• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.11.2023

06:40

Na današnji dan: Rođen je Praja, od nesuđenog fudbalera i rukometaša do legendarnog košarkaša

Starsportphoto

Košarka

Na današnji dan: Rođen je Praja, od nesuđenog fudbalera i rukometaša do legendarnog košarkaša

Podeli vest

Na današnji dan 27. novembra 1951. godine rođen je legendarni košarkaš Dražen Dalipagić.

Čuveni Praja je najveći deo karijere proveo je u Partizanu, sa kojim je osvojio dve titule prvaka države i dva Kupa Radivoja Koraća. Igrao je još u Realu, Udinama, Veneciji i Veroni, a karijeru je završio u Crvenoj zvezdi. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 12 meadalja.

Dalipagićev sportski početak bio je interesantan. Kao i većina dece počeo je da trenira fudbal u rodnom Mostaru, gde je igrao špica, da bi se posle određenog vremena oprobao u rukometu, a tek sa 18 godina na nagovor starijeg brata počeo je sa košarkom u mostarskoj Lokomotivi i to na poziciji krila.

Foto: Public

Dalipagić u dresu Jugoslavije

Ubrzo ga je primetio selektor Jugoslavije i tadašnji trener Partizana Ranko Žeravica, koji je odlučio da ga dovede u svoj tim. Zanimljivo, Dalipagić je tada sklopio sporazum sa Jugoplastikom, ali je u međuvremenu odlučio da prihvati poziv crno-belih. Zbog kršenja sporazuma sa tadašnjim prvakom države, Praja je suspendovan šest meseci od strane Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, pa je 1971. godine propustio početak sezone u Partizanu.

Crno-beli dres nosio je deset sezona, a tokom tog perioda odigrao 305 utakmica i postigao 8,278 poena, uz prosečno 33,7 poena po meču, čime je i danas, posle više od tri decenije, ostao najbolji strelac u istoriji Partizana. Sa crno-belima je osvojio dve titule prvaka države, jugoslovenski kup, kao i dva Radivoja Koraća. Čuveni košarkaš je 1977. godine poneo titulu najboljeg igrača u Evropi, a 1978. bio je najbolji sportista u Jugoslaviji.

Foto: Public

Dražen Dalipagić i Sađa

Odlučio je da 1980. godine napusti Partizan i prihvati poziv italijanske Venecije, ali se posle samo jedne sezone vratio u crno-bele. Ipak, ostanak u Humskoj potrajao je samo jednu sezonu, nakon čega je 1982. godine pojačao redove Real Madrida. Zanimljivo, za čuveni španski klub igrao je samo utakmice u Evroligi. Posle sezone u "kraljevskom klubu" ponovo je otišao u Italiju, ovog puta u Udine, gde se zadržao dve godine.

Ponovo je usledio poziv od Venecije, pa je Praja 1985. godine odlučio da vrati u pomenuti klub. U Italiji je dominirao i imao ogroman broj utakmica sa preko 30 postignutih poena, tri puta je biran za najboljeg irača na Apeninima, a svakako se pamti njegov meč protiv Virtusa u januaru 1987. godine kada je postigao neverovatnih 70 poena. U Veneciji se zadržao tri godine, posle čega je otišao u Veronu na jednu sezonu. 

Foto: Starsportphoto

Dražen Dalipagić i Saša Đorđević

Na nagovor svog prijatelja Moke Slavnića 1990. godine obukao je dres Crvene zvezde i to sa 39 godina. Iako, je uveliko zakoračio u treću deceniju to ga nije sprečilo da u toj sezoni postigne 321 poen. Posle sezone na Malom Kalemegdanu odlučio je da okači patike o klin.

Ubrzo je odlučio da se oproba i u trenerskim vodama, pa je 1992. godine preuzeo Goricu, gde se zadržao četiri sezone. Pored pomenutog kluba vodio je još MZT Skoplje i beogradski tim Astra Banku. 

Fantstične uspehe ostvario je u reprezentativnom dresu Jugoslavije. Debitovao je 1973. godine  na Evropskom prvenstvu u Španiji i odmah stigao do zlata. Osvojio je još 11 medalja, od čega po jedno zlato na Olimpijskim igrama 1976. i Svetskom prvenstvu 1980, dva na EP (1975, 1977), tri srebra sa velikih takmičenja, kao i četiri bronzane medalje.  

Dalipagić je tako odigrao 243 utakmice za reprezentaciju u periodu od 1973. do 1986. godine i ukupno postigao 3,700 poena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija