• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2024

10:56

To je taj galimatijas! Dačić: Postoji pritisak sa Zapada na Kurtija da napravi "nepovratni korak" ka ZSO

Tanja Andric

Politika

To je taj galimatijas! Dačić: Postoji pritisak sa Zapada na Kurtija da napravi "nepovratni korak" ka ZSO

Podeli vest

Doskorašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak sa Zapada na Aljbina Kurtija da napravi "nepovratni korak" ka formiranju Zajedince srpskih opština, ali je pitanje "od milion dolara" šta je zapravo taj nepovratni korak.

"Postoji pritisak da se Kurti natera da, kako oni to kažu tražeči termin koji ništa ne znači - učini nepovratini korak ka formiranju ZSO. A, šta je to – to je pitanje od milion dolara. Da on nacrt statuta pošalje Ustavnom sudu? Ne znam šta je tu veliki korak, jer sud može da kaže da to ne prihavata. Nema garancije da će statut biti prihvaćen", izjavio je Dačić za TV Prvu.

Ipak, primećuje da za Kurtija čak ni to nije prihvatljivo, pa kaže da umesto tog evropskog predloga nacrta statuta, ima njegov predlog.

"I onda, kao zove na konsultacije predsednike opština, a to su – Albanci. To je taj galimatijas. Pojedine zapadne zemlje pokušavaju da Kurtija uokvire, da učini bar to da statut pošalje sudu", dodao je Dačić.

Da li će se to i desiti i da li će Kurti na osnovu toga moći da stekne kartu za ulazak u Savet Evrope, zavisiće od čvrstine međunarodne zajednice, podvukao je Dačić.

Znajući Kurtija i njegovu tvrdoglavnost, kaže da će tu najverovatnije doći do kompromisa, koji bi mu omogućio da neka odluka ipak „prođe“.

"U Parlamentarnoj skupštini su 33 zemlje bile za, a sada im treba 31 glas. Tesan je rezultat, ali ako Francuska, Nemačka i Italija imaju rezerve, onda to nema šanse da prođe. To još nije ni na dnevnom redu. Komitet ministara je zakazan za 16. i 17. maja, a 17. maja će najverovatnije biti glasanje", podsetio je Dačić.

Naveo je i da je pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope važno, jer se time pokazuje stav u odnosu na članstvo Kosova i o u drugim međunarodnim organizacijama.

Ukazao je da postoji koncetrancija različtih pritisaka koji su usmereni sa više strana, na više tema, ali na jednu mestu – Srbiju i srpski narod.

"Nije meta samo Vučić, državno rukovodstvo, ko tako govori, ne razume da je u pitanju Srbija, a ne bilo ko personalno", dodao je Dačić.

U tom smislu, kada je reč o nacrtu rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da se još ne zna kada će tačno o tome raspravljati Generalna skupštine Ujedinjenih nacija, ali da se očekuje da će predlog tokom sledeće sedmice biti postavljen pred SG UN.

Ukazao je da tekst uopšte nije menjan u skladu sa očekivanjima Srbije, ali i da mnogi nisu uopšte očekivali takav otpor Srbije.

"Imamo sada težak posao. Ovde je reč o principima - kako je ambasador BiH pri UN mogao da predloži rezoluciju, kada Predsedištvo BiH nije odnelo odluku o tome. Nije ni u skladu sa Poveljom UN da Generalna skupština raspravlja o temi koja je na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN. I, sve su se rezolucije do sada donosile konsenzusom, kojeg ovde nema, što dovodi do toga da će svaka zemlja pojedinačno da iznosi svoje probleme i imaćemo rasulo u međunarodnom pravnom poretku", ukazao je Dačić.

Dačić, koji je novi ministar unutrašnjih poslova, juče je predao dužnost ministra spoljnih poslova novom šefu diplomatije Marku Đurić, koji će, uveren je, biti uspešan na tom mestu.

"Zajedno radimo već više od 10 godina, dobro se poznajemo. Siguran sam da će biti uspešan na tom mestu u narednom periodu", rekao je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12