• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

20:17

Apokaliptične scene u Dubaiju! Katastrofalne poplave: Paralisan ceo grad (VIDEO)

EPA

Vesti

Apokaliptične scene u Dubaiju! Katastrofalne poplave: Paralisan ceo grad (VIDEO)

Podeli vest

Količina kiše koja inače padne za godinu dana pala je danas u Dubaiju za jedan dan i izazvala velike poplave.

Putevi su se pretvorili u reke, a nabujala voda poplavila je kuće i zgrade.

Šokantan video prikazuje pistu na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, nedavno proglašenom za drugi najprometniji aerodrom na svetu, pod vodom dok masivni avion pokušava da pregovara o poplavnim vodama. Veliki mlaznjaci izgledali su kao brodovi koji se kreću kroz poplavljeni aerodrom dok je voda prskala iza njih.

Poplavljeni putevi, kuće, tržni centar

Aerodrom je prestao da radi skoro pola sata. „Operacije su i dalje u značajnom prekidu“, potvrdio je aerodrom u upozorenju. „Došlo je do velikih poplava na pristupnim putevima oko Dubaija koji vode ka aerodromu.

Skoro 100 milimetara kiše palo je za samo 12 sati, otprilike koliko tamo padne za celu godinu, prema Ujedinjenim nacijama. Kiša je padala tako jako i tako brzo da su neki vozači bili primorani da napuste svoja vozila jer su poplave porasle i putevi su se pretvorili u reke. Video sa društvenih mreža prikazuje kako voda juri kroz lokalni tržni centar i poplavljuje prizemne kuće.

Poplave kao posledica klimatskih promena

Dubai, kao i ostatak Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima toplu i suvu klimu. Kao takve, padavine su retke i infrastruktura nije na mestu za rešavanje ekstremnih događaja.

Ovakve poplave će biti sve češće zbog klimatskih promena. Kako atmosfera nastavlja da se zagreva, ona je u stanju da apsorbuje više vlage poput peškira, a zatim je oslobađa u obliku ekstremnijih naleta padavina.

Kiša koja je potopila Dubai povezana je sa većim olujnim sistemom koji prelazi Arapsko poluostrvo i kreće se preko Omanskog zaliva. Ovaj isti sistem takođe donosi neobično vlažno vreme u obližnji Oman i jugoistočni Iran.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija