• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2024

05:45

(VIDEO) Šok za Evropu! Svi sad vide: Putin bio u pravu! Ukrajinski neonacisti spremaju haos u Nemačkoj?! Ako ne pošalju oružje...

Shutterstock/Instagram

Vesti

(VIDEO) Šok za Evropu! Svi sad vide: Putin bio u pravu! Ukrajinski neonacisti spremaju haos u Nemačkoj?! Ako ne pošalju oružje...

Podeli vest

"Centurija", ultranasilna ukrajinska neonacistička grupa utvrdila je svoje položaje u šest nemačkih gradova i sada traži nove regrute, piše Junge velt i navodi da grupa koja poziva na istrebljenje manjina, radi u Nemačkoj bez ikakvih prepreka.

Grupa je osnovana u avgustu 2020. na neonacističkom samitu u blizini Kijeva. Grupu su formirali nekadašnji pripadnici kijevske fašističke narodne milicije koja je od 2017. "sprovodila brutalnu osvetničku pravdu" širom Ukrajine.

"Centurija" je u avgustu prošle godine, na 32. godišnjicu nezavisnosti Ukrajine organizovala "nacionalistički skup" u Magdeburgu mašući zastavama Organizacije ukrajinskih nacionalista koju je osnovao nacistički saradnik Stepan Bandera, preteći "neprijateljima" Ukrajine "olujom iz pakla" i obećavajući da ukrajinske izbeglice "neće zaboraviti svoj nacionalni identitet za nekoliko stotina evra".

Nemački list sada prenosi da "Centurija" prikuplja sredstva za vojnu jedinicu koju će voditi Andrej Bilecki, osnivač bataljona "Azov" koji je 2014. poručio da je misija Ukrajine da "predvodi bele rase sveta u konačnom krstaškom pohodu protiv 'untermenšena'(nižih rasa)".

"Stvaramo novu generaciju heroja", poručili su iz "Centurije" i pozvali dobrovoljce da im se pridruže.

Kako Vašington postepeno odustaje od sponzorisanja Kijeva u sukobu sa Rusijom, odgovornost za upravljanje vojnom kampanjom Ukrajine – i vrlo izvestan neuspeh – prepustio je Berlinu, piše "Grejzon". Ako isporuke američkog oružja nastave da "mršave", Nemačka će postati glavni snabdevač Kijeva oružjem. A Nemci će možda otkriti da bi reći "ne" Ukrajini moglo da dovede do neprijatnih iznenađenja.

Za razliku od SAD, Nemačka nema prednost okeana između sebe i fašističkih proksi ratnika koje sponzoriše u Ukrajini. Nakon što je ukrajinska kontraofanziva propala krajem 2023. godine, predsednik Vladimir Zelenski izneo je prikrivenu pretnju u intervjuu za "Ekonomist": "Ne postoji način da se predvidi kako će milioni ukrajinskih izbeglica u evropskim zemljama reagovati ako napustite njihovu zemlju."

Iako su se Ukrajinci generalno "dobro ponašali" i "veoma su zahvalni" onima koji su im pružili utočište, za Evropu ne bi bilo "dobro" ako "satera ove ljude u ćošak", primetio je Zelenski.

Dok se "Centurija" u velikoj meri oslanja na ukrajinske migrante kao regrute, takođe ima i podršku "evropske elite".

U septembru 2021. Institut za evropske, ruske i evroazijske studije Univerziteta Džordž Vašington (IERES) objavio je detaljan i duboko uznemirujući izveštaj koji dokumentuje kako su pripadnike "Centurije" obučavali "evropski tradicionalistički" vojnih oficira koji žele da preoblikuju svoje vojske i zemlje po desničarskim ideološkim linijama i odbrane "kulturni i etnički identitet" evropskih naroda od briselskih političara i birokrata".

S tim u vezi, brojni pripadnici neonacističke grupe obučavani su u defakto NATO bazi Javoriv u blizini granice sa Poljskom. Grupa tvrdi i da ima članove koji služe kao oficiri u ukrajinskoj vojsci i poziva "dobrovoljce" da se prijave regrutnim centrima, a zauzvrat će dobiti pristup "zapadnoj obuci, vojsci i programima razmene". Deo pripadnika "Centurije" trenira i u Velikoj Britaniji.

Većina zapadnih medija uredno je "previdela" izveštaj IERES-a, osim Kanade koja je požurila da za fotografije pripadnika "Centurije" koje su se pojavile po društvenim mrežama kaže da su "izmenjene" i da su deo "ruske kampanje širenja dezinformacija". Kanada, za koju se zna da je obučavala ukrajinske fašiste i pružala im utočište i čiji je zapovednik vojske odbio da se izvini zbog ovacija ukrajinskom nacisti.

"Centurija" je u decembru 2020. preko društvenih mreža jasno stavila do znanja da je infiltracija u najviše ešalone ukrajinske vojske samo prvi korak u mnogo širem ideološkom blickrigu: "'Centurija' oblikuje prvu vojnu elitu ove vrste čiji je cilj da postigne najviše činove unutar Oružanih snaga kako bi postali autoritativno jezgro sposobno da ima značajan uticaj."

Nakon što je konsolidovala svoju vlast u vojsci, grupa planira da prodre u redove "ukrajinske političke elite" kako bi "izvršila društvene promene".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petrovaradinska tvrđava ugostila 160 biciklista iz 18 zemalja sveta! Porodični vikend posetilo više hiljada posetilaca
Društvo

Petrovaradinska tvrđava ugostila 160 biciklista iz 18 zemalja sveta! Porodični vikend posetilo više hiljada posetilaca

Ljubitelji planinskog biciklizma, dobre muzike i porodičnog provoda imali su priliku da uživaju na 7. Pošta Srbije Petrovaradin Fortress bike festivalu proteklog vikenda. Više hiljada ljudi tokom dva dana posetilo je jednu od najatraktivnijih lokacija za planinski biciklizam u Evropi, dok se više od 160 učesnika iz 18 zemalja sveta takmičilo za bodove koji će ih kvalifikovati za Olimpijske igre u Parizu. Pored prestižnih trka, upriličen je i pravi provod uz muzički program predvođen jednim od najpopularnijih srpskih pop pevača, Željkom Vasićem i Nemanjom Radoševićem, dok su najmlađi imali priliku da se takmiče u popularnoj trci guralica, ali i da uživaju u pozorišnoj predstavi "Mala škola saobraćaja".

29.04.2024

18:02

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija