• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2024

23:30

Prestrojavanje pred udar?! U Grčkoj se dešava nešto nezamislivo: Hiljade borbenih vozila i tenkova se iskrcalo (VIDEO)

afp

Vesti

Prestrojavanje pred udar?! U Grčkoj se dešava nešto nezamislivo: Hiljade borbenih vozila i tenkova se iskrcalo (VIDEO)

Podeli vest

Tenkovi Abrams, oklopna vozila Bredli, taktička vozila i druga borbena sredstva američke brigade „teške pešadije” nedavno su stigli u istočnu Evropu, gde će ostati narednih devet meseci.

Grčka luka Aleksandrupolis je prvi put iskorišćena za istovar teške borbene opreme u najvećoj količini koja je ikada stigla do sada, sa oko 3.000 istovarenih vozila.

-Luka Aleksandropolis u Grčkoj ušla je u istoriju podrške jer je omogućila kretanje 1. „teške“ pešadijske brigade 11. marta 2024. godine, obavestila je 21. komanda odgovorna za podršku kopnenim snagama SAD u Evropi i Africi.

Oko 3.000 komada teške opreme, uključujući tenkove Abrams i borbena vozila Bredli, SAD raspoređuju u svoje NATO zemlje kako bi stvorile “oklop” u istočnoj Evropi.

Borbena vozila pripadaju 3. oklopnoj brigadi 4. pešadijske divizije američke vojske. Ukupno oko 3.000 komada opreme, uključujući borbena vozila Bredli, združena laka taktička vozila (JLTV), vozila otporna na mine (MRAP) i tenkove M1 Abrams, istovareno je sa Leroy A. Mendonca.

Jedinice brigade biće raspoređene u nekoliko garnizona u Evropi kako bi što efikasnije pokrivale jugoistočni bok Severnoatlantske alijanse.

-Oprema će biti transportovana na više lokacija kako bi se brzo stvorila borbena moć da bi se odvratila potencijalna agresija i uverili NATO saveznici, saopštila je američka vojska Evropa-Afrika.

3. oklopna brigada iz Fort Karsona 4. pešadijske divizije zameniće 2. oklopnu brigadu 1. oklopne divizije od ovog proleća, a očekuje se da će misija trajati oko devet meseci, prema njihovom vebsajtu Stars and Stripes.

Poslednje razmeštanje 3. oklopne brigade /4. pešadijske divizije u Evropi, čiji broj iznosi skoro 3.800 vojnika, bilo je od marta do novembra 2022. godine, u okviru operacije obezbeđenja, odvraćanja i jačanja istočnog boka. Zatim su učestvovaoli na multinacionalnim vežbama u Poljskoj, Grčkoj, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj.

Klasična američka oklopna brigada uključuje skoro 90 tenkova Abrams, 150 oklopnih vozila Bredli, 18 samohodnih haubica M109 i 45 vozila M113, što je čini najvećom formacijom na nivou borbene brigade u američkoj vojsci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija