• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.02.2024

13:51

Vesić potpisao Sporazum: Uključićemo Institut "Mihajlo Pupin" u sve strateške projekte ministarstva

Informer

Politika

Vesić potpisao Sporazum: Uključićemo Institut "Mihajlo Pupin" u sve strateške projekte ministarstva

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji tog ministarstva sa Institutom "Mihajlo Pupin" u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja i istakao da namerava taj institut da uključi u sve strateške projekte koje radi ministarstvo.

Vesić je, nakon potpisivanja sporazuma sa generalnim direktorom Instituta "Mihajlo Pupin" Nikolom Tomaševićem, naveo da Srbija šansu za razvoj privrede vidi i u nauci i da se zbog toga i realizuje projekat gradnje BIO4 Kampusa.

- Smatram da najvažnije projekte u našoj zemlji treba da rade naši instituti i naši ljudi. Zbog toga sam srećan što je treća institucija u koju sam došao Institut Mihajlo Pupin - kazao je ministar.

Kako je naveo, ovaj sporazum može predstavljati veliki posao za sam Institut.

- Radićemo i kada je u pitanju drumski saobraćaj i kada je u pitanju železnički, vodni takođe. Moja namera je da institut bude uključen u sve strateške projekte koje radi ministarstvo - poručio je Vesić.

Prvi takav projekat, kako je rekao, biće instaliranje naplate putarina na putevima prvog reda.

Vesić je dodao da će ovaj institut raditi i sa Telekomom Srbije na pretvaranju postojećih autoputeva u pametne autoputeve.

Važno je da u trenucima kada Srbija gradi puteve i pruge 21. veka naša nauka to prati", rekao je Vesić.

Foto: Informer

 

 

On je rekao i da će se u budućnosti raditi na otvaranju sličnih i ojačavanju postojećih instituta.
Dodao je da Saobraćajni institut CIP nikada nije imao toliko projekata koliko ih ima danas.

Vesić je istakao da nas u budućnosti čeka primena novih, inovativnih rešenja u saobraćaju, što će ga učiniti bezbednijim za sve učesnike.

- Ove godine će se završiti 108 kilometara brze pruge do Subotice, što znači da ćemo u regionu biti zemlja sa najviše kilometara brze pruge, a pruga do Subotice biće gotova u martu ili aprilu - rekao je Vesić.

On je dodao da će zajedno sa Institutom raditi na izgradnji pruga prema Skoplju i Solunu, kao i rekonstrukciju postojećih regionalnih pruga.

Završićemo skoro 487 kilometara novih autoputeva i brzih saobraćajnica", kazao je ministar.

Kako je naveo, ministarstvo je sa CIP-om nedavno radilo na projektu kako da se vozači ponašaju u tunelima, s obzirom da Srbija gradi sve više tunela u poslednje vreme.

Naglasio je da su "Putevi Srbije" završili agende za izgradnju 16 zelenih oaza, na kojima će biti između 80 i 320 elektropunjača.

Ministar je dodao da je u planu da se radi studija u kojima bi postojeći zaštitni plac na autoputevima pretvorili u solarne panele.

- Ono što je važno jeste da ćemo vam, uključivajući vas u velike projekte, omogućiti da steknete reference da radite i u svetu - poručio je ministar prisutnima i podsetio da su i izgradnji metroa uključene domaće kompanije i fakulteti.

Dodao je da je odvojeno više od dva miliona evra za izgradnju Centra za upravljanje autonomnim vozilima.

- Ove je vreme kada Srbija gradi infrastrukturu, kada uspeva da dostigne razvijenije zemlje", rekao je Vesić i istakao da će srpska nauka na ovaj način napraviti veliki iskorak.

- U tome vidim veliku ulogu Instituta Mihajlo Pupin i srećan sam što ovaj sporazum predstavlja početak toga, a kako će se to realizovati zavisi od vas iz instituta i od nas iz ministarstva - zaključio je Vesić.
         

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!
Preigrali se

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

20.05.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija