• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dejli mejl

13.10.2023

18:29

Zovu ga "Plišani meda", a uništava sve pred sobom! Ovo oružje je glavni adut Izraela za borbu protiv Hamasa (VIDEO)

printscreen

Vesti

Zovu ga "Plišani meda", a uništava sve pred sobom! Ovo oružje je glavni adut Izraela za borbu protiv Hamasa (VIDEO)

Podeli vest

Dok izraelska vojska okuplja snage u pripremama za invaziju na Gazu, njene trupe se spremaju da se suoče sa lavirintom uskih ulica, ogromnim mrežama tunela, zamkama i snajperskim udarima.

U ovakvom okruženju, oklopni buldožer D9R, od milja nazvan Dubi ili "Plišani medved", biće od suštinskog značaja za uspešan napad Izraela.

Za kopnenu operaciju u gustim stambenim četvrtima palestinske enklave biće potrebna specijalizovana oprema da se očisti put za 300 tenkova i 173.000 vojnika koji se gomilaju na granici.

Ukoliko dođe do borbe, buldožer modifikovan u Izraelu će se koristiti za detoniranje mina i improvizovanih eksplozivnih naprava i za rušenje prepreka na putu.

Sa 15 tona dodatnog oklopa i ojačanim sečivom, D9R je skoro neprobojan za oružje ili eksploziv i igraće ključnu ulogu u omogućavanju pešadiji da bezbedno napreduje.

D9R je dobio svoj nadimak "medo" iz vojnog slenga za buldožer bilo koje vrste.

Može da nosi posadu od dva vojnika u svom oklopnom kokpitu - vozača i komandira, a neprobojno staklo nudi zaštitu od snajperske i mitraljeske vatre.

Godine 2015, D9R je nadograđen "oklopom od letvica" kako bi vozilu ponudio veću zaštitu od raketnih granata (RPG) koje je Hamas naširoko koristio u prethodnim sukobima.

Oklop sa letvicama, takođe poznat kao oklop kaveza ili šipke, funkcioniše tako što dozvoljava da osetljivi vrh rakete prođe pre nego što deformiše telo eksploziva tako da ono ili ne detonira ili je manje efikasno.

Sa 8 metara dužine, 4 metra visine i 4,5 metra širine i težine 62 tone, D9R je ogroman komad vojne opreme sposoban da probije bilo koju prepreku na svom putu.

Buldožer pokreće motor koji može da proizvede 405 konjskih snaga i vuče više od 70 tona. Ovo ne samo da pomaže buldožeru da prođe prepreke, već omogućava i različite uloge podrške infrastrukturi kao što su kopanje rovova i izgradnja mostova ili odbrambenih struktura.

"Plišani medved" takođe može biti opremljen montiranom instalacijom mitraljeza, bacačem granata ili projektorom dima za dodatnu borbenu sposobnost.

Kada je reč o ceni ovog oružja, kako prenosi Dejli mejl, buldožer košta najmanje 900.000 dolara čak i pre nego što su na njemu napravljene bilo kakve dodatne nadogradnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija