• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2024

17:38

Snažno nevreme stiglo u Srbiju, evo šta nas čeka u narednim satima! Temperature drastično pale, duva olujni vetra koji donosu saharski pesak, a stižu i obilne padavine!

Darko Cvetanović, Shutterstock

Društvo

Snažno nevreme stiglo u Srbiju, evo šta nas čeka u narednim satima! Temperature drastično pale, duva olujni vetra koji donosu saharski pesak, a stižu i obilne padavine!

Podeli vest

Hladni front koji je najavljen da će prvo stići u severne delove Srbije kasnije danas već je stigao, a temperature su pale za čak 20 stepeni u Vojvodini.

Jako nevreme pravi haos u Hrvatskoj, a jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i već je drastično oborio temperature, najviše na severu zemlje. Dolazak hladnog talasa u našu zemlji najaviće jak, olujni vetar, a prvi delovi Srbije koji su na udaru jesu - popodne Vojvodina, a zatim uveče i centralna Srbija.

Kako je objavljeno na sajtu RHMZ u 17 časova, u Valjevu je sa 26 stepeni u 16 časova, pala na 17 stepeni u 17 časova. U Sremskoj Mitrovici je sa 16 stepeni palo na 12 stepeni.

Osetno hladnije je u Beogradu, gde je za samo sat vremena temperatura pala sa 20 na 15 stepeni.

Temperatura postepeno pada i sve to uvertira je za drastično zahlađenje koje nas čeka sutra, kada će jutarnje temperature u nekim delovima zemlje biti tek nešto iznad nule! Hladno će biti i u gradovima, oko 5 stepeni, dok će najviša dnevna biti svega 9!

U Beogradu se smračilo

Upravo kreće promena vremena u Beogradu, tako da od ovog trenutka imaćemo pad temperature sve do ujutro, na do 7, 8 sati kada će temperatura pasti za jedno 20 stepeni u odnosu na ovo vreme sada. Sada je otprilike 27 stepeni, ujutro kad se budemo probudili biće 7, 8 stepeni u Beogradu - rekao je upravo naš čuveni klimatolog profesor dr Vladimir Đurđević.

Nešto posle 15 časova u Beogradu je počeo da duva vetar, sunca nema, prilično se smračilo i već se oseća da je hladnije nego što je bilo danas.

Foto: Informer

 

U Nišu je pala prljava kiša, odnosno kiša sa česticama saharskog peska. 

Temperature već naglo popadale, u Somboru svega 8 stepeni

Temperature su već drastično pale, najviše na severu zemlje. Tako je u 16 časova, prema aktuelnim podacima RHMZ, u Somboru izmereno svega 8 stepeni, dok je subjektivni osećaj da je samo 4!

Takođe, na Paliću je 9, a kao da je 7.

U 16 sati temperature su naglo pale i u Kikindi (12), Novom Sadu (14), Zrenjaninu (15), Sremskoj Mitrovici (16)...

Osetno hladnije je i u Beogradu, gde je izmereno 20 stepeni u 16 časova.

U Srbiji se spremite za jak olujni vetar

Tokom dana vetrovito uz umeren i jak jugozapadni vetar i dalјe povećanje oblačnosti, u drugom delu dana biće mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Vetar će posle podne biti u skretanju na umeren i jak severozapadni i to prvo u Vojvodini, a uveče i u centralnoj Srbiji", navodi se u najnovijoj meteorološkoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za danas.

Kako ističu, "u zoni fronta vetar će danas ponegde dostizati i udare olujne jačine", a osetan pad temperature stiže  uveče i u toku noći, sutra smrzavanje.

Apokaliptičke scene u Vojvodini

Sudeći po snimcima koji su preplavili društvene mreže, gotovo apokaliptične scene dolaze nam iz Ruskog Krstura na severu Srbije.

- Ovakvo je stanje na severozapadu Vojvodine. Prašinska oluja, izolovane oluje sa pljuskovima, grmljavinom i olujnim vetrom. Olujni, izolovano orkanski, vetar podiže prašinu i smanjuje vidljivost na 0 metara - stoji u opisu snimka koji su podelile Instagram stranice hailz_srbija i 192_rs.

 

 

Sutra smrzavanje i kiša cele nedelje

Dnevna temperatura danas će se kretati se od 21 stepeni Celzijusa na severozapadu Vojvodine do 30 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije, a uveče i noću u svim predelima zemlje biće u osetnom padu.

RHMZ naglašava da ćemo sutra, 17. aprila, imati pad temperatura za čak 15 do 20 stepeni u odnosu na prethodni period!

- Sutra, 17. aprila, oblačno i osetno hladnije, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima koji će na jugu i jugoistoku Srbije biti praćeni i grmlјavinom i lokalno većom količinom padavina. Na planinama jugozapadne i južne Srbije prelazak kiše u sneg - navodi se u meteorološkoj najavi RHMZ.

Foto: printscreen rhmz

 

Meteorolozi RHMZ najavljuju da se do kraja sedmice očekuju da bude sveže i sa čestim padavinama.

Kako navode, dnevne temperature će biti malo ispod ili oko proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16 stepeni Celzijusovih, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

Padaće i sneg

Nedeljko Tororović , meteorolog prognostičar, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da će u planinskim predelima padati sneg.

- Na visinama iznad 1.000 metara će se zabeleti - rekao je Todorović ističući da u tim delovima postoji i rizik od mraza, dok se u pojedinim brdskim predelima i kotlinama mraz očekuje u petak i subotu, zbog delimičnog razvedravanja.

Foto: printscreen rhmz

 

Bioprognoza ne obećava

Očekuju se relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu hronično obolelih. 

- Oprez se savetuje astmatičarima, kao i srčanim i psihičkim bolesnicima. Reumatski bolovi i nesanica su očekivani kao meteoropatske reakcije. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za hronično obolelele i osetlјive osobe. Oprez se savetuje astmatičarima i kardiovaskularnim bolesnicima. Reumatski bolovi i poremećaji sna su očekivani kao meteoropatske reakcijeUčesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana koncentracija - navodi se na sajtu RHMZ.

Lekari su u pripravnosti jer zbog nagle promene vremena očekuju da će biti puno slučajeva infarkta i šloga.

Porast temperature od 23. parila

Zahlađenje, koje zapravo predstavlja tipično prolećno vreme, potrajaće do početka naredne nedelje, uz blagi porast temperatura u četvrtak, petak – do 20 stepeni.

Tek tamo posle 23. aprila sledi dalji porast temperature na neke maksimalne vrednosti koji stepen iznad 20 - ističe meteorolog.

Foto: Miloš Rafailović

 

Što se tiče Beogradskog maratona, koji se održava 28. aprila, biće pretoplo, kaže Todorović koji je poznati maratonac.

- Za maraton je najpovoljna temperatura oko 10, 12 stepeni. A po sadšnjem ritmu događaja, biće preko 20, negde između 22 i 25 stepeni, što je ipak pretoplo - ističe Todorović

U Hrvatskoj već haos

U Hrvatskoj je već stigla najavljena nagla promena vremena. Počelo je jakim naoblačenjem, kišom i pljuskovima, padavine će se potom intenzivirati kako odmiče dan Lokalno je moguće i nevreme, na što upozorava hrvatski Meteoalarm, sistema upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda. Građani javljaju da jak vetar čupa drveće i da je osetno hladnije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija