• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

16.04.2024

19:34

Pripremite se za pakleno leto! Ukidaju se servisi auto-klima u Srbiji: Majstori odbijaju posao, a cene skaču!

Shutterstock

Društvo

Pripremite se za pakleno leto! Ukidaju se servisi auto-klima u Srbiji: Majstori odbijaju posao, a cene skaču!

Podeli vest

Serviseri klima na motornim vozilima masovno su počeli da sklanjaju klima stanice iz svojih autoservisa i prestaju da pružaju uslugu servisiranja klima.

Glavni razlog zbog kog je došlo do ukidanja je nemogućnost usklađivanja sa zakonskom regulativom kao i zbog nemogućnosti dobijanja odgovarajuće dozvole.

- Servisi neće vršiti uslugu servisiranja klima na vozilima do daljnjeg, zbog trenutne nemogućnosti dobijanja dozvole - piše na vratima mnogih servisa, u šta smo imali uvid.

Aleksandra Đurišić, menadžerka Udruženja autoservisi Srbije juče je objasnila je za "Blic Biznis" zašto su se odlučili na ovaj potez i na koga će ukidanje ove usluge najviše uticati.

Trenutne poteškoće da uskladimo poslovanje sa zakonskom regulativom najviše će uticati na vozače, jer će mnogima biti teško da pronađu autoservis koji može da pruži tu uslugu - objašnjava ona i dodaje da je novonastala situacija već je uticala na cene kontrolisanih gasova.

Foto: Pixabay

 

- Od prošle nedelje kada su oni koji stavljaju u promet kontrolisane gasove dobili instrukcije od resornog Ministarstva da prodaju mogu vršiti isključivo pravnim licima koja imaju Sertifikat B, došlo je do poskupljenja. Kako je u ovom trenutku malo servisa koji mogu da pruže uslugu servisa klime na motornim vozilima, a interesovanje za ovom uslugom je najveće baš u mesecima pred nama, sigurno će i to uticati na cene.

Ona ističe da na ovaj način koriste priliku da se izvine klijentima i vlasnicima automobila.

- Svesni smo šta znači voziti se bez klime, ali u nekim delovima Srbije kolege su vrlo strogo sankcionisane i ne želimo da se izlažemo takvom riziku dok ne uskladimo poslovanje sa Zakonom.

Predlozi Udruženja autoservisa Srbije

Otvaranje novih centara za obuku bez odlaganja je jedno od rešenja, kaže Aleksandra Đurišić.

Na našu inicijativu još u januaru su podnete dve prijave Ministarstvu da se otvore trening centri u Nišu i Beogradu, ali za sada niko od njih nije dobio odgovore. Takođe, neophodno je omogućiti obuke u školama koje su ih do sada sprovodile - ističe Đurišić.

Obustaviti inspekcijske kontrole i sankcionisanje, dok svi ne prođu obuke i upišu se u registar. Dotle predlažemo preventivno delovanje inspekcija kako bismo zajedničkim radom informisali servisere o obavezama;

- Dok se ne steknu uslovi da svi radimo u skladu sa zakonom, predlažemo da se kontrolisani gasovi prodaju isključivo pravnim licima i preduzetnicima koji su u procesu registracije i usklađivanja sa propisima - napisali su u saopštenju.

Foto: Pixabay

 

Otvaranje centara za obuku kao rešenje

* Neophodno je hitno otvaranje novih centara za obuku za sticanje Sertifikata B, jer je nemoguće brzo organizovati obuke za sve zainteresovane na samo dve lokacije, i to u Beogradu i Kaću. Na sajtu Ministarstva ima manje od 80 servisera koji poseduju neophodan sertifikat, naša procena je da obuku treba da prođe oko 15.000 ljudi.

*  Ministarstvu smo predložili da se ove godine obustavi sankcionisanje servisera od kojih mnogi i dalje ni ne znaju da im treba bilo kakav sertifikat za obavljanje delatnosti. Umesto sankcija, predlažemo preventivno delovanje inspekcija i jasne instrukcije svim serviserima u pogledu zakonskih obaveza.

* Predlažemo da se ove godine omogući kupovina kontrolisanih gasova svim pravnim licima i preduzetnicima registrovanim za delatnost servisiranja vozila koji su u procesu sticanja Sertifikata B. Do sledeće godine uz dovoljan broj centara za obuku mogu se stvoriti uslovi da svi poslujemo u skladu za propisima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija