• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.06.2023

11:49

Stručnjaci na Informer TV: Otac i majka Koste K. mogli bi da budu lišeni roditeljskog prava, oni su nefunkcionalni

Zoran Sinko

Live TV

Stručnjaci na Informer TV: Otac i majka Koste K. mogli bi da budu lišeni roditeljskog prava, oni su nefunkcionalni

Podeli vest

Šta će se desiti sa Kostom K. koji je pre skoro dva meseca počinio masakr na Vračaru i kakva sudbina čeka njegovu porodicu, za Info jutro govorili su Biserka Jakovljević, socijalna radnica i advokat Mladen Magdelinić

- Čini mi se da znamo samo mediji ono što čujemo, da je otac u pritvoru, majka je saslušavana, ali da se ne vodi krivični postupak - rekao je advokat Magdelinić na Informer TV.

On je istakao i da ne može da odredi za koje bi krivično delo majka dečaka ubice bila optužena.

- Za krivično delo zlostavljanje i zapuštanje, toga u ovom slučaju nema, ali nisam siguran za koje krivično delo, ne vidim koje krivično delo je ona izvršila, ako je izvršila.-

Centar za socijalni rad može da podnese tužbu, kaže socijalna radnica Biserka Jakovljević.

Foto: Zoran Sinko

 

- Možemo da pričamo o propustima u vršenju roditeljskog prava, oni jesu nefunkcionalni, imali propusti u funkcionisanju kao roditelji, da ne pričamo samo o vođenju u streljane i tome da nisu proveravali njegovu komunikaciju na internetu, on nema ljubavi prema devojčicama, oni su kao roditelji propustili da mu objasne da je zadatak dečaka da brane devojčice - rekla je naša gošća.

- Žene su u našem društvu nezaštićene i nad njima se vrši nasilje koje nekada mnogu biti tragičćne. Mi kao društvu moramo da uzmemo učešće i da vaspitamo dečake da ne smeju da ugrožavaju devojčice i da ih zaštitimo. To smo videli na primeru ovog dečaka koji nije apsolutno imao empatiju i na najgori način lišio života ove devojčice - dodala je ona.

Možda ga je zlostavljao otac, on krivi majku

Naša sagovornica je istakla da nije isključeno da za zlostavljanje i zanemarivanje treba optužiti oca.

- Možda je bio zlostavljan i zanemaren od strane oca, ali je majku okrivio za to. Ono što može CZS da podnese tužbu da je bilo propusta u vršenju roditeljskog prava i može da se traži kazna za roditelje - istakla je.

Njegov staratelj u tom slučaju može neko od rođaka, lice od značaja ili intersa, ali je najčešće socijalni randik.

- Ono što može je da se oni potpuno liše rod prava i da se ispita njihova funkcionalnost i kao roditelja prema mlađem detetu.

Ukoliko se Kosti dodeli staratelj, ne mora da bude isti staratelj i sestri, dodaju naši gosti.

Tužba protiv roditelja

- Zakon o obligacionom odnosu predviđa da se kazne roditelji za štetu koju počine deca. Nisam siguran u te informacije da je roditeljima zaplenjena imovina - rekao je Magdelinić. 

Foto: Zoran Sinko

Mladen Magdelinić

- Ako su krenule, krenule su verovatno da se to mlađe dete skloni od ove tragedije. Sloboda kretanja je apsolutna kategorija, ograničena je kada se podigne krivični postupak - rekao je.

Ukoliko je pokrenut postupak za naknadu štete, moguće je da se da se privremena mera zabrane raspolaganja stavi na imovinu porodice, rekao je advokat.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija