• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

16.04.2024

17:04

Beograđanin izdao nekretninu i sad  prolazi kroz pakao: Podstanar otvorio firmu na adresu njegovog stana - Strahuje od izvršitelja!

printskrin/društvene mreže

Društvo

Beograđanin izdao nekretninu i sad prolazi kroz pakao: Podstanar otvorio firmu na adresu njegovog stana - Strahuje od izvršitelja!

Podeli vest

Brojni građani investirali su novac u nekretnine kako bi ostvarili dodatni prihod izdavanjem prostora koji su kupili. Upravo tako je razmišljao i Beograđanin koji se javio redakciji portala MONDO nakon što je doživeo situaciju koju nije mogao ni da zamisli. Prema njegovim rečima, izdao je stan muškarcu koji je na tu adresu, bez njegove saglasnosti, prijavio firmu.

Naš sagovornik je to saznao kad je na vratima zatekao obaveštenje suda. Sad strahuje da mu u nepokretnost ne uđu izvršitelji.

- Stan sam izdao sa ciljem da popravim svoj mesečni budžet, a sad postoji mogućnost da će to skupo da me košta. Podstanar sa kojim sam potpisao ugovor da mu izdajem stan je bez mog znanja na njega registrovao firmu. Kad sam se obratio sudu za pomoć rekli su mi da moram da podnesem tužbu i da početne troškove moram sam da platim iako nisam ništa uradio - objasnio je Beograđanin koji je u problemu jer je neko zloupotrebio njegovo poverenje. 

Podstanar izigrao poverenje vlasnika

Istakao je da je saznao da je podstanar registrovao firmu tako što je na vratima svog stana video obaveštenje suda.

- Najverovatnije taj poziv znači da firma ima neko dugovanje. Na osnovu te pretpostavke sam razgovarao sa prijateljem koji je advokat koji me je obavestio da izvršitelji imaju pravo da uđu u moj stan kako bi naplatili dugovanja firme - kazao nam je sagovornik i napomenuo je da mu je čudno kako je podstanar bez njegove saglasnosti mogao da registruje sedište firme na njegovoj adresi.

Foto: Shutterstock

 

Advokat Lazar Borozan objasnio je za portal MONDO da sedište predstavlja mesto odnosno adresu iz koje se upravlja poslovanjem privrednog društva i pri registraciji sedišta Agencija za privredne registre ne proverava osnov po kome društvo koristi prostor koji je naveden kao sedište.

- Bez saglasnosti vlasnika prostora zakupac može da registruje sedište društva na nepokretnosti od vlasnika prostora. Dakle, u postupku registracije sedišta nije nužna saglasnost vlasnika prostora - započeo je razgovor advokat. 

Iz objašnjenja, koje je dao proizlazi zaključak da bilo ko može da prijavi firmu na bilo koju adresu.

- Jeste, to je vrlo nezgodno. Konkretno, pravna lica, odnosno privredna društva, bi hipotetički mogla na bilo koju adresu da se prijave - istakao je naš sagovornik. 

Šta ako izvršitelji zakucaju?

Napomenuo je da se potencijalna opasnost za vlasnika prostora ogleda u eventualnom postupku izvršenja.

- Kad je neko lice prijavljeno na adresu nepokretnosti ili kada je, kao u ovom slučaju, registrovano sedište društva, postoji mogućnost da se prinudno izvršenje sprovodi u nepokretnosti od vlasnika, odnosno baš na toj adresi. U slučaju da prijavljeno lice ili društvo imaju neki dug, taj dug bi mogao da se naplati prodajom pokretnih stvari od tog prijavljenog lica, odnosno od tog društva, pri čemu bi tad izvršitelj fizički bukvalno ušao u taj prostor u kome je registrovano sedište i popisivao pokretne stvari iz tog prostora - kazao je Lazar Borozan.

Foto: Shutterstock

 

Objasnio je da izvršitelj nije dužan da obavesti vlasnika stana da će ući u nepokretnost koja njemu pripada.

- Izvršitelj obaveštava izvršnog dužnika, što bi na primer, u slučaju da zakupac koristi prostor i da je zakupac dužnik, značilo da bi sva obaveštenja izvršitelja stizala zakupcu. Da li bi zakupac obavestio vlasnika prostora to je već pitanje. Izvršitelj ne bi tražio dozvolu vlasnika. Oni ne ulaze u nepokretnost u smislu da bi mogli da prodaju nepokretnost vlasnika već da naplate dug prodajom pokretnih stvari - rekao je.

Naš sagovornik je napomenuo da u slučaju da su popisane stvari imovina vlasnika prostora, vlasnik ima pravo da u postupku izvršenja uloži prigovor trećeg lica radi sprečavanja prodaje. Ukoliko vlasnik stana na vreme shvati da je podstanar ili neko drugo lice registrovalo sedište društva na njegovu adresu, vlasnik može da podnese tužbu sudu radi brisanja registrovane adrese sedišta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija