• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

15.04.2024

06:40

Na današnji dan: Milojević bi danas imao 47 godina

Starsportphoto

Košarka

Na današnji dan: Milojević bi danas imao 47 godina

Podeli vest

Bivši košarkaški reprezentativac Dejan Milojević danas bio napunio 47 godina. Ipak, nekadašnji igrač i trener pre skoro četiri meseca izgubio je najvažniju bitku - životnu.

Harizmatični Milojević je tog kobnog 17. aprila ove godine doživeo težak srčani udar tokom klupske večere Golden Stejta Voriorsa, gde je srpski as radio kao pomoćni trener. On je hitno prebačen u bolnicu, gde je i operisan, a uprkos velikim naporima lekara on je na kraju preminuo. 

Srpska i svetska košarka tako su prerano ostali bez velikog stručnjaka, harizmatičnog i uvek nasmejanog čoveka. Njegov prerani odlazak bio je veliki udarac za njegove klubove Partizan i Megu, koji su se na veličanstven način i to u punoj Beogradskoj areni oprostili od Dekija. Takođe, srceparajuće je bilo i u San Francisku, gde se Golden Stejt u meču sa Atlantom oprostio od svog pomoćnog trenera, dok je cela dvorana plakala. Voriorsi su odlučili da do kraja sezona na svojim dresovima nose srce u kojem su ispisani inicijali srpskog stručnjaka. 

Foto: Starsportphoto©

Dejan Milojević u dresu Budućnosti

Da sudbina nije odlučila drugačije, Milojević bi danas napunio 47 godina. Rođeni Beograđanin je svoju košarkašku karijeru započeo je u beogradskom Beovuku 1997. godine, da bi već sledeće sezone prešao u FMP iz Železnika. Dres "pantera" nosio je naredne dve sezone. Usledio je potom odlazak u podgoričku Budućnost, s kojom je osvojio "duplu krunu", prvenstvo i Kup Jugoslavije. Posle četiri godine provedene u prestonici Crne Gore preselio se u Partizan, u kojem će ostati upamćen kao jedan od najdominantnijih krilnih centara u Evropi. I upravo je u crno-belima ostavio najdublji trag, osvojivši dve titule prvaka i šampionski prsten u tadašnjoj Jadranskoj ligi. Milojević je tri puta zaredom proglašavan za najkorisnijeg igrača regionalnog takmičenja.

Foto: Starsportphoto©

Milojević u dva navrata branio boje Partizana

 

Posle dve sezone u Humskoj, košarkaški put ga je odveo u špansku Valensiju. Posle dve godine na Pirinejima prihvatio je poziv i zaigrao u turskom Galarasaraju. Več naredne 2009. godine odlučio je da se vrati u Partizan da odigra još jednu sezonu. Ipak, posle samo mesec i po dana završio je igračku karijeru, i to zbog problema sa kolenom. Milojević je tako za crno-bele odigrao 113 utakmica i postigao 2.270 poena.

Foto: Starsportphoto

Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore osvojio zlato na EP 2001. 

Ostvario je uspeh i u dresu nacionalnog tima. Prvo je sa selekcijom tadašnje Jugoslavije do 22 godine osvojio Evropsko prvenstvo 1998. u Trapaniju. Njegove partije nisu prošle neopaženo, pa se našao na širem spisku tadašnjeg selektora Željka Obradovića za Olimpijske igre u Sidneju. Na kraju se, ipak nije našao na spisku putnika. Međutim, već sledeće godine dobio je poziv selektora Svetislava Pešića za Evropsko prvenstvo u Turskoj, gde je kasnije i osvojio zlato sa reprezentacijom tadašnje Srbije i Crne Gore. 

Foto: Starsportphoto

Milojević sa Novicom Veličković dok je vodio ekipu Mege

U godinama koje su usledile, povrede su učinile svoje da Milojević ne zaigra na još nekom reprezentativnom takmičenju. Tri godine pošto povukao iz košarke, Milojević je uplovio u trenerske vode i preuzeo ekipu Mege. Sa mladim beogradskim timom osvojio je Kup Radivoja Koraća 2016. godine. Pored toga, još dva puta je stigao do završnice Kupa (2014, 2015), a vodio je "ružičaste" i do finala Jadranske lige u sezoni 2015/16.

Foto: profimedia

Golden Stejt se oprostio od Milojevića

Megu je napustio posle deset godina, da bi potom preuzeo klupu Budućnosti. Ipak, Milojević je ubrzo odlučio da se oproba i "preko bare" u NBA ligi, pa je u avgustu 2021. postao pomoćni trener Golden Stejta. Za veoma kratko vreme, srpski as je postao je omiljen u timu Voriorsa, s kojima je godinu kasnije osvojio šampionsku titulu. Iako je pred njim bila blistava trenerska karijera, sudbina je odlučila drugačije. 

Milojević je 12. februara sahranjen na Novobežanijskom groblju u Beogradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako do pasoša u jeku sezone? Od zakazivanje ništa u narednih mesec dana, ovo vam je jedina šansa!
Društvo

Kako do pasoša u jeku sezone? Od zakazivanje ništa u narednih mesec dana, ovo vam je jedina šansa!

Potraga za terminom za vađenje pasoša ne jenjava uoči početka leta. Osetne su gužve na šalterima, a svi termini preko e-uprave popunjeni su za celih narednih mesec dana. Iz MUP-a kažu da je ovo redovna situacija pred sezonu letovanja. Načelnica Uprave za upravne poslove PU Beograd Nataša Živković Bubanja kaže da, iako su svi termini zauzeti preko e-Uprave, postoji način da do svoje putne isprave dođete na vreme.

10.05.2024

10:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje
Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje

David Knežević (36) koji je uhapšen prošle subote na aerodromu u Majamiju kada je doputovao iz Srbije, pod sumnjom da je učestovavo u kidnapovanju bivše surpuge Ana Marije Hanao Knežević (40) koja je 2. februara nestala iz stana u Madridu danas će iz pritvora biti priveden u Federalni sud u Majamiju gde će mu biti saopštena optužnica i odlučeno da li će moći da se brani sa slobode.

10.05.2024

09:33

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija