• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

14:39

Selaković predvodio ceremoniju polaganja venaca povodom Dana sećanja na vladavinu cara Dušana

Printscreen

Politika

Selaković predvodio ceremoniju polaganja venaca povodom Dana sećanja na vladavinu cara Dušana

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je u crkvi Svetog Marka, državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, povodom obeležavanja Dana sećanja na vladavinu cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića.

On je istakao da je car Dušan veliki zadužbinar, ne samo srpske pravoslavne crkve već i Svete Gore, pravoslavnih svetinja u Svetoj zemlji i Jerusalimu, kao i crkve Svetog Nikole u Bariju.

- Okupili smo se oko kivota sa zemnim ostacima čoveka za čiju ličnost srpska tradicija vezuje pojam slave i časti, gospodstva i sjaja, snage i mudrosti. Okupili smo se da osvežimo sećanje našem rodu i proslavimo ime našeg najvećeg vladara srpskog, prvog cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića. Vladara tokom čijeg stolovanja je srednjevekovna srpska država doživela svoj vrhunac vojne i političke moći, kulturnog i privrednog i opšteg državnog razvoja, vrhunac svog teritorijalnog proširenja i uvažavanja u tada poznatom svetu. Ako bismo morali da ga opišemo u jednoj rečenici, Stefan Dušan je bio najveći srpski vladar, vojskovođa, zakonodavac, jednom rečju car. Za njega se vezuje ozbiljno ustrojstvo države, njenih organa i službi. Car Dušan je bio veliki zadužbinar, ne samo srpske pravoslavne crkve već i Svete Gore, pravoslavnih svetinja u Svetoj zemlji i Jerusalimu, kao i crkve Svetog Nikole u Bariju. Njegov otac je započeo, ali je on dovršio gradnju  Visokih Dečana, baš kako je i on započeo Matejče, a dovršio ga njegov sin car Uroš. Visoki Dečani su najslikovitiji delić moći slave Dušanove Srbije i njegovog doba, voljom božijom i molitvama Svetog kralja Dečanskog, opstali netaknuti do današnjih  dana da na sećaju ko smo i šta smo, čiji smo potomci i šta imamo da branimo - rekao je ministar Selaković.

Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije doneo je odluku o obeležavanju Dana sećanja na vladavinu cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića, koji će se obeležavati na dan krunisanja cara Dušana 1346. godine u Skoplju, svake godine 16. aprila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija