• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Euronews

01.02.2024

13:43

Promena od sledeće godine: Još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja u osmom razredu

printscreen

Društvo

Promena od sledeće godine: Još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja u osmom razredu

Podeli vest

Zaštita od velikog kašlja nastala vakcinacijom traje šest do deset godina, a zatim slabi, zbog toga se u poslednje vreme vodi polemika da li treba uvesti još jedni dozu vakcine.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj vakcinaciji predviđeno da se od 2025. godine uvede još jedna revakcina protiv velikog kašlja kod dece koja završavaju osmi razred. 
 

To je potvrdila i dr Slavica Maris, epidemiološkinja - načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, koja kaže da je u planu od 2025. godine da se u program obavezne imunizacije uvede još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za decu u osmom razredu.


"Ne treba da zaboravimo da imunitet koji se dobija vakcinacijom nije tako dug. Četiri godine nakon vakcinacije on počinje da slabi, a od pete do desete godine on je toliko oslabio da ga  neke osobe i nemaju. Isti je slučaj i sa obolelima koji su preležali ovo oboljenje, imunitet traje od 10 do 15 godina, tako da jedna osoba može tokom života više puta da oboli", navela je dr Maris.
 
Od četiri bebe koje su preminule u Institutu za majku i dete, dve su iz Beograda. One su osim velikog kašlja imale i infekcije drugim respiratornim virusima - jedna beba je imala infekcije uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom i rinovirusom, a druga beba infekcije SARS-CoV-2 virusom i rinovirusom.


Dr Maris roditeljima koji u kući imaju novorođenče savetuje da maksimalno smanje rizik od transmisije virusa i dobijanje infekcije. 
 
"Odgovornim ponašanjem treba da smanje kontakt sa osobama koje imaju akutne respiratorne infekcije, da u prostoriji gde je beba ne boravi veliki broj ljudi. U periodu smo godine kada su aktuelne infekcije virusa gripa, respiratornog sincicijalnog virusa, rinovirusa, adenovirusa. Treba što češće provetravati prostorije, boraviti što više na otvorenom prostoru, češće prati ruke", savetuje ona.
 
Upitana da li postoji opcija da se vakcinišu trudnice, kako bi na taj način prenele antitela detetu, Maris je rekla da je to u ovom trenutku nemoguće u Srbiji, jer vakcina protiv velikog kašlja za odrasle osobe nije registrovana u našoj zemlji.
 
"Planirano je da od 2025. u obavezan program imunizacije uđe i vakcina dece u osmom razredu, ali samim tim ovu vakcinu će moći da prime i odrasle osobe", pojasnila je ona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu!

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija