• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2024

19:30

Počele rezervacije! Čačanske pečenjare u deficitu s "robom"! Obori prazni, a potražnja velika!

Rina

Vesti

Počele rezervacije! Čačanske pečenjare u deficitu s "robom"! Obori prazni, a potražnja velika!

Podeli vest

Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći.

Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći.

Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.

- Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati - rekao je za agenciju Rina Predrag Marinković vlasnik pečenjare.

Foto: Rina

Cene prasetine i jagnjetine skoro se izjednačile

 

Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme, u Čačak posetioci stalno vraćaju.

- Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici, vaskršnji praznici su uz 1. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga - dodao je Predrag.

Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.

- Ko nije probao "čačansko prase i jagnje", taj ne zna šta valja. Svako ko nije prošao najpoznatijom obilaznicom oko Čačka, treba to da učini jer je ovo raj za prave ljubitelje dobrog pečenja i zalogaja - zaključuje Miloš Ilić iz Svrljiga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set