• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

16.04.2024

11:41

Filmska priča sjajne Kubanke! Oborila rekord, u Pariz može samo kao izbeglica, a majku nije videla 2 godine!

profimedia

Ostali sportovi

Filmska priča sjajne Kubanke! Oborila rekord, u Pariz može samo kao izbeglica, a majku nije videla 2 godine!

Podeli vest

Nakon fenomenalnog uspeha Litvanca Mikolasa Alekna, koji je oborio najstariji rekord u muškoj atletici, pošto je u Ramoni bacio disk čak 74,35 metara, novu senzaciju priredila je nestvarna Kubanka Jaime Perez (32), devojka o kojoj iz mnogo razloga bruji planeta.

Sjajna sportistkinja slavila je na mitingu u Oklahomi, bacivši disk čak 73,09 metara! Došla je Perezova na taj način na deveto mesto na listi najboljih rezultata svih vremena, a ujedno je reč o najdalje bačenom hicu u svetu od daleke 1989. godine.

Ipak, postoji realna šansa da uprkos fenomelanom rezultatu ne ode na Olimpijske igre u Pariz (26. jul -11. avgust)!

Kako sada stvari stoje - neće! Naime, nakon Svetskog prvenstva koje je 2022. godine održano u SAD, Perezova je pobegla iz kubanske reprezentacije i od tada živi u SAD-u i na mitinzima se takmiči u sopstvenoj režiji.

Foto: profimedia

 

No, na velikim takmičenjima poput Olimpijskih igara, ne može da nastupi ukoliko se ne takmiči za reprezentaciju, a u atletici se na promenu sportskog državljanstva čeka najmanje tri godine. Takođe, postoji mogućnost da postane deo reprezentacije izbeglica pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora i tako stekne pravo nastupa na OI, ali to još uvek nije potvrđeno!

- Jaime mora da se nosi sa toliko toga, ljudi i ne shvataju kroz šta sve prolazi. Nije videla majku dve godine, verovatno neće ići ni na Olimpijske igre. Ali, istovremeno, ima najbolji rezultat na svetu, čekaju je nastupi u Dijamantskoj ligi, ima hitac preko 73 metra, a to su sve sjajne stvari - rekao je njen trener Dejn Miler, koji je počeo da sarađuje sa njom nakon što se preselila u SAD.

Ipak, vratimo se spektakularnom uspehu! Jak vetar odneo je njen disk dalje nego što su mnogi očekivali.

Jaime je iskoristila odlične uslove i osim spomenutih 73,09, upisala je i hice od 71,96 i 71,50 metara, a srušila je pritom i severnoamerički rekord aktualne olimpijske pobednice Valerije Alman (71,46).

Amerikanka Veronika Frejli bila je druga (67,17), a Litavka Ieva Gumbs treća (64,98), a obe su pritom i te kako nadmašile lične rekorde.

Perezova je inače svetska prvakinja iz 2019. godine, vlasnica olimpijske bronze iz Tokija i dvostruka osvajačica Dijamantske lige, pa bi bila prava šteta da je ne gledamo u Francuskoj. 

Foto: profimedia

 

Dok čekamo konačnu odluku za Pariz, videćemo kako će Jaime bacati predstojećeg vikenda u Kini, gde se održava prvi ovogodišnji miting Dijamantske lige.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija