• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

13.10.2023

22:42

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael presreo rakete na nebu, sukobi u Jerusalimu - CIA izdala upozorenje 48h ranije, ali... (FOTO/VIDEO)

Reuters

Vesti

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael presreo rakete na nebu, sukobi u Jerusalimu - CIA izdala upozorenje 48h ranije, ali... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Sedmi dan rata u Izraelu. U sukobima poginulo više od 2.500 ljudi. Razvoj događaja iz minuta u minut pratite na Informer.rs

Hamas objavio snimak otete dece

 



Racije izraelskih snaga u Gazi, potraga za taocima

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je rekao da je tokom proteklog dana vojska izvela racije unutar Gaze duž granice kako bi uklonila teroriste iz tog područja i locirala kidnapovane Izraelce.

Pešadijske i oklopne snage pretraživale su područje u potrazi za dokazima koji bi mogli pomoći u lociranju onih koji su uhvaćeni.

Kako tvrdi, uništene su ćelije Hamasa, uključujući ći onu koja je ispaljivala protivtenkovske rakete na izraelsku teritoriju.

Pogledajte kako gađa "Ajaš-250"

Hamas je objavio snimak današnjeg lansiranja rakete Ajaš-250, koja je, kako kažu, pogodila štab izraelske komande severnog okruga.

 

 

CIA 48 sati pre napada upozorila Izrael, samo su odmahnuli rukom!

Noć u Tel Avivu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na severu Tel Aviva, deluje protivvazdušna odbrana.

 

 

Sukobi u Jerusalimu

Dvojica Palestinaca poginula su u sukobima sa izraelskim snagama bezbednosti u istočnom Jerusalimu.

Sedamnaestogodišnji Mohamed Mustafa ubijen je ranije u naselju Isavia, a drugi Palestinac je ubijen ubrzo nakon toga.

Presretnute rakete na nebu iznad Izraela

 

 

Izrael gomila tehniku na granici

Izraelski tenkovi i oklopna vozila su viđeni kako se kreću ka granici Gaze. Vojna oprema primećena je u blizini grada Aškelona na jugu Izraela.

Dolazi u trenutku kada zemlja naređuje Palestincima da napuste grad Gazu jer se nazire njena dugo očekivana kopnena ofanziva.

Netanjahu: Ovo je samo početak, uništićemo Hamas

U retkom obraćanju javnosti uoči Šabata, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael "nikada neće zaboraviti niti oprostiti užasne postupke neprijatelja" i obećao da će neprekidni vazdušni napadi na Pojas Gaze, koji su do sada odneli živote od preko 1.700 Palestinaca, su "samo početak", prenosi Harec.

- Borimo se za svoj dom kao lavovi - rekao je Netanjahu i dodao da duh Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i šira javnost "inspirišu ceo svet“.

Istakao je da Izrael dobija značajnu međunarodnu podršku u svojoj borbi protiv Hamasa, kako u javnom mnjenju, tako i u vojnoj pomoći SAD.

- Uništićemo Hamas i doneti pobedu. Biće potrebno vreme, ali završićemo ovaj rat jači nego ikad - zaključio je Netanjahu

Foto: EPA

 

Hezbolah gađao izraelske baze u južnom Libanu

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je večeras da je gađala izraelske baze u južnom Libanu, kao odgovor na napade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

- Kao odgovor na današnje izraelske operacije u nizu gradova u južnom Libanu, borci islamskog otpora pogodili su baze Al-Abad, Muskafam, Ramla i Jal-al-Alam odgovarajućim projektilima - saopštio je Hezbolah, prenosi iranska agencija ISNA. Izraelska vojska prethodno je izvela artiljerijske napade na južnu pograničnu oblast Libana, kao odgovor na eksploziju na bezbednosnoj ogradi u blizini kibuca Hanita.

Ubijeno 70 dece i žena u Gazi

Hamasova pres služba saopštila je da je 70 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na konvoje koji su bežali iz grada Gaze, prenosi Sky news.

Pogledajte snimak napada na konvoje:

 

 

Reagovala Rusija

Moskva je protiv kopnene okupacije Pojasa Gaza u slučaju da se Izrael odluči za kopnenu operaciju, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatijse Mihail Bogdanov.

Kako je rekao, postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN zasnovana na principu „zemlja za mir“, odnosno, normalizacija u zamenu za odlazak Izralea sa okupiranih arapskih teritorija.

Stanovnici grada Gaze započeli evakuaciju

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug Gaze, nakon što je ranije danas IDF to zahtevala od njih, uz objašnjenje da će početi da granatira čitav severni deo Gaze.

- Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo - rekao je Hagari, a prenosi Tajms of Izrael.

Plan za evakuaciju:

 

 

Užas na granici Izraela i Libana, granata pala na grupu novinara

Snimatelj agencije Rojters ubijen je dok je radio u južnom Libanu, kada je granata pala na skup novinara koji su pratili sukobe duž granice Izraela i Libana.

- Duboko smo tužni vešću da je naš snimatelj Isam Abdalah ubijen - navodi se u saopštenju.

Isam je bio deo ekipe Rojtersa u južnom Libanu koja je izveštavala uživo.

Foto: printscreen Twitter

Poginuo snimatelj Rojtersa

Izrael izvršio još jedan napad na Liban - dronovima gađani položaji Hezbolaha

Izraelski tenkovi izveli napade u Gazi

Izraelske trupe izvele su lokalne racije u pojasu Gaze, saopštile su u petak Izraelske odbrambene snage.

Pešadijske i tenkovske jedinice izraelske vojske učestvovale su s ciljem lociranja raketnih posada i talaca, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskom brifingu.

Najmanje 120 talaca se nalazi u Gazi, saopštila je vojska.

Ovo bi moglo značiti početak kopnene ofanzive na Gazu.

- Značajan broj civila iz Gaze počeo se kretati prema jugu kako bi se spasili - stoji u objavi izraelske vojske.

- Vojnici su tražili taoce i prikupljali dokaze koji bi im pomogli da pronađu zarobljenike - navodi se u saopštenju IDF-a.

Vojska je takođe rekla da je uništila terorističke ćelije i infrastrukturu smeštenu u tom području, uključujući ćeliju Hamasa koja je ispalila protivtenkovske projektile prema izraelskoj teritoriji.

IDF je rekao da je takođe nastavio napade na ciljeve Hamasa u Gazi.

Izrael odgovorio na vatru iz Libana! Granatirane južne teritorije te zemlje

Izraelska pešadija i tenkovi ušli u Gazu

Izrael je izvršio "lokalizovane napade" u Gazi u poslednja 24 sata, rekao je glavni vojni portparol Izraela.

Skoro 600 dece je ubijeno, a još 1.900 povređeno u Gazi

Od 1.799 ubijenih ljudi, njih 583 su deca, a 351 žena, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.
Povređeno je oko 7.388 ljudi, uključujući 1.901 dete i 1.185 žena, navodi se u saopštenju.

Uzbuna u izraelskom naselju na granici sa Libanom

Izraelska vojska danas je upozorila stanovnike sela Hanita na granici sa Libanom da se sklone u kuće, navodeći da je u toku oružani upad neprijatelja, kao i da uzvraća artiljerijskom vatrom u pravcu Libana.

Selo Hanita nalazi se 500 metara od granice sa Libanom, prenosi Rojters.

Nakon što je oglašena uzbuna u Haniti, Izrael je izveo napad na punkt za osmatranje libanske vojske na granici.

Libanski mediji su javili da je pogođena oblast u blizini mesta Alma Al-Šab i Daira, gde je već bilo sukoba protekle sedmice.

Ruski filozof Aleksandar Dugin izneo jezivo predviđanje o kraju sveta!

Zvaničnici EU i izraelski predsednik pobegli u sklonište

Visoki zvaničnici EU i predsednik Izraela bili su primorani da potraže zaklon u zaštićenom skloništu jer su se sirene za vazdušni napad oglasile širom Tel Aviva.

Isak Hercog, izraelski predsednik, Roberta Metsola, predsednica Evropskog parlamenta i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, održavali su sastanak kada su se oglasile sirene.

 

 

Ovo oružje je glavni adut Izraela za borbu protiv Hamasa (VIDEO)

Izrael obaveštava Palestince pre napada da se sklone

IDF je danas u gradu Gazi bacio hiljade letaka (na arapskom) upozoravajući stanovnike da beže na tačke južno od reke Gaze pre očekivane ofanzive ID za uništavanje terorista Hamasa i tunela u gradu Gazi.

U međuvremenu, Hamas pokušava da ubedi njihove žive štitove da ostanu!

 

 

Gruva "Ajaš 250

Prema najnovijim izveštajima - Hamas je lansirao svoje najmoćnije dalekometne rakete - Ajaš 250 - sa dometom od oko 250 kilometara, na ciljeve u Izraelu.

Na društvenim mrežama se objavljuju snimci požara na mestima udara raketa u Haifi i Zvatu.

Izraelska vojska saopštila je da je presrela jednu raketu ispaljenu iz Pojasa Gaze ka severnom Izraelu.

 

Povećava se broj mrtvih

Skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Izraelska odbrambene snage saopštile su da su ubile oko 1.500 "palestinskih terorista" na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Iran predviđa totalni rat i otvaranje novih frontova

Stiže municija

Drugi avion sa američkom municijom za izraelsku vojsku tokom dana će stići u Izrael, rekao je ministar odbrane Joav Galant.

Snimljena akcija izraelskih "Slepih miševa"

Ostin: Hamas gori od ISIS-a 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je, nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Tel Avivu, da veruje da je Hamas po mnogo čemu gori od ISIS-a.

Ostin je rekao da sada nije vreme neutralnost.

- Za terorizam nikada ne postoji opravdanje. A to se posebno odnosi na ovo divljanje Hamasa - dodao je Ostin.

Naveo je da "svako ko želi trajni mir i bezbednost u ovom regionu mora da osudi i izoluje Hamas", kao i da Hamas "ne govori u ime palestinskog naroda, niti njegove legitimne nade u dostojanstvo, bezbednost i državnost i mir uz Izrael".

Foto: Reuters

 

Izrael za šest dana bacio na Gazu isti broj bombi kao tokom konflikta 2014.

Izrael je za šest dana bacio na Gazu isti broj bombi kao tokom čitavog konflikta 2014. godine, pokazuju podaci Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

IDF je u periodu od 7. do 12. oktobra bacilo 6.000 bombi, saopštile su izraelske vazdušne snage, prenosi CNN.

To je ista količina bombi koja je bačena tokom konflikta između Gaze i Izraela koji je trajao od 7. jula do 26. avgusta 2014. godine.

Sukob iz te godine je inače bio najsmrtonosniji po broju žrtava, a tokom 50 dana rata ubijeno je najmanje 2.251 Palestinaca u Gazi, pokazuju podaci Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

U aktuelnom sukobu, za šest dana u Gazi je poginulo najmanje 1.537 osoba, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Foto: EPA

Scene sa Pojasa Gaze

U Jordanu lete suzavci

Jordanske snage suzavcima pokušavaju da rasteraju muslimane koji su došli u Pojas Gaze. Tu su u znak podrške Palestini, a snage se trude da im sačuvaju bezbednost.

 

 

Ko želi da ostane živ neka ide na jug Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izneo je nekoliko detalja o naređenju stanovnicima severa Gaze, kojih ima više od milion, da pobegnu na jug Pojasa, piše Skaj njuz.

On nije želeo da kaže da li će Izrael promeniti taj rok.

- Oni koji žele da ostanu živi neka idu na jug. To tražimo od svih civila u gradu Gazi jer ne želimo da im naudimo. Među njima se kriju teroristi - rekao je on.

Sirene na severu Izraela, presretnut "Ajaš 250"!

 

Hjuman rajts voč optužio Izrael da koristi fosforne bombe u Gazi i Libanu


Organizacija Hjuman rajts voč (HRW) optužila je Izrael da koristi municiju od belog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, dodavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Iz organizacije su naveli da su potvrdili verodostojnost video-snimaka iz Libana od 10. oktobra i iz Gaze od 11. oktobra koji navodno pokazuju "višestruke vazdušne eksplozije belog fosfora ispaljenog iznad luke u gradu Gazi i dve ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana", prenosi Rojters.

Prema informacijama HRW, izraelska vojska je navodno koristila artiljerijske projektile od belog fosfora, "očigledno kao dimne zavese ili za signalizaciju".
Sa druge strane, izraelska vojska je rekla da "trenutno nije upoznata sa upotrebom oružja koje sadrži beli fosfor".

 

 

Izraelska vojska je 2013. godine saopštila da postepeno ukida municiju od belog fosfora koja je korišćena tokom ofanzive u Gazi 2008. i 2009. godine, zbog čega je veliki broj organizacija za zaštitu ljudskih prava optužio Izrael za ratne zločine.

Municija od belog fosfora može da se legalno koristi na ratištima za pravljenje dimnih zavesa, obeležavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada.

Beli fosfor nije zabranjen, ali je Konvencijom o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja uvršten na listu zapaljivog oružja čija je upotreba zabranjena protiv vojnih ciljeva u kojima se nalaze civili. Izrael, međutim, nije potpisao tu konvenciju.
 

Specijalane snage Izraela jure u Aškelon, tamo upravo počinje novi pakao?!

 

 

Šokantno obraćanje Hamasa! Biće klanica ako se ovo dogodi!

 

Fon der Lajen i Metsola danas u Izraelu

Presdednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednica Evropskog parlametna Roberta Mecola posetiće danas Izrael, sedmog dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i uzvratnih napada Izraela na Pojas Gaze.

Njih dve će ''izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.

Tokom noći 750 napada!

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći izvela napade na 750 vojnih objekata Hamasa, uključujući i rezidencije visoko pozicioniranih predstavnika te organizacije.

 

 

Pakao Gaze! 

"Nema života
Nema struje
Nema hrane
Nema vode"

 

 

Broj mrtvih u Gazi premašio 1.500

Broj Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, poginulih od početka sukoba Hamasa i Izraela, porastao je na 1.569, dok je 7.212 osoba povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave. U saopštenju se precizira da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze poginulo 1.537 ljudi, a na Zapadnoj obali 32 osobe, prenosi palestinska agencija VAFA. U izraelski vazdušnim napadima na Pojas Gaze ranjeno je 6.612 Palestinaca, a na Zapadnoj obali više od 600 ljudi, od kojih je 190 hospitalizovano. Ministarstvo navodi da je među žrtvama, posebno u Pojasu Gaze, najviše dece i medicinskih radnika. Pored toga, "Tajms of Izrael" prenosi da je izraelska vojska saopštila da je ubile "oko 1.500 palestinskih terorista na izraelskoj teritoriji".

 

Drama! Hamas navlači Izrael u klopku, biće krvi do kolena! Britanski obaveštajac poslao zastrašujuće upozorenje!

 

Al Arabija: Grad Sderot biće potpuno evakuisan!

 

 

 

SZO: Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila danas da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački" usled konstantnih vazdušnih udara Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

"Ističe vreme da se spreči humanitarna katastrofa ako gorivo i zalihe humanitarne pomoći ne mogu biti hitno isporučene u Pojas Gaze usled potpune blokade", navodi se se u saopštenju SZO, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodaje se da bolnice imaju struju samo nekoliko sati dnevno, te da su prinuđene da se oslanjanju na generatore za održavanje najvažnijh funkcija. "Čak će i ove funkcije morati da se obustave za nekoliko dana kada zalihe goriva budu istekle", upozoravaju iz SZO.

Izrael naredio evakuaciju 1,1 milion Palestinaca na jug Gaze u naredna 24 sata

Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze - oko 1,1 milion ljudi - trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je danas portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

"Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posledica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju", navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF-u.
Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

"Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja", rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija