• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.03.2024

14:18

Ovo je Dejan, spasilac koji je za malenom Dankom tragao 20 sati: Teško je, napeto, radi se dan i noć!

Printscreen RTS, Tanjug/Vladimir Sporčić, Društvene mreže

Društvo

Ovo je Dejan, spasilac koji je za malenom Dankom tragao 20 sati: Teško je, napeto, radi se dan i noć!

Podeli vest

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, ističe tokom javnog istupanja da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani.

Policija, spasioci i građani tragali su 27 sati za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko polje kod Bora, a policija je saopštila da se obustavlja pretragu terena jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području površine 10 kvadratnih kilometara.

Dejan Ševković, jedan od spasilaca GSS koji je sve vreme bio na terenu, rekao je za RTS da je situacija na terenu bila napeta, i da su bili otežani uslovi, zbog kiše i vetra.

- Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse. Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija.Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu - navodi Ševković.

Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

Foto: RTS printscreen

 

Spasilac je pokušao da odgovori na veoma nezahvalno pitanje u kojoj meri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dete ne nalazi u toj oblasti..

- Možemo reći da je veliki deo pretražen. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo - navodi Ševković i dodao da ovakvi nemili slučajevi nezahvalno utiču i na psihu profesionalaca.

- Teško je psihički raditi ovu pretragu, posebno kad imate malo dete kod kuće ali mi kroz kurseve i obuke radimo uvek treninge pod pritiskom i bitno je da kad dođe ovakva situacija moramo da budemo fokusirani da ovakav pritisak ne utiče na nas - bio je jasan. 

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

Ševković koji ima 10 godina iskustva kaže da je za malom Dankom tragalo ukupno 30 njegovih kolega uz posebno obučene pse tragačima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija