• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.10.2023

17:21

Roditelji oprez: I pedofili u Srbiji zloupotrebljavaju slike dece!

Shutterstock

Društvo

Roditelji oprez: I pedofili u Srbiji zloupotrebljavaju slike dece!

Podeli vest

Nakon upozoravajućih podataka koje stižu iz Evrope o zloupotrebiu veštačke inteligencije za pravljenje pedofilskih sadržaja na "dark webu" podećamo na slučaj koji se desio krajem avgusta kod nas kada su objavljeni lažni snimci devojčica napravljeni u aplikaciji Dipfejk koje navodno veličaju kriminalce i propagiraju prostituciju.

Snimci su nastali pomoću softvera gde se ukradenim privatnim fotografijama tinejdžerki dodaju veštački generisane izjave u kojima uglavnom veličaju klan Velje Nevolje, ali i mnoge jezive scene pune krvoprolića i porno-momenata. Ovu strahotu otkrili su roditelji dece iz Batajnice koja su žrtve manijaka.

Devojčice žrtve

Prema rečima roditelja čije su ćerke osvanule na ovim snimcima, u pojedinim klipovima navedene su i cene za razne usluge profi prostitutki, a koje je ovaj autor, očigledno poremećenog uma, pripisao nedužnim devojčicama.

 O ovoj jezivoj zloupotrebi ličnih podataka i neovlašćenom fotografisanju dece obavešteno je tužilaštvo, koje je preporučilo roditeljima da se direktno obrate Tik toku sa zahtevom da ukloni snimke.

- Taj muškarac ima profile na svim društvenim mrežama i deli jezive snimke nedužne dece. Kad ga je neko pitao zar se ne plaši policije, odgovorio je da ga policija voli. Prestravljeni smo, samo želimo da se ovome stane na put - ispričala je jedna očajna majka .

Upozorenje stručnjaka

Domaći stručnjaci napominju da je ovaj trend već godinama zastupljen i da nosi brojne rizike! Zato apeluju na nadležne da uvedu strože mere.

Foto: Shutterstock, Pngwing

 

IT stručnjak Vladan Nenadić potvrdio je da postoje brojni propusti u sajber-bezbednosti, a sporna Dipfejk aplikacija je, dodaje on, dostupna svakome.

- Ovaj softver postoji već godinu dana. Prvo su njime oživljavani mrtvi ljudi, odnosno pravljeni su snimci pomoću glasova, kao da zaista oni pričaju. Otišli su korak dalje, pa uz tuđe fotografije prave lažne klipove. Ovde je najveći problem što za Dipfejk ne treba mnogo znanja i veštine. Instalirate i napravite šta hoćete. Ni dozvola vam ne treba. Zato mislim da nadležni moraju da pooštre mere kada su ovakve stvari u pitanju - ističe Nenadić.

Problem za policiju

Član svetske Asocijacije šefova policije Marko Nicović ranije je rekao da zloupotreba veštačke inteligencije predstavlja veliki izazov za policiju.

- Veštačka inteligencija je ozbiljna pretnja našoj bezbednosti i moramo da radimo na informatičkoj pismenosti! Mafija danas angažuje IT stručnjake da hakuju banke i račune. Policija neće moći da postigne da spreči sve pretnje i zloupotrebe na internetu, što je odlična prilika za kriminalne grupe. Ovo je problem za sve policije sveta jer nema zakonske regulative, ali smatram da uz povećane stručne kadrove Dipfejku može da se stane na put - rekao je Nicović .
 

Šta je Dipfejk?

Dipfejk nastaje kada tehnologija nauči kako da oponaša nekoga. Koristi veštačku inteligenciju da potpuno zameni nečije lice ili ga u dovoljnoj meri izmeni, pa onda možete osobama da prišijete kako izgovaraju ili rade nešto što nikada nisu. Postoje slavne ličnosti, kao i strani političari koji su bili žrtve Dipfejka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija