• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ B. I.

25.04.2024

15:44

Njih dve svi traže čak u tri opštine: Od Arilja do Nove Varoši!

B. I.

Vesti

Njih dve svi traže čak u tri opštine: Od Arilja do Nove Varoši!

Podeli vest

Danicu Vitorović i Mirjanu Duković iz Donje Bele Reke kod Nove Varoši poznaju dobro ne samo Novovarošani, već i dalje, preko Čajetine sve do Arilja...

Čim počnu prvi radovi u malinjacima, najmanje su kod svojih kuća. Od kraja marta pa do ovih dana, imale su pune ruke posla u nadnici.

Počele su najpre sa vezivanjem novih lastara, prvo u svom selu, pa i u svim okolnim.
Poljoprivredom se, kažu, bave celog veka. Obe su se udale, izabrale život na selu, pa im drugo nije ni preostajalo, već da zavole ovaj posao. I na njihovim imanjima gaje malinu, ali pored posla u svom domaćinstvu pronašle su vremena i da zarade.

Za proteklih mesec dana obišle su nekoliko sela u okolini Nove Varoši, Arilja, Čajetine, a u koliko su tek malinjaka ušle, ni same ne znaju da kažu?

Foto: B. I.

Danica Vitorović i Mirjana Duković

 

- Posla je puno, naročito u planinskom kraju gde uglavnom živi starije stanovništvo, pa su nemoćni da sami obrađuju zasade, i tada zovu nas. Pretežno se svima odazovemo, gde god možemo da stignemo da uradimo. Nije lako, ali ovaj posao, bar nas dve, ne doživljavamo kao teret, već ga radimo sa lakoćom - kaže  Mirjana.
Do berbe, potrebno je dosta rada u malinjacima
- Vezivanjem malina se određuje sudbina mladih lastara, jer ih prilikom vezivanja biramo da bolji i lepši ostanu, dok one koji su lošiji ne vezujemo. Radom se stekne rutina, pa čini mi se ovaj posao bih mogla da radim i zatvorenih očiju - priča Danica.
Za deset sati njihovog rada dnevnica je 5.000 dinara i zadovoljne su, kažu i one, ali i domaćini kod kojih rade.

Pitaju se samo da li će ovo voće "preživeti" aprilski mraz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set