• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

11.04.2024

14:50

Da li znate zašto u Banatu muškoj deci ne daju ime Zoran?

Informer

Vesti

Da li znate zašto u Banatu muškoj deci ne daju ime Zoran?

Podeli vest

U mnogim krajevima Srbije i danas se zadržao običaj da kum koji je venčao mladence, daje ime njihovom novorođenom detetu. Kad se beba rodi, otac ili deda odlaze kod kuma, koji na cedulji napiše obično tri imena, pa roditelji odaberu jedno koje im je po volji...

Tako je pre nekoliko godina bilo i u jednom mestu u Banatu, gde se i danas prepričava anegdota zašto muškom potomku nisu nadenuli ime Zoran.

- Kada se u kući rodio sin prvenac, njegov otac je otišao kod kuma po ime. U kumovskoj familiji su ga dočekali kako dolikuje, a stari kum ga je upitao kakvo bi ime on i kumica voleli, jer iako u poznim godinama, on je znao da mladi već imaju neku ideju. Kada mu je ovaj odgovorio kakvo bi ime želela majka dečaka, oni su još malo posedeli i počastili se. Mladi tata je iz kumove kuće izašao sa ceduljom u ruci na kojoj su pored željenog imena bila ispisana, još dva, jer je takav običaj - priča kroz osmeh prijatelj porodice, veseli Banaćanin. 

Na povratku kući, nije izdržao nego je virnuo u cedulju i video da se na prvom mestu nalazi ime Mihailo, upravo ono koje su supruga i on želeli. Na ostala dva, Milan i Zoran nije ni obraćao pažnju.

- Kada je došao kući cedulju je predao ocu i rekao da je kum uslišio njihovu želju. Međutim, kada je ovaj uzeo papir u ruke, skočio je kao oparen!

Zajapureno je izleteo napolje, a kada se malo pribrao vratio se i rekao:

- Hvala kumu, al' da znadete da je u našoj kući ime Zoran oduvek bilo namenjeno za konja - priča naš sagovornik kroz osmeh. 
On kaže da su to ime generacijama davali konjima jer se ispostavilo da su samo oni koji su nosili to ime bili snažni, izdržljivi i poslušni, za razliku od Zelenka, Putka i drugih koji su im "jeli 'leba uzalud".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vreme od kog boli glava! Evo kada sledi preokret!
Društvo

Vreme od kog boli glava! Evo kada sledi preokret!

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, nestabilno i vetrovito vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturama od devet do 24 stepena, saopštio je Republički Hidrometeorološki Zavod.

16.05.2024

07:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set