• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2024

14:47

Gori planeta! Iran spreman za rat sa Izraelom! Sada će iskoristiti misteriozno oružje

printscreen

Vesti

Gori planeta! Iran spreman za rat sa Izraelom! Sada će iskoristiti misteriozno oružje

Podeli vest

Najnovija izjava iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana zvučala je kao ozbiljno upozorenje Izraelu. Iran će, kako kažu, koristiti nepoznato oružje u sukobu sa Izraelom.

Amir-Abdolahjan je istakao da će svaki nastavak agresivnih akcija Izraela dovesti do brze i široke reakcije Irana.

- Želimo da upozorimo Izrael na posledice prelaska crvene linije koju smo uspostavili. Naš odgovor će biti trenutan i nadmašiće će sve prethodne mere ako se agresija nastavi - rekao je Amir-Abdolahian.

Na situaciju je odgovorio i Abolfazl Amui, predstavnik Komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta. Amui je potvrdio da Iran u svom arsenalu ima nove vrste naoružanja koje još nisu korišćene.

- Razvili smo sveobuhvatne strategije za odgovor na sve potencijalne pretnje, a ako bude potrebno, bićemo spremni da upotrebimo oružje koje do sada nije bilo poznato - naglasio je on.

Ne zna se o kakvom oružju je reč

Kao odgovor na nedavni iranski napad, Izrael planira da pokrene uzvratni udar u narednih 24 do 48 sati. Odgovor bi navodno mogao doći u različitim formatima, uključujući mogućnost sajber operacija. Prema rečima izraelskih analitičara, Tel Aviv razmatra opcije za odgovor, izbegavajući agresiju velikih razmera.

- Koncept 'proporcionalnog odgovora' nije relevantan u ovom slučaju. Uprkos mogućnosti velike upotrebe bespilotnih letelica, krstarećih i balističkih projektila, fokusiraćemo se na ciljane operacije, možda čak i u oblasti sajber bezbednosti - kazao je. 

Foto: Reuters

Izraelska vojska

Iran je, predviđajući moguće udare, doveo svoje PVO snage u maksimalnu borbenu gotovost. U tako napetoj situaciji, izraelski premijer Netanjahu ćuti, što bi, prema analitičarima, moglo da stvori dodatne unutrašnje političke rizike.

- Ćutanje u 'dijalogu' sa Teheranom ne samo da nam stvara novu i lošu formulu, već i podriva premijersku fotelju ispod nje - rekao je. 

Iranski novinar Haial Muazin, komentarišući situaciju, ukazuje na oprezan pristup Izraela:

- Mi ćemo udariti na Iran, ali nećemo nikoga ubiti... Možda.

Foto: Reuters

Benjamin Netanjahu

Poslednjih godina Iran je udvostručio svoje napore da opremi Hezbolah i druge regionalne saveznike naprednim sistemima protivvazdušne odbrane, a ranije ove godine je predstavio dva nova sistema protivvazdušne odbrane. 

Antibalistički sistem Arman ima srednji domet i može da identifikuje ciljeve na 180 kilometara i da ih uništi na 120 kilometara. Sistem može da gađa šest ciljeva istovremeno.

Sistem PVO Azarakhsh može da se montira na nekoliko tipova vozila i koristi radar, elektro-optički sistem i termalni sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva.

 Pored ovih novih protivvazdušnih sistema, Iran se u velikoj meri oslanja na Khordad-15, savremeni sistem protivvazdušne odbrane uveden 2019. godine koji je sličan sistemu Patriot američke vojske.

Ovaj sistem može istovremeno da gađa do šest ciljeva veličine lovačkog aviona u dometu od 120 kilometara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija