS-u zvanično sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što se oni zovu postpredizborna kriza u Srbiji. Imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene što sam u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore, nisu imali pravo glasa, nisu se ni javljala niti sam tražila neko mišljenje. 

Ona je dodala da samo nekoliko dana kasnije oni zovu OEBS da moderira dijalogom u okviru Skupštine Srbije. 

- Mi ne možemo da pričamo, pa OEBS treba da posreduje. Dan pre toga su rekli da ponižavam Skupštinu jer sam pozvala nekog kao gosta. Svi su se lepo potpisali na to pismo i ljubazno mole predsedavajućeg da kaže ko je njegov posredni predstavnik i ako ima bolji način da predloži kako da se moderira razgovor u Skupštini Srbije. Oni misle da valjda OEBS treba da posreduje između izabranih predstavnika od strane građana Srbije - dodala je.

Brnabić je pojasnila da od liste Srbija protiv nasilja dobija dva do tri različita zahteva nedeljno.

- Samo da vidimo koliko su "protiv nasilja". U pismu Borgu oni kažu sledeće - "Srbiji je potrebna hitna, urgentna pomoć OEBS-a pre nego što trenutra post/preizborna kriza eskalira u dalji konflikt. Dakle oni direkno iznose pretnju da ukoliko ODIR odmahe ne pošalje svoje medijatore da će kriza eskalirati u dalji konflikt - rekla je Brnabićeva. 

Brnabićeva je naglasila da je za sutra u 9 zakazan novi sastanak u Kralja Milana radi formiranja Radnog tela o preporukama ODIHR i biračkom spisku.

- Formiramo Komisiju za rad na izmenama i dopunama zakona u skladu sa ODHIR preporukama do kraja nedelje i radno telo za uvid u birački spisak - kazala je predsednica Skupštine pa ukazala da - šta ćemo ubuduće - da glasamo svake godine, u decembru 2023, pa opet 2024, pa 2025...da skratimo mandate ljudima tri i po godine.

- Znači svaki put kad im se ne sviđaju rezultati izbora ponovo na glasanje, a poslednji put sam sebi skratila mandat baš na zahtev te opozicije - kaže Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija