• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.04.2024

14:47

U koje škole svi hrle?Ovo su popularni obrazovni profili među malim maturantima

Freepik.com

Društvo

U koje škole svi hrle?Ovo su popularni obrazovni profili među malim maturantima

Podeli vest

Osmaci se već uveliko pripremaju za polaganje male mature, kako bi što bolje uradili testove i osvojili više bodova kao bi mogli da upišu željenu srednju školu. Forum srednjih stručnih škola Beograda uradio je analizu koje su škole bile najtraženije prošle godine i koliko je najmanje poena bilo potrebno za upis.

- Recimo, smer Elektrotehničar informacionih tehnologija u beogradskoj Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla, prošle godine upisivali su samo odlikaši, a poslednji upisan imao je čak 93,07 bodova - navodi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručni škola Beograda. - Drugi smer u istoj školi koji je popularan među malim maturantima je Administrator računarskih mreža, a minimum je bio 89,35 poena. U Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin" u Novom Sadu za smer Elektrotehničar informacionih tehnologija poslednji na listi je imao 93,65 poena, a Elektrotehničar računara - 88,64 boda.

Antić navodi da je izuzetno interesovanje kod malih maturanata izazvala i Vazduhoplovna akademija. Za smer tehničara vazdušnog saobraćaja trebalo je sakupiti najmanje 93,31 poen. Veliko interesovanje za ovu školu i ovaj smer uopšte ne čudi, jer važi pravilo da je nakon završene Vazduhoplovne akademije posao sa dobrim uslovima rada i platom zagarantovan.

- Tradicionalno, među malim maturantima su popularne medicinske škole. Tako je, na primer, za upis u Medicinsku školu Beograd, za pedijatrijsku sestru minimum bio 82,8, za medicinsku sestru tehničara 88,95, a za fizioterapeutskog tehničara 81,1 poen - kaže Antić.

Foto: Freepik.com

 

-  I za Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu takođe, godinama unazad, vlada veliko interesovanje. Poslednji upisani farmaceutski tehničar imao je 87,28 bodova.

Prema njegovim rečima, slična situacija, kada su medicinske škole u pitanju, vlada i u unutrašnjosti, gde je interesovanje za ovaj profil čak i veće nego u Beogradu.

U Medicinskoj školi u Novom Pazaru za upis na smer Medicinska sestra tehničar trebalo je više od 90 poena, koliko je bila donja granica i za ove profile u Novom Sadu. I u Kragujevcu su medicinske škole upisivali isključivo odlikaši, pa je tako za smer Medicinska sestra tehničar poslednji upisani imao preko 88 poena.

On ističe da su već tradicionalno traženi i ugostiteljski, ekonomski i pravni profili. U Aranđelovcu u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Slobodan Minić" za smer Kulinarski tehničar bilo je neophodno sakupiti minimum 58,45 bodova, a u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Kragujevcu - 65,61 bodova. U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Vrnjačkoj Banji za smer Kulinarski tehničar bilo je neophodno 68,82, a za smer Turistički tehničar minimum 71,09 bodova.

- Poslednjih godina raste interesovanje i za ekonomske škole - navodi Antić. - Za upis u Ekonomsku trgovinsku i mašinsku školu u Kučevu, za smer Finansijsko-računovodstveni tehničar bilo potrebno 57,10 bodova. U Ekonomskoj školi u Požarevcu za smer Ekonomski tehničar bilo je potrebno sakupiti minimum 74 boda. I u ostalim gradovima Srbije za smer ekonomski tehničar minimum je bio više od 70 bodova. Po interesovanju malih maturanata ne zaostaju ni pravno-poslovne škole u Srbiji gde je za upis prošle godine bilo neophodno sakupiti blizu 80 poena.

Foto: T. J.

 

Predsednik Foruma ističe da, prema zvaničnim podacima, najviše osmaka želi da upiše Treću beogradsku, i to Prirodno-matematički smer. Poslednji učenik koji je upisao ovaj smer prošle godine, ostvario je čak 95,65 bodova, što definitivno svedoči da je ova gimnazija popularna među odlikašima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija