• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.01.2024

16:06

Vi ste naša budućnost! Premijerka čestitala srpskim studentima na istorijskom uspehu! (FOTO)

printskrin

Politika

Vi ste naša budućnost! Premijerka čestitala srpskim studentima na istorijskom uspehu! (FOTO)

Podeli vest

Na upravo završenom Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Vijetnamu (World Universities Debating Championship) srpski studenti ostvarili su istorijski uspeh i postali šampioni u čak dve od tri kategorije ovog najvećeg takmičenja u debati na svetu.

U istoriji ovog prestižnog prvenstva koje se održava preko 40 godina, ovo je prvi put da delegacija iz jednog univerziteta ima timove u finalu sve tri kategorije svetskog prvenstva, kao i prvi put da su debateri sa jednog univerziteta postali svetski šampioni u dve kategorije ovog takmičenja. 

U finalu otvorene kategorije svetskog prvenstva debatovali su Đorđe Radosavljević, sa Pravnog fakulteta u Beogradu i Ilija Ivanišević, sa Fizičkog fakulteta. U finalu prvenstva debatovali su protiv studenata sa Univerziteta Oksford, Stanford i Univerziteta u Sidneju, a plasmanom u finale postali su jedan od četiri najbolja tima na svetu.

Lazar Popović, sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Mihailo Babić, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu osvojili su titulu svetskih šampiona u finalu kategorije engleski kao drugi jezik, u kojem su pobedili timove sa institucija KNUST iz Gane, Univerziteta Haifa iz Izraela i IIT-Bombaj iz Indije.

Đorđe Mirković, sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Miloš Prokić, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu postali su svetski šampioni u kategoriji engleski kao strani jezik. U finalu ove kategorije debatovao je još jedan naš tim – Katarina Lazić i Pavle Antonijević, studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, a Katarina je takođe osvojila nagradu za najbolji govor u finalu takmičenja ove kategorije.

Takođe srpski tim, koji su činili Konstantin Popović i Stefan Josipović, sa Fakulteta muzičke umetnosti, stigao je do četvrtfinala prvenstva u kategoriji engleski kao drugi jezik, kao 9. najbolji tim na svetu u ovoj kategoriji.

Pored izuzetnih timskih uspeha, naši debateri su ostvarili i zavidne rezultate pojedinačno, kao govornici. U kategoriji engleski kao drugi jezik, Ilija Ivanišević je proglašen za 2. najboljeg govornika, a Đorđe Radosavljević za 5. najboljeg govornika.U kategoriji engleski kao strani jezik, Stefan Josipović je odneo titulu 5., Mihailo Babić 6., Konstantin Popović 7. i Lazar Popović 9. najboljeg govornika na svetu.

Na svetskom prvenstvu smo takođe ostvarili i odlične rezultate kao sudije. Miloš Marjanović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu je bio glavni sudija u polufinalu i četvrtfinalu otvorene kategorije, Marta Vasić, sa Fakulteta političkih nauka je sudila četvrtfinale otvorene kategorije, a Novak Čelebić, sa Pravnog fakulteta u Beogradu je sudio osminu finala otvorene kategorije. 
  
Na ovom takmičenju je učestvovalo preko 900 studenata iz 95 zemalja sveta, a Srbiju je pored navedenih timova predstavljao još jedan tim: Obrad Kostić, sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Strahinja Batanjski sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Podsećamo da naši debateri već duži niz godina postižu odlične uspehe na evropskom i svetskom nivou, te smo imali svetske šampione 2017. godine (Miloš Marjanović i Teodora Rešetar), kao i 2022. godine (Đorđe Radosavljević i Novak Čelebić)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija