• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

16.04.2024

17:02

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Starsportphoto

Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Podeli vest

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

Čuveni srpski pesnik i novinar Duško Radović rekao je jednom prilikom da "nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan"! Taj citat legendarnog pisca može se primeniti u praksi na velikom broju mečeva crno-belih u turbulentnoj sezoni, koja polako ulazi u samu završnicu. Gotovo na svakoj utakmici "grobari" su strepeli i tri boda nisu bila garantovana čak ni u nekim mečevima u kojima su njihovi ljubimci dominirali na terenu.

Foto: Starsportphoto©

 

Sa druge strane, četa Igora Duljaja je mnogo puta pokazala da poseduje ratnički karakter, koji im je svakako preneo mladi stručnjak, jer je i sam igrao na taj način, beskompromisno i do poslednje kapi krvi i znoja!

Foto: Starsportphoto©

 

Nakon jedne od najlošijih sezona u istoriji kluba, retki su bili oni koji su očekivali da će Partizan biti konkurentan u tekućem šampionatu. Večiti rival je minulog proleća osvojio šestu titulu šampiona u nizu i treću uzastopnu "duplu krunu". Pored toga, na "Marakani" su najavljivali pohod na plasman u osminu finala Lige šampiona, dok o najvećem rivalu gotovo da nisu ni razmišljali.

Foto: Starsportphoto

 

Nad Humskom ulicom nadvili su se sivi oblaci, ekipa je sastavljena pomoću "štapa i kanapa", a vest da je na stadionu Partizana isključena struja zbog neizmirenih dugova, ogolila je surovu istinu - jedan od najvećih srpskih klubova bio je na "aparatima" i budućnost je bila crna, bez ijedne bele nijanse. Odluka "grobara" da bojkotuju sve mečeve koje njihovi ljubimci igraju na svom stadionu, samo je kompletirala haotičnu situaciju u klubu.

Foto: Starsportphoto©

 

Sezona je počela u Bačkoj Topoli, utakmicom protiv TSC-a, tima koji je uskratio Partizan za mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Već u prvih 90 minuta moglo se naslutiti kakva nas sezona očekuje - TSC je poveo, Partizan preokrenuo pa ponovo primio gol. U tom meču debitovao je u crno-belom dresu Brazilac Mateus Saldanja. Bilo mu je potrebno nešto više od 20 minuta da dođe do prvenca u Partizanu, kojim je njegov tim drugi put došao do prednosti. I taman kada je delovalo da će "parni valjak" odneti tri boda u Beograd, Stojić je u šestom minutu nadoknade savladao Stevanovića i postavio konačnih 3:3!

Usledio je rutinski trijumf u Novom Sadu nad Vojvodinom (2:0), a zatim i prvi evropski šamar od anonimnog Sabaha iz Azerbejdžana (0:2) u prvom meču kvalifikacija za Ligu konferencija. Prvi meč pred svojim simpatizerima (ne i navijačima na južnoj tribini) puleni Igora Duljaja odigrali su u trećem kolu Superlige - niški Radnički je vodio sve do 79. minuta, ali su crno-beli zahvaljujući Nathu i Severini preokrenuli rezultat i stigli do trijumfa 2:1! Usledila je pobeda nad Sabahom (2:0) i plasman u plej-of trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja, a onda nova šamarčina koja je dugo crvenela na licima navijača Partizana! Nordsjeland je slavio u prvom meču odigranom u Danskoj sa ubedljivih 5:0! Tada je bilo jasno da će crno-beli u nastavku sezone moći da se posvete domaćim obavezama.

Foto: EPAIMAGES

 

To je pozitivno uticalo na pulene trenera Duljaja, pošto je usledila serija od čak 11 vezanih pobeda u Superligi! Neke od tih pobeda bile su ostvarene nakon spektakularnih preokreta u dramatčnim završnicama. U šestom kolu Partizan je gostovao na "Krovu" novajliji u ligi, ekipi IMT-a. Popularni "traktoristi" vodili su 2:0, do 70. minuta kada je Saldanja gostima vratio nadu. A onda, crno-beli u nadoknadi postižu dva pogotka za veliki preokret i vredan trijumf kojim su zadržali prvu poziciju na tabeli.

Kolo pre toga, Zvezda je iznenađujuće poražena od Voždovca (3:2), a zatim u sedmom kolu šampion Srbije je položio oružje i na Banovom brdu, kada je Čukarički slavio sa 2:1. Dan kasnije, u Humskoj je gostovao Radnik iz Surdulice. Partizan je imao šansu da u slučaju trijumfa stekne četiri boda prednosti nad najvećim rivalom. Međutim, ponovo se pokazalo da, kada su u pitanju crno-beli, ništa nije sigurno i da nema lakih utakmica. Najslabiji tim Superlige vodio je 2:0 sve do 61. minuta. A onda se ponovo pokazao borbeni karakter Duljajevih "gladijatora" - Zahid i Saldanja su poravnali rezultat, da bi Natho sa bele tačke duboko u sudijskoj nadoknadi postigao pobedonosni pogodak.

Trijumf u Pančevu nad Železničarom osigurao je Zahid u 82. minutu. Posle svega što su do tada preživeli, navijačima Partizana ovo je bila "mirna utakmica" i rutinska pobeda. Konačno su i "grobari" mogli da odahnu, jer usledila je serija od šest pobeda bez velike drame, a ostvaren je i plasman u narednu rundu Kupa trijumfom nad Jedinstvom sa Uba.

Foto: Starsportphoto

 

U 15. kolu Partizanu je "na noge" dolazio veliki dužnik, ekipa Čukaričkog. Bilo je nerešeno sve do šestog minuta sudijske nadoknade kada je Mihajlo Ilić dao gol za delirijum među navijačima na zapadnoj i istočnoj tribini! Večiti rival, fokusiran na mečeve Lige šampiona, zaostajao je šest bodova i to je bilo dovoljno da se kod navijača javi nada da njihovi ljubimci mogu do šokantne titule!

I taman kada se rodila nada, nova šamarčina! TSC je u Humskoj slavio sa 4:0, okončao fantastičan niz crno-belih i razotkrio sve mane u igri Partizana, pre svega u defanzivi. Nekoliko sedmica kasnije pretrpljen je poraz na Čairu, kada su se Nišlije osvetile crno-belima za poraz u prvom delu sezone i slavile 2:1 nakon preokreta. Samo pet dana kasnije, u Humsku je stigao kragujevački Radnički i odigrao hrabro. Vodili su Šumadinci sve do 87. minuta kada je Kristijan Belić postavio konačnih 3:3! Zvezda je maksimalno iskoristila sve kikseve crno-belih i preuzela čelnu poziciju sa dva boda prednosti. Partizan je za samo dvadeset dana +6 pretvorio u -2. Navijačima se po glavi vrzmao čuveni citat iz kultnog filma "Maratonci trče počasni krug" - ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti!

A onda je na stadionu Partizana odigran 171. po redu večiti derbi. Crno-beli su slavili sa 2:1, ponovo preuzeli lidersku poziciju od aktuelnog šampiona i sa bodom prednosti otišli na zimsku pauzu. Uz to, uručili su otkaz Baraku Baharu, kojeg je na klupi Zvezde nasledio Vladan Milojević.

Nepuna dva meseca kasnije, lopta se ponovo zakotrljala srpskim superligaškim terenima, ali se navike u igri Partizana nisu promenile. Doduše, na startu prolećnog dela crno-beli su upisali četiri pobede, od kojih je najteže izvojevana bila ona u Ivanjici - Javor je savladan minimalnim rezultatom golom Saldanje u 62. minutu, a gosti su poslednjih 15 minuta odigrali sa igračem manje nakon isključenja Nikole Antića. Uoči 24. kola i novog "večitog derbija" Partizan je i dalje imao bod prednosti nad Crvenom zvezdom i bilo je jasno da će okršaj na "Marakani" imati bitan uticaj na ishod šampionske trke. 

Iako je protivnik bio bolji, crno-beli su uspeli da osvoje vredan bod, a derbi je pored atraktivne i efikasne igre obeležilo i loše suđenje, na koje su se po završetku utakmice žalili iz oba tabora. Partizan je svoj cilj ostvario, sačuvao čelnu poziciju pa su se u crno-belom taboru uzdali u to da bi u plej-ofu mogli da dočekaju ljutog rivala na svom stadionu, računajući da bi im to dalo zamajac u borbi za šampionski pehar.

Foto: Starsportphoto©

 

A onda se dogodio raspad sistema u Humskoj!

Samo četiri dana nakon 172. večitog derbija Napredak je u Beogradu savladao crno-bele sa 1:0. Činjenica da Duljaj na tom meču nije mogao da računa na povređenog Saldanju, nije bila dovoljna da se pred navijačima opravda kiks i kola su nakon toga krenula nizbrdo.

Usledio je još jedan kiks, ovoga puta u Lučanima gde je Partizan protiv Mladosti izvukao samo bod (1:1), zahvaljujući golu Nemanje Nikolića u finišu meča. Crveno-beli su iskoristili dva kiksa konkurenta u borbi za titulu i stekli četiri boda prednosti pred samu završnicu regularnog dela sezone. Uspeo je ponovo "parni valjak" da upali motore i veže tri pobede, od kojih je najteže izvojevana ona protiv Voždovca, kada je Stojković u drugom minutu nadoknade doneo trijumf (3:2) svom timu. 

Ne sme se zaboraviti da su crno-beli dva puta preskakali prepreke u Kupu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, najpre protiv Grafičara a zatim i Voždovca u četvrtfinalu. U oba slučaja golman Aleksandar Jovanović bio je heroj, pa "grobari" i dalje mogu da se nadaju da će turbulentna sezona biti okončana osvajanjem bar jednog trofeja. 

Foto: ATA Images

 

A onda, nova bruka crno-belih, ovoga puta na Banovom brdu. Čukarički je imao dva gola prednosti, ipak su Severina i Baždar u razmaku od samo dva minuta u finišu uspeli da poravnaju rezultat. Taman kada se očekivao još jedan potpuni preokret Partziana, usledio je hladan tuš koji je raspršio i poslednju nadu kod navijača da njihovi ljubimci mogu okončati višegodišnju dominaciju najvećeg rivala. 

Partizan u doigravanje za titulu šampiona ulazi sa sedam bodova manje od Zvezde, a sledi derbi koji će biti odigran na "Marakani". Tamo će crno-beli biti bez trenera Duljaja koji je na Banovom brdu dobio četvrti žuti karton u sezoni. Atmosfera u Humskoj ponovo je sumorna i teško će se razvedriti na vreme da se napravi preokret u borbi za titulu. Koliko su utakmice Partizana bile dramatične ove sezone govori i podatak da je na njegovim mečevima viđen čak 101 gol! U proseku, 3.36 po meču! Ako im je za utehu, navijači su često mogli da uživaju u vrlo efikasnim duelima njihovih ljubimaca - naime na čak 13 utakmica "parnog valjka" u Superligi viđeno je četiri ili više pogodaka. U intervalu od 75. do 90. minuta crno-beli su postigli 15 golova, a primili tri! Dramatične su bile i sudijske nadoknade, u kojima je Partizan dao osam a primio tri gola!

Zaista, nije za one sa slabim srcem!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija