• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

17.04.2024

08:15

U ovom hotelu izbio je prvi bilijarski štrajk u Evropi! Šta se zapravo desilo? Evo priče

Informer

Vesti

U ovom hotelu izbio je prvi bilijarski štrajk u Evropi! Šta se zapravo desilo? Evo priče

Podeli vest

Najstariji hotel u Novom Sadu je hotel "Vojvodina" koji je izgrađen 1854. godine. Smešten je u samom centru grada, na Trgu slobode. Osim što je od osnivanja imao nekoliko imena, iza njegovih vrata bilo je toliko zanimljivih događaja i priča koje ćete sigurno čuti od tamošnjih turističkih vodiča, a ko zna da li ih znaju Novosađani...

Prvobitno je bio Hotel Carice Jelisavete, po ženi ćesara Franje Josifa, a kasnije je dobio ime po kraljici Mariji, ženi kralja Aleksandra Karađorđevića, da bio posle Drugog svetskog rata poneo naziv koji je zadržao do danas. 

Posebno je na popularnosti dobio kada je 1895. godine u dvorištu hotela izgrađeno pozorište Lazara Dunđerskog, sa 650 mesta. Tu su po prvi put izvedeni delovi Šeksiprovog "Hamleta", a prvi prevodilac je bio čuveni pesnik Laza Kostić.

Foto: Informer

U dvorištu hotela izgrađeno je pozorište Lazara Dunđerskog, sa 650 mesta i tu su po prvi put izvedeni delovi Šeksiprovog "Hamleta"


Jedna od najpoznatijih svetskih dramskih replika "to be or not to be" kasnije u srpskom opstala kao " "biti ili ne biti", veliki Laza je preveo kao "trt–mrt, život ili smrt".

Između dva rata, u prizemlju se nalazila kafana, koja je bila središte najvažnijih okupljanja. Iz tog perioda ostala je zapisano da je u Novom Sadu tada, "podignut Bilijarski štrajk o kom se čulo širom Jevrope".

Foto: Informer

Nekad

 

- U to vreme, bilijar je bio naročito popularna igra, za koju se čekao red. Godine 1937. izbio je taj štrajk, jer je uprava hotela podigla cenu jednog sata igranja na 16 dinara. Igrači su sproveli bojkot, a daa bi pokazali da se ne šale i "dali na težini" svojim zahtevima, čak su odredili i svoje pregovarače da sa upravom hotela postignu cenu od 12 dinara za sat bilijara. Posle dugih pregovora, dogovor je postignut i sklopljen je mir, pa je uživanje i nadmetanje u omiljenoj igri moglo da se nastavi – zapisali su novinari tadašnjih dnevnih novosadskih listova.

Smrt u hotelu

"Vojvodina" je ugostila mnoge slavne ličnosti iz javnog i kulturnog života, kao što su Laza Кostić, Miloš Crnjanski, vojvoda Marko Miljanov, princ Tomislav Кarađorđević, a poznati i slavni mađarski književnik Lajoš Zilahi 1974. godine je umro u ovom hotelu.
Zbog toga je u čast Zilahiju, prolaz koji spaja Ulicu kralja Aleksandra i dvorište Hotela "Vojvodina", nazvan po njemu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set