• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

29.12.2023

17:20

Nišlija zaprosio devojku, dao joj srce! I to kakvo!

Shutterstock, D. K.

Vesti

Nišlija zaprosio devojku, dao joj srce! I to kakvo!

Podeli vest

Jedan Nišlija zaprosio je devojku noseći joj licidersko srce od pola metra! Naravno, pristala je, a danas su u srećnom braku!

Za takvu romantičnu prosidbu "kriva" je i Jasmina Jovanović, školovani geometar, ali  izgleda rođeni bombondžija!

Već 11 godina ručno pravi svilene bombone, lizalice i liciderska srca i jedina je žena bombondžija u niškom kraju i sa suprugom Milanom održava ovaj stari zanat obilazeći bazare, sajmove ali i ispunjavajući želje kupaca.

Foto: D. K.

Jasmina Jovanović zna "tajnu formulu" za ljubav

 

- Deca su naši najbrojniji kupci, ali je i mnogo ljudi u ozbiljnim godinama koji kupuju liciderska srca i svilene bombone jer ih podsećaju na mladost. Naši kupci imaju od sedam do 77 godina. Pre dve godine jedan mladić nam je tražio veliko licidersko srce da bi sa njim zaprosio devojku. Tražio je da srce bude 50 centimetara širine i 50 centimetara visine. Nije nam bilo lako da napravimo tako veliko srece, ali smo uspeli, a uspela je i prosidba. Oni su sada u srećnom braku - priča nam Jasmina.

To je bilo najveće licidersko srce koje su napravili za 11 godina koliko izrađuju slatkiše.

Foto: D. K.

Lizalice, svilene bombone po recepturi staroj 100 godina

 

- Srca koja obično pravimo su uglavnom širine do 20 centimetara, a ukrašavamo ih onako kako su ih nekada ukrašavali stari majstori, a bilo je ih je ranije dosta u Nišu. Baš mala srca  naručuju nam mladenci za poklon gostima na svadbenom veselju. Naručuju ih i firme, kada obeležavaju neke značajnije godišnjice. Takva srca su uvek sa znakom ili natpisom firme, a srca za svadbe su su inicijalima ili imenima mladenaca- objašnjava Jasmina.

Po načinu izrade i sastojcima ni po čemu se ne razilikuju od onih koji su se pravili i prodavali pre 100 godina.

- U liciderskim srcima i svilenim bombonama nema "hemije" i svi sastojci su jestivi, a osnovni sastojci su brašno, voda i med. Bombondžijski zanat sam učila od starog majstora iz Pirota. On nije imao kome da prenese svoje znanje, nije imao ko da ga nasledi. Pokazao mom suprugu i meni sve finese tog zanata. Što se tiče liciderskog zanata nešto sam naučila od majke, a ona od njene prababe, ali i tu postoje brojne cake. Uspela sam da dođem do starog majstora licidera koji mi je dao recept još iz Austrougarske. Sada po tom receptu liciderska srca pravimo u Srbiji jedino još mi i jedan čovek iz Loznice - dodaje Jasmina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Uspešno održan deseti jubilarni "Beogradski Manifest": Više od 30 opština predstavilo svoju turističku ponudu pred predstojeću sezonu (FOTO)
Društvo

Uspešno održan deseti jubilarni "Beogradski Manifest": Više od 30 opština predstavilo svoju turističku ponudu pred predstojeću sezonu (FOTO)

Posetioci su imali prilike da istraže razne programske sadržaje festivala koji su predstaviljeni u šest tematskih celina, a drugog festivalskoog dana su svi prisutni imali prilike da uživaju u posebnom doživljaju koji je donela nesvakidašnja izložba old tajmera u okviru koje je predstavljeno preko 70 umetničkih dela auto industrije. Među njima se našao i jedan stogodišnjak iz 1924. godine.

20.05.2024

19:00

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!
Preigrali se

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

20.05.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set