• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

06.08.2022

09:04

ZBOG OVOGA BI SVI BRALI KUPINE! Najvredniji berači pored dnevnica, dobijaju i neverovatnu nagradu (FOTO)

V.J

Vesti

ZBOG OVOGA BI SVI BRALI KUPINE! Najvredniji berači pored dnevnica, dobijaju i neverovatnu nagradu (FOTO)

Podeli vest

Plantaža kupina na imanju ,,Mura Mare,, vlasnika Gorana Stančića iz okoline Negotina, puna je berača koji rade punom parom.

Ovo je jedan od retkih poslodavaca za kojeg radnici imaju samo reči hvale i koji nema problema sa radnom snagom, jer je pronašao način kako da zainteresuje berače iz čitave Srbije da se prijave za ovogodišnju berbu kupina.

Nedavno objavljen oglas da će na kraju berbe na osnovu radnog učinka, zalaganja i truda biti nagrađen najbolji među njima desetodnevnim boravkom na moru u Crnoj Gori , Grčkoj ili Turskoj, naveo je mnoge da se prijave , ali za sve nažalost nije bilo mesta, za Informer kaže Goran.

Foto: V.J.

 

- Dugo se bavim ovim poslom 22 godine i potpuno razumem što je poslednjih godina kako za berbu kupina tako i malina u čitavoj Srbiji teško pronaći dobre berače. Zato sam i objavio oglas kojim želim da ih motivišem i najbiljeg nagradim desetodnevnim aražmanom na nekoj od atraktivnih destinaciji na moru. Voleo bih kada bih mogao sve njih ali nažalost nismo u mogućnosti.

Ovo nije lako raditi pržiti se na suncu na visokim temperaturama , ali to prolazimo svi zajedno. Mogu reći da sam zadovoljan i da zide sve kako treba . Ljudi se trude . Ima ih iz okoline Negotina , Zaječara , Niša , onih kojima ovo nije prvi put već imaju iskustva pa sa moje pantaže, nastavlju na drugom mestu berbu grožđa. Ima i onih koji su došli prvi put koji neamaju nikakve prihode,
pa je ovo prilika da se zaradi.

Foto: V.J.

 

Pod kupinom imamo hektar ipo zemlje . I za njenu pripremu da bi se došlo do zdravog ploda ulažemo dosta rada , ulaganja i odricanja.Kada zatreba u posao je uključena cela porodica . Inače, ukupno vreme sazrevanja i berbe zrelog plod traje od prilike oko 40 dana i tada treba naći dobre berače da bi se posao kvalitetno odradio.

Zato sam i došao na ideju da ih stimulišem letovanjem, navodi Goran i ističe , da je ovogodišnji rod za četvrtinu manji i slabiji u odnosu na prošlu godinu kao i optkupna cena , što mu ne predstavlja veliki problem, jer je ovogodišnji kvalitet kupine prvoklasan i on ih uglavnom koristi za izradu najkavlitetnije sorte kupinovog vina, budući da je porodica Stančić jedna od najpoznatijih proizvođača kupinovog vina u ovom kraju.

Foto: V.J.

 

Gajbice se uredno mere , pažljivo se beleži učinak svakog berača , pa će tako na kraju berbe najbolji biti u prilici da bude nagrađen odlaskom na zasluženi odmor na more.

- Istina velike su vrućine ali navikla sam. Nije mi prvi put da ovo leti radim. Dobro sam opremljena bez šešira se ne izlazi ujutru i ne kreće u berbu , tako da je za sada podnošljivo. Gazda brine o nama, uslovi su odlični, uvek imamo sveže hladne napitke, možemo da odmorimo tako da nemamo nikakvih problema, kaže Zorica iz okoline Zaječara koja nakon berbe kupina nastavlja dalje , sa berbom grožđa.

Foto: V.J.

 

Sa njom se slažu i ostali, koji za gazdu imaju samo reči hvale.

- Nemam reči što se uslova za rad tiče i odnosa gazde prema nama. Kad je takva atmosfera i posao ide kako treba i u dobrom društvu je sve lakše i ne pada nam ništa teško , kaže Gradimirka iz Negotina. Neki se trude da uđu u uži izbor za more, pa zaista ulažu dosta truda i zalaganja, drugima to nije u prioritetu.

Rade da bi kavlitetno obavili posao i zarade preko potreban novac za svoje potrebe . Sve u svemu svima je isti zajednički cilj. Poslodavcu da se berba uspešno privede kraju, beračima da zarade zaslužen novac a nekome će se uz sve to i posrećiti da se baškari na moru na zasluženom nagradnom putovanju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set